Allt du behöver veta om scensommaren i Skellefteå 2018

Aldrig lever Skellefteå upp till epitetet popstad som under sommaren. Med trotjänare som Stadsfesten och Trästockfestivalen blandat med uppstickare som En flotte och Sävenäs Pop och Visfestival duggar konserterna tätt. Men frågan är om inte sommaren 2018 slår nya rekord? Här är allt du behöver veta!

Ladda batterierna!

Först ut är en ny typ av festival: Northvolt – The Future of Energy Festival, där Northvolts jätteinvestering i en batterifabrik i Skellefteå och omställningen till förnybar energi står i fokus. Intressanta frågor förstås, men för den som mest vill känna på energin i ett publikhav till rytmerna och tonerna av låtar man känner igen går det fint att bara besöka den tillhörande konserten. Petter och Lisa Miskovsky som båda har en tendens att dra storpublik i Skellefteå står på scenen!

Northvolt – The Future of Energy Festival
När: 15 juni
Var: Bryggarbacken, Skellefteå

Västkust ftw!

Redan dagen efter får vi besök av en smått legendarisk musiker. Bill Champlin medverkade i Chicago i över 25 år och har bland annat skrivit Grammy-vinnande låtar för Earth Wind & Fire och jobbat med artister som Elton John. Nu ställer han sig på scen tillsammans med Frank Ådahl och Peter Friestedt för en kväll i västkustsoulens tecken. Noterbart är att även pianisten Stefan Gunnarsson, känd från Så ska det låta, medverkar

Champlin/Ådahl/Friestedt
När: 16 juni
Var: Nordanåteatern, Skellefteå

Bredden i fokus!

Musiksommaren fortsätter med Stadsfesten, ett av Norrlands största sommararrangemang som varje år lockar cirka 100 000 besökare. Sedan starten 1994 har mängder av storheter som Ramones, Iggy Pop och Suede spelat där. I år gästas festivalen, som kännetecknas av folklig bredd, av Rita Ora, Robin Schulz, Accept, Icona Pop, Lena Philipsson, Janice, Ace Wilder, Fredrik Lindström och lokala talangerna Context samt Utmarken.

Stadsfesten
När: 28 juni–1 juli
Var: Skellefteå centrum

Vem simmar i älven i år?

Miss Li slog svallvågor i nationella media när hon förra sommaren tog ett ofrivilligt dopp i Skellefteälven efter att ha fallit av scenen. Nu är den specialbyggda flotten tillbaka för fyra nya gratiskonserter. Här är sommarens artistuppställning (i kronologisk ordning): Shirin, Uno Svenningsson, Daniel Adams-Ray + Human och Linnea Henriksson.

En flotte
När: 3, 10, 17, 24 juli
Var: Bryggarbacken, Skellefteå

Howdy, cowboy!

Om Stadsfesten fokuserar på bredd handlar följande arrangemang om en enda sak: Country! Skråmträsk Countryfestival genomförs för andra året i rad och bjuder på ett fyrverkeri av banjos, stämsång och cowboyhattar. På scenen: Le Chat Mort, Tennessee Road, Halm och Ben Carbine & the 18 Wheelers.

Skråmträsk Countryfestival
När: 12 juli
Var: Skråmträsk Saloon, Skråmträsk

Örock – om vädergudarna vill!

Örock kan mycket väl gå till historien som tidernas mest inställda minifestival. Två år i rad har vädrets makter gjort arrangemanget ute på ön Gåsören ogenomförbart. Men skam den som ger sig! I år står lokala förmågor som Åke Söderlund, Pete Harvest Band, Karin Risberg, Tjalle & Anders, Hans Ericson & Saga Eserstam samt The Rocketeers för musikunderhållningen. Om vädret tillåter, vill säga. Äger du ingen båt? Lugn – det går en båttaxi från lotsstationen i Skelleftehamn.

Örock
När: 12 juli
Var: Gåsören, Skellefteå skärgård

Två konserter på en kväll!

First Aid Kit är en av Sveriges främsta musikexporter på senare år. Med otroligt starka låtar och en blandning av stämsång, folk, country och americana är de helt enkelt omöjliga att värja sig mot. Just nu befinner sig bandet på en världsturné med bara ett fåtal spelningar i Sverige detta år. Skellefteå blir det enda stoppet i norra Sverige. Här får de sällskap av Magnus Carlsson (The Weeping Willows) vars sentimentala och plågade stämma får vem som helst att smälta!

First Aid Kid och Magnus Carlsson
När: 14 juli
Var: Nordanåområdet

Norra Norrlands största spelmansstämma!

Burträsksvängen bjuder in till en fullspäckad långhelg med buskspel, alltså spontana samspel mellan spelmän, som den största och främsta ingrediensen. Men det råder ingen brist på regelrätta konserter heller och dagarna bjuder på allt från den traditionsenliga spelning av årets hedersspelman (Peter Öqvist) till ett återföreningsgig med Twärdrag.

Burträsksvängen
När: 19–22 juli
Var: Burträsk

En av de fem stora!

Trästockfestivalen är sedan tidigt 1990-tal det årliga examensprovet för stora delar av den oupptäckta lokala musikscenen. Här får banden ett tillfälle att dela scenerna med betydligt mer etablerade akter. Trästockfestivalen räknas idag in bland Sveriges fem största musikfestivaler. Det är här du hittar den nya spännande musiken såväl som dina gamla favoriter, och det bästa av allt – det är helt gratis! Bland årets artister finner vi Tove Styrke, Sarah Klang, Tomas Andersson Wij, Rhys, Joy, Vulkano, Hästpojken, Entombed A.D och Fricky.

Trästockfestivalen
När: 20–21 juli
Var: Nordanåområdet

Brolle i Bursiljum!

2012 startade Brolle upp turnéprojektet ”Rock´n´Roll On Tour”, en turné som uteslutande genomfördes i norrländska folkparker. Det har blivit ett återkommande projekt och nu är det dags igen. Självklart blir det ett stopp i Brolles hemkommun där Bursiljum ännu en gång blir den givna spelplatsen.

Brolle Rock n' roll on tour
När: 21 juli
Var: Bursiljums Folkpark

Sjung själv!

Visst är det kul att se konserter, men ibland är det roligare att själv stå för sången. Här har du chansen! Förra årets succé Allsång på Nordanå är tillbaka. Saga Eserstam är sångledare och Mattias Kågström står för kompet under fyra onsdagar. Sveriges allra mest populära sånger utlovas liksom en hemlig gäst.

Allsång på Nordanå
När: 25/7, 1/8, 8/8, 15/8
Var: Snäckanscenen, Nordanå


Dubbla scener!

När Sävenäs Pop &Visfestival går av stapeln för fjärde gången sker det med en nyhet: En extra scen där artister upp till 20 år har möjlighet att uppträda. På den ordinarie scenen möter du Robert Lindberg/Jörgen Svedberg, Fire, Bronkko, The Songsters, Karin Risberg, PA Band, Elin Lindström och Mona Lindberg.

Sävenäs Pop & Visfestival
När: 28 juli
Var: Kurjoviken, Skelleftehamn