Abdulahkim dansar rakt in i podden Skapat

Abdulahkim Isak Nuro har dansat så länge han minns – i Etiopien, Sorsele, Boliden och Skellefteå. Nu drömmer han om att dansa sig världen runt genom det universellt gränslösa uttrycksättet.
– Jag hoppas att folk vågar vara sig själva, för ingen kan göra det bättre än en själv, säger Abdulahkim. Han är en av tio gäster i den nystartade podden Skapat som tar sitt fäste i Skellefteås kulturliv.

Det är torsdag kväll och Abdulahkim har tagit sig från Boliden till ungdomsgården Femtioettan på Kanalgatan 51. Som vanligt vankas det dans när han är ledig.
– Jag dansar hiphop och afrobeat, det är en ny populär dans. När man dansar balett är det massor med känslor som uttrycks men vi uttrycker oss snabbare. Dans har så många uttryckssätt, finns det känslor så går det uttrycka i dans, menar Abdulahkim.
Han fyller 20 år i höst men har redan hunnit med så mycket inom dans. På Femtioettan håller han i danslektioner och i föreningen Aktiv Ungdoms regi aktiverar han barn i Kåge och Boliden.

– Där dansar vi allt möjligt som sätter barnen i rörelse, de är mellan fyra och tolv år gamla. Det är ganska kul men det gäller att ha tålamod, jag förstår ju att det är spring i bena på småglina, säger Abdulahkim med glimten i ögat.
Han var själv ett litet barn när han började dansa hemma med familjen i Etiopien.
– Vår mysfredag var som ett Tiktok för familjen, du vet den där appen där man skapar danser och lägger upp. Vi slog på den roligaste musiken och lyssnade, diggade och klurade ut koreografi och sedan fick man säga till morsan att ”jag har kommit på danssteg” – jamen visa då!

Maja Delborn och Matilda Kjellmor är skaparna till podden Skapat som hade premiär i mars. Maja har jobbat med form i olika uttryck som kreatör och Matilda är skådespelare och producerar scenkonst. Utifrån den bakgrunden har de hittat en unik poddstil med konstnärligt fokus. Podden kommer släppa ett nytt avsnitt på torsdagar varannan vecka och avhandla tio personer som är verksamma inom kreativa näringar i Skellefteå.


DRÖMMER OM MELLO

Ett av avsnitten handlar om Abdulahkim Isak Nuro. Hans dans har fått influenser från Etiopien blandat med först Sorsele, dit familjen kom som flyktingar, och sedan till Boliden, där han numera bor. Vid sidan om dansen pluggar han och jobbar inom hemtjänsten.
– Det var en kul grej att vara med i podden och jag hoppas att folk lyssnar på det. Dansen betyder allt men jag måste ändå säga att det inte kan betyda allt, eftersom jag ändå behöver prioritera det andra i mitt liv just nu. Drömmen är att få dansa i ”Mello” och sedan dansa mig jorden runt på heltid, säger Abdulahkim.

Genom åren har både Matilda och Maja sprungit på personer verksamma i Skellefteå som gör den ena coola grejen efter den andra och nu har de ett forum att berätta om deras skapande och människan bakom.
– Skellefteå är inte den största staden men det finns en bredd av uttryck, skapande och konst som vi tycker är jätteintressant. Vi har fått upp ögonen för ännu fler duktiga människor sedan vi började jobba med Skapat, säger Matilda.

Maja och Matilda gör podden via bolaget Tivla Produktion och i samverkan med Skellefteå kommun och Sara Kulturhus.
– Vi tyckte att kommunen borde vara en självklar aktör i det här eftersom vi vill lyfta det faktum att det likaväl går att jobba konstnärligt som att jobba inom offentlig sektor eller vara intresserad av sport. Här i Skellefteå är man mån om de kreativa näringarna, säger Maja.

Skaparna bakom podden Skapat: Matilda Kjellmor och Maja Delborn.
Skaparna bakom podden Skapat: Matilda Kjellmor och Maja Delborn.