Högt till tak men var har vi golvet?

10 februari 2017

På måndag startar Prideveckan i Skellefteå. Programmet, som arrangeras av RFSL Skellefteå, innehåller allt från Prideparad till drop in-vigslar, fester och föreläsningar. Jeanette Larsson är en av föreläsarna under veckan på ett lunchseminarium som anordnas av Skellefteå kommun, Region Västerbotten och RFSL Skellefteå. Hon kommer prata om hur det är att vara gay på arbetsplatsen. Vi fick chansen att prata om HBTQ på jobbet med henne

Hej Jeanette, vad kommer du att prata om?
– Jag kommer prata om civilkurage, fördomar och hur det var att som polis mötas av fördomsfulla chefer. Det handlar främst om mina erfarenheter av att vara kvinna och gay i en starkt manlig hierarkisk organisation. Under min tid som polis har jag upplevt mycket fördomar mot homo-, bi- och transpersoner samt folk med utländsk bakgrund, där polischefer har uttryckt sig kränkande. Jag tycker att det är viktigt att möta alla med respekt och lyfte frågan inom organisationen. Cheferna kände sig hotade och jag fick det rätt tufft ett tag på min arbetsplats. Samtidigt fick jag pris i civilkurage och mycket positiva reaktioner utifrån. Men då blev cheferna ännu värre och jag fick en hel del repressalier. Jag bestämde mig för att sluta och arbetar nu istället med att föreläsa om mina erfarenheter. I stort är det dessa erfarenheter jag tänker prata om.

Du var tidigare polis, tror du att den arbetsplatsen skiljer sig mycket från andra arbetsplatser?
– Ja, det tror jag. Polisen ska ju finnas till för alla och kunna hjälpa alla i utsatta situationer. Det är viktigt att de inte har fördomar, utan behandlar alla lika. Det blir en stor krock när det inte är så i verkligheten. Polischeferna tyckte att det var värre att media fick reda på dessa problem än att problemen faktiskt existerade. Nu är det fyra år sedan jag slutade och jag vet att mycket av det jag försökte förändra har blivit bättre lyckats och det pratas gott om mig på många ställen, men jag ser också att det inte gått framåt överallt.

Hur är det att vara gay på arbetsplatser idag?
– Jag tror att det beror på vilken arbetsplats det är. I vissa yrken som till exempel frisör, inom restaurangbranschen och i utåtriktade moderna företag finns det sällan bekymmer. Men på statliga, kommunala eller religiösa arbetsplatser kan det vara ganska svårt tror jag. Manlighetsnormen i uniformsyrken där mycket bygger på makt och muskler är också ett vanligt problem.
– Sverige har kommit långt, men vi ska aldrig tro att vi är färdiga. Även om det går framåt i Sverige så ser vi en tillbakagång i omvärlden där bland annat Ryssland nu lagstiftar emot homosexualitet, och i USA där Donald Trump ju inte direkt bidrar till en förbättring. Jag hoppas att vi kommer fortsätta utvecklas när det gäller inkludering, men influenserna kan även spilla över på Sverige. Vidare finns det en risk i att vi tror att vi är ”färdiga” så vi glömmer bort att arbeta aktivt med de här frågorna.

Vad kan arbetsgivaren göra?
– Mycket handlar om kompetens och utbildning. Att kunna se fördelar i mångfald, både som kompetens och i att olika människor berikar både arbetsklimatet och även bidrar till företagets ekonomi. Det är viktigt att chefer våga lyfta frågor som berör dessa ämnen och inte tillåta verbala kränkningar. Inte om någon person. Alla måste leva värdegrunden, låt det inte bli en skrivbordsprodukt. Chefer måste ta tillvara alla olikheter som en kompetens.

Vad kan medarbetarna göra?
– Samma sak där, att våga stå upp för den som inte själv vågar, inte skratta med i dåliga kränkande skämt, våga vara avväpnande, säga till och våga ta strider för dem som inte kan. Kanske kan medarbetarna också premieras för det? Kan arbetsgivaren ha ”månadens mångfaldshjälte”?

Vad kan vi alla tänka på?
– Det hör ihop med delarna cheferna och medarbetarna kan göra. Vi alla i samhället ska ha modet att stå upp för öppenheten och mångfalden, våga prata om frågorna och ställa krav på medarbetare, kommun och chefer. Det är väldigt bra att Skellefteå kommun vågar lyfta denna fråga och att de ser hur viktigt det är. Det vill jag gärna lyfta fram.


Jeanette Larssons föreläsning kan du höra fredag 17 februari, föranmälan krävs.
Här kan du anmäla dig.Pridevecka i Skellefteå 13–19 februari
Under Prideveckan firar vi mångsidighet, jämlikhet och rätten att vara vem vi vill vara, och älska vem vi vill. På schemat finns filmvisningar, föreläsningar, invigning av regnbågshylla på Stadsbiblioteket, öppet hus på RFSL, den stora paraden och mycket mer. Se hela programmet och läs mer HÄR.

Prideparaden avgår lördag 18 februari kl 12.00 från Nordanå.

 

Fotograf: Yvonne Rambring, Exhibibild