Årets företag: Vi försöker överträffa förväntningarna

01 februari 2017

Collage Arkitekter är Årets företag i Skellefteå. Företaget som bland annat ritat The Great Northern, tog emot priset i samband med Alvargalan, 20 januari. Utöver utmärkelsen består priset av 80.000 kronor och delas ut av Skellefteå kommun. Vi haffade kontorschefen Pär Kågström och hans medarbetare för en kort pratstund.

Grattis till vinsten! Hur känns det?
– Tack! Självklart fantastiskt roligt att bli hedrade på detta sätt, det innebär ju att vi gjort många bra projekt under 2016. Vi tycker såklart att det är fantastiskt roligt att vi hedras tack vare ett projekt som The Great Northern. Det blev verkligen något extra.
 
Berätta om uppdraget The Great Northern?
– Det har varit ett speciellt uppdrag på många sätt, bygget och projekteringen har pågått parallellt vilket lett till en större dialog mellan yrkeskategorier. Vi har diskuterat detaljer direkt med snickaren och bollat idéer med leverantörer och installatörer. Mycket har lösts på plats tillsammans. Utmaningen för oss arkitekter har varit att hinna se till helheten när många beslut behövde fattas på studs.

Hur gick ni tillväga?
– Vi började med att ta fram originaldetaljer som fortfarande fanns kvar, sedan lät vi dem vävas samman med det nya. Vi ville skapa en unik miljö som ger mod och kreativitet åt dem som vistas där. Och så har vi krönt det hela med en pampig entré som vi hoppas ska fungera som symbol för tillväxt och företagsamhet i Skellefteå.
 
Hur ser ni på Skellefteå som arbetsort?
– Skellefteå är en bra stad att bo och arbeta i. Det är roligt att det är så mycket på gång just nu, det känns verkligen positivt. Vi har bland annat fått jobba med Balderhallarna, en del nya förskolor och gymnasieskolor och Skellefteå Airport. Och fler spännande projekt är på gång.
 
Hur jobbar ni för att vara aktuella och nytänkande?
– Vi försöker så klart att hänga med i utvecklingen. Speciellt när det gäller materialval och miljö.
 
Vad har ni för vinnande strategier?
– Vi har nog inga direkta strategier mer än att vi hela tiden är lyhörda, jobbar hårt och försöker överträffa våra beställares förväntningar.

Och sist men inte minst, hur firar ni?
– Vi ska såklart fira detta på flera sätt. En gemensam studieresa kan ju vara ett bra sätt. Men att få vara med och skapa nya möjligheter för alla oss Skelleftebor känns perfekt!

 

Så här motiverar juryn valet av Collage Arkitekter: ”Ett nygammalt företag som etablerat sig med flera unga kreativa medarbetare. I arbetet med att skapa Skellefteås nya mötesplats för startups, The Great Northern, har de lyckats bevara den unika 50-talsmiljön och samtidigt med bravur låtit den smälta samman med den nya digitala världen.”


VINNARNA ALVARGALAN 2017
Årets nykomling– Stadskällaren
Årets hållbara företag – Elecosoft
Årets exportföretag – Latitude 64
Årets startup – Removit Skadeservice
Årets varumärke – Biocool
Årets småföretag– Lundbergs Smedja
Årets handelsföretag – Hairstyle
Årets tillväxtraket – Scandinavian Terrain Vehicles
Årets tjänsteföretag – FSG Sverige
Årets unga entreprenör – Kevin Forss Nordlund, Noted Media
Årets profil – Maria Forsell
Årets företag – Collage Arkitekter


Fotograf: Paulina Holmgren