Skellefteå genom tiderna – ny Spotify-lista

Musikstaden Skellefteå har skänkt världen mängder av lysande pop. Under 90-talet hade staden epitetet ”Sveriges Seattle” på grund av att den anhopning band härifrån som just då gav eko i musikpressen – med tydliga indie-hjältar som The Wannadies och This Perfect Day i spetsen.

”Skelleftepopen” blev ett välkänt begrepp och några av banden låg högt på listor världen över under åren som följde. Carpe Wade, The Drowners, A Shrine och The Spacious Mind är exempel på band som alla rönte uppmärksamhet även utanför kommungränserna.

Under en period var även Sahara Hotnights baserade i Skellefteå där tre av fyra bandmedlemmar, i likhet med Frida Hyvönen, pluggade musik på Anderstorpskolan. Här skrev de och spelade in debutalbumet ”C’mon Let’s Pretend”. Producent var Kjell Nästén vars Rumble Road Studio är klassisk mark för mängder av band i norra Norrland – inte minst de som var knutna till skivbolaget A Westside Fabrication.

Än i dag gör Skellefteåmusiker avtryck inom många genres – allt från proggrockande Moon Safari som turnerar världen runt, till Lastkaj 14 som håller trallpunkens fana högt. Och allt däremellan.

Här har vi samlat artister och band ur Skellefteås musikhistoria som har någonting utgivet på Spotify. Den spänner sig över många år och visar tydligt den bredd, konstnärlighet och kreativitet som andas Skellefteå.

Framöver kommer fler, mer nischade, listor kopplade till Skellefteås musikliv att publiceras, så se till att följa oss på Spotify.

 

En sak till! Har vi missat en klockren dänga med Skellefteåanknytning? Mejla marknad@skelleftea.se så försöker vi lägga in den. Kravet är att den finns utgiven på Spotify.

Lyssna och njut!

Spotify spellista 

Skellefteå genom tiderna - Spotify i webbläsaren

Skellefteå genom tiderna - direkt i Spotify (om du har spotify nedladdat på din enhet)