Skellefteå lyfter när Norwegian etablerar ny flyglinje Skellefteå – Stockholm!

21 december 2016

Till många skellefteåbors stora glädje meddelades idag att flygbolaget Norwegian den 26 mars börjar flyga mellan Skellefteå Airport och Stockholm Arlanda.
–Vi är glada över att nu kunna erbjuda ytterligare en inrikeslinje i Sverige och därmed ge resenärer i Sverige ännu fler valmöjligheter till låga priser. Vi ser fram emot att önska både nya och gamla kunder välkomna ombord våra moderna, bekväma och mer miljövänliga plan, säger Thomas Ramdahl, kommersiell direktör på Norwegian.

Norwegian växer starkt på den svenska inrikesmarknaden och satsar nu vidare med att etablera en ny linje mellan Skellefteå och Stockholm. Norwegians nya linje kommer att innebära ca 850 nya avgångar under 2017, ca 160 000 nya flygstolar per väg. Robert Lindberg, vd Skellefteå Airport, välkomnar beskedet:
– Den etablering som Norwegian nu genomför är oerhört viktig för Skellefteåregionens fortsatta tillväxt, bättre julklapp kunde vi inte ha fått. Med tanke på den expansion vi har i Skellefteåregionen och den stora mängd exportföretag som är i stort behov av god tillgänglighet är jag och många med mig mycket lyckliga idag.


Skellefteå Airport har jobbat aktivt under en längre tid för att åstadkomma Norwegians etablering i Skellefteå. De senaste årens kraftiga expansion på Skellefteå Airport har ökat intresset för en etablering och flygplatsledningen har ständig kontakt med ett flertal potentiella flygbolag. Lorents Burman, (S), kommunstyrelsens ordförande och ordförande i Skellefteå Stadshus AB, lovordar etableringen:
– För att nå målet om att bli 80 000 invånare i Skellefteå är resmöjligheterna en stark faktor. Framför allt för näringslivet är det viktigt med möjligheten att enkelt knyta an till omvärlden. Etableringen av en ny flyglinje öppnar dessutom upp för att attrahera ytterligare investeringskapital till Skellefteå. Norwegian blir en ny viktig aktör som drar kommunen framåt.

– I en tid när Skellefteå har fantastiska utvecklingsmöjligheter är det för stora delar av näringslivets tillväxt avgörande att ha bästa möjliga anslutningsmöjligheter till resten av Sverige och världen. Skellefteå Airports etableringsarbete är imponerande, att Norwegian väljer att investera så kraftfullt i Skellefteå kan vi vara stolta över, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef Skellefteå kommun och vd Skellefteå Stadshus AB.


Norwegians etablering i Skellefteå innebär att det för första gången sedan 2011, kommer att finnas två flygbolag som trafikerar sträckan Skellefteå – Stockholm. Biljetterna finns redan till försäljning på www.norwegian.se med ett introduktionspris från 249 kr
Norwegian är idag världens sjätte största lågprisbolag med ett stort linjenätverk som omfattar 450 linjer till 150 destinationer. Med en genomsnittsålder på 3,6 år har Norwegian en av de mest moderna och miljöanpassade flygplansflottorna i världen.

 

Fakta Norwegian

 • Norwegian är idag det tredje största lågprisbolaget i Europa och det sjätte största i världen.
 • Norwegian erbjuder ett stort linjenät med 450 flyglinjer till 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, Västindien och USA.
 • Inrikes flyger man till/från Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Luleå, Kiruna och Visby
 •  5 500 medarbetare
 • Ca 26 miljoner passagerare 2015
 • Över 260 moderna flygplan i beställning
 • Start Skellefteå - Arlanda den 26 mars 2017
 • Introduktionspris från 249 kr per enkel resa
 • Flygplan Boeing 737-800 med plats för 186 passagerare
 • Totalt ca 160 000 nya flygstolar från Skellefteå
 • Tre avgångar måndag – fredag, en på lördagar och två på söndagar från Skellefteå  

 

För mer information

Charlotte Holmbergh Jacobsson
Informationschef Norwegian
+46 709-890518

Robert Lindberg                                                                                                                                                   VD Skellefteå Airport                                                                                 
+46 70 551 70 75                                                                                
robert.lindberg@skellefteaairport.se

Lorents Burman                                                                                                                                                     Kommunstyrelsens ordförande (S), Skellefteå kommun och ordförande Skellefteå Stadshus AB                                                            
+46 70-243 07 00                                                                                
lorents.burman@skelleftea.se

Kristina Sundin Jonsson                                                                                                                                Kommunchef Skellefteå kommun och vd Skellefteå Stadshus AB                                                 
+46 70-608 89 69                                                                                
kristina.sundinjonsson@skelleftea.se

Skellefteå Airport är Västerbottens näst största flygplats med ett strategiskt läge mellan Luleå och Umeå. Flygplatsen ägs av Skellefteå Kommun och har ca 300 000 resenärer per år. Flygplatsen erbjuder reguljärflyg med upp till fem dagliga avgångar till Arlanda. Chartertrafik erbjuds till Split i Kroatien, Rhodos och Kreta i Grekland, Antalya i Turkiet, Innsbruck i Österrike samt Mallorca och Gran Canaria i Spanien.