"Från 'Papas' hela vägen …"

29 mars 2017

Att Skellefteå AIK har en stor plats i Skellefteåbors hjärtan är ingen överdrift. Under vinterhalvåret är lagets prestationer en ständig snackis och en viktig företeelse att samlas kring. Men det begränsar sig inte till platsen. Landet över biter fans på naglarna under matchdagarna, inte minst i Stockholm där det kändaste tillhållet för supportrarna är en omsjungen pub på Södermalm.

På ytan är det egentligen ingenting märkvärdigt med Papagallo. Puben, som drivs av en man från forna Jugoslavien, har en lätt irländsk karaktär och bilder av klassiska skönheter från Hollywood på väggarna. Möblemang och färger tyder på att den genomgick en renovering kring millennieskiftet. Men maten är helt okej, liksom utbudet av dryck och priserna. Så hur kommer det sig att "Papas" blivit det givna haket för Skellefteåbor i exil eller på tillfälligt besök i huvudstaden?
– Det är en ren slump, säger Thomas Kågström, tidigare Skellefteåbo och en av dem som startade traditionen att hänga på Papas i samband med matcherna.
– Vi var några stycken som började hänga här under slutspelet 2008. Vi höll till på ett annat ställe tidigare, men de slutade visa Skellefteås matcher och vi behövde ett nytt. Det här verkade lämpligt, säger han.

Enormt tryck
Ursprungligen var de ganska få som möttes, men så småningom spred sig ordet om matcherna på Papas bland Skellefteås fans.
– När vi tog första SM-guldet 2013 var det galet mycket folk här – bland annat Anders Forsberg som precis hade fått sparken som tränare i AIK. Det var ett enormt tryck, folk stod överallt. Personalen här har aldrig varit med om något liknande. Det var nästan lite synd om dem, säger Thomas.

Papagallos ägare är själv lite förvånad över att hans ställe blivit en betydande faktor i sagan om Skellefteå AIK – så pass att det faktiskt omnämns i Pär Wikstens hymn "Hela Sveriges AIK": "Från 'Papas' hela vägen till Västra stå." Krögaren är själv tämligen ointresserad av hockey, men har hängt en Skellefteå AIK-halsduk över baren.
– Jag har Skellefteå AIK att tacka för allt, säger han kortfattat.

Träffar alltid någon
Vissa kvällar är det ganska glest med fans, andra gånger vimlar det av folk.
– Men det är en väldigt avslappnad och familjär stämning på ”Papas”. Det fungerar att gå dit ensam eller i sällskap med andra, alltid träffar man någon och vi delar kärleken till Skellefteå AIK. Det är jobbigt när vi förlorar, men det som kan vara skönt efter en förlustmatch är att ingen annan på stället är munter och man slipper möta en massa som är jätteglada, säger Lisa Karlsson, även hon en utflyttad Skellefteåbo.

Det är inte bara hockey som ligger i fokus under matcherna. På "Papas" avhandlas allt från nya skivsläpp till familjeliv men givetvis kommenteras även laget rätt flitigt och mer eller mindre högljutt; det prekära läget som tidvis kännetecknat säsongen, de många juniorerna, den nya tränaren, köpta och sparkade spelare … Andelen supportrar med högre läktarutbildning finns det gott om, men de saknar inte självinsikt:
– Det är nog tur att det inte är vi som bestämmer, säger Thomas och skrattar.