Skellefteåbor till utlåns

11 april 2017

Vad gör du på ett bibliotek? Lånar böcker förstås. Men behöver det stanna där? Inte i Skellefteå i alla fall. Där har nya invånare den senaste vintern erbjudits möjligheten att låna en livs levande Skellefteåbo via Campusbiblioteket. Över 60 träffar har genomförts och det har lett till många nya vänskaper. Som den mellan Siv och Mijin.

 

På olika platser i Sverige finns snarlika projekt, men de riktar sig i regel uteslutande till utlandsfödda.
– Vi ville undvika att det skulle handla om att vara någons kontaktperson eller väg in i det svenska samhället, säger Ulrica Hedsberg, webbredaktör och bibliotekarie på Biblioteken Skellefteå. Vi ville skapa trevliga, givande möten mellan nya och gamla Skellefteåbor som mer bygger på att ses kring ett gemensamt intresse och därmed få ett mer jämbördigt möte, säger Ulrica.

 

Bra spridning
Projektet, passande nog namngett "Låna en Skellefteåbo", erbjöd deltagarna biljetter och presentkort för en mängd olika aktiviteter som att gå på hockey eller teater, fika eller bada. Just nu är det ett uppehåll i projektet, men förhoppningen är att det återkommer till hösten igen. För det har blivit en succé, enligt Ulrica:
– I början trodde vi att det skulle bli en utmaning att hitta Skellefteåbor som var villiga att bli utlånade till främmande människor, men det har gått över förväntan. Det där med att Skellefteåbon skulle vara blyg och tillbakadragen verkar inte stämma alls. Folk är väldigt entusiastiska och redo att bjuda på sig själva och sin tid till nya invånare. Vi har haft folk mellan 26 och 81 år för utlåning – både kvinnor, män och hela familjer, så det är en bra spridning, säger hon.

Totalt sett hade projektet 40 Skellefteåbor till utlån. En av dessa är Siv Aspbäck som driver restaurangen på Campus.
– Jag älskar att resa och att träffa människor från olika kulturer och nu fick jag chansen att göra det på hemmaplan. Studenter från hela världen pluggar här, de äter lunch i restaurangen men vi hinner sällan prata. Projektet gjorde samtalen lite mer tillgängliga.

Siv blev hopmatchad med Mijin Cho som flyttade från Seoul till Skellefteå efter att ha träffat sin nuvarande man i Venedig under en resa för några år sedan.
– Jag blev genast nyfiken på att låna en Skellefteåbo. Det lät jätteroligt och jag valde Siv eftersom att hon jobbar här, säger Mijin som själv utbildar sig i SFI och läser upp gymnasiebetygen på Campus.

 

En snabb kopp kaffe eller Melodifestivalen
De första och flesta gångerna har Siv och Mijin träffats över en kopp kaffe när de haft en stund över.
– Hon skickar ett sms när hon vill ta en paus i pluggandet, och jag hör av mig om jag har tid. Vi fikar och pratar lite. En gång pratade vi om att hon har jobbat som tv-manusförfattare, så när Melodifestivalen var i Skellefteå gick vi tillsammans på genrepet. Det kändes kul att få visa henne hur en stor svensk produktion ser ut.

För Mijin har den nyvunna vänskapen även lett till ett större nätverk via Sivs vänner.
– Det finns verkligen inte så många chanser för invandrare att träffa nya människor i Skellefteå. På detta sätt kan vi dela vardagsliv och känslor men även kompisar med varandra. Det gör att jag känner mig närmare samhället. 

De har blivit goda vänner, men i början kändes det lite konstigt medger Siv:
– Det är ju inte helt naturligt att träffa en helt främmande människa så där, det är inte som på resor. Men vi hittade snabbt gemensamma intressen och hade jättetrevligt. Därför blev det självklart att fortsätta ses.

 

Middagsbjudning på sydkoreanskt vis
Siv och Mijin träffas minst varannan vecka.
– Jag ska bjuda hem henne på middag snart. Jag ska försöka laga sydkoreansk mat, men måste träna lite först, säger Siv och skrattar.

Hon tycker att fler borde ta chansen och låta sig lånas ut till en främling.
– Jag hoppas att det blir en omgång till och att fler hakar på. Det är fantastiskt kul att få träffa andra människor och jag tror att många skulle tycka om det.