Fotografernas bild av Skellefteå

22 juni 2017

Förra sommaren blev de hänförda över att tillbringa årets kortaste natt på Bjuröklubb. För de fyra fotograferna Calle Artmark, Sandra Linnell, Cim Ek och Henrik Andersson blev vistelsen ett minne för livet.
I vintras återvände de till ett snötäckt Skellefteå och blev minst lika fängslade av vyerna. Nu kan du se resultatet av den senaste fotoexpeditionen på Instagram under #printlerwalkskellefteå.

Det var Sven Burman, grundare av fototjänsten Printler, som tillsammans med Visit Skellefteå bjöd in fotograferna, nu förstärkta med Jonas Anhede, för en sorts vintersafari runt om i kommunen. Syftet var att bokstavligt talat visa en annan bild av Skellefteå via fotografer som är nya för miljön. De var inte svårövertalade.
– Nej, vi har snarare tjatat om att få komma tillbaka, säger Sandra Linnell.

Bättre än Sydfrankrike

Kamerorna fick jobba hårt i kylan, men det var det värt. Bilderna, som är tagna på platser som Pite Rönnskär, Aspliden och Österjörn, är förbluffande vackra och får nog de flesta betraktare att känna att vintern inte är så dum ändå. Faktum är att fotografen Cim Ek föredrar ett vinterkallt Skellefteå framför Sydfrankrike.
– Jag var där veckan innan jag kom hit, men Frankrike kan inte mäta sig mot detta vinterland, säger hon och får medhåll av de övriga.
– Vi ville stanna till vid varenda tallskog, men Sven hade gjort ett tajt schema och vägrade barskt förutom när vi stötte på en renflock. Det var första gången jag såg renar, säger Cim entusiastiskt.

Mumsfilibabba

För fotografernas del handlar resan enbart om att ha roligt.
– Det är en enorm lyx att få åka hit. Jag har familj och då är det svårt att få den här egentiden. Jag vill få ut så mycket av resan som möjligt, säger Calle Artmark.

Han beskrivs som arbetshästen i sällskapet. Först upp på morgonen, sist in på kvällarna. Däremellan letar han sig gärna upp på höjder och andra platser som erbjuder de vida vyerna.
– Jag är van att fota stora landskap. Här tillåter inte förhållandena det på samma sätt, till exempel när det yr av snö. Då får jag jobba mer minimalistiskt, men det är kul. Samtidigt såg jag många vyer som hade varit mumsfilibabba att fota om förhållandena varit bättre, men det får bli nästa gång, säger Calle.
– Ja, enligt Sven är det samiska året indelat i åtta årstider, så vi har sex vändor kvar hit att göra om jag räknar rätt, säger Sandra och skrattar.

Olika stilar

Den som lever får se. Men ett är säkert – bilderna blev fantastiska och Sven Burman är nöjd.
– Alla har sin stil och den förändras inte bara för att miljön är ny. Men det är också det som är roligt: Kims bilder kännetecknas av att hon är fantastisk på att hitta mönster, Sannas av skönheten i vardagsdetaljer, Jonas har sin minimalistiska stil och Calle har sina landskap. Det intressanta är att se vad de kan skapa här på plats här och deras olika uttryck gör att de kompletterar varandra bra, säger Sven.

Se alla bilderna från fotografernas sommar- och vintervistelse på Instagram, #printlerwalkskellefteå

Läs också: "Jag dör – Skellefteådöden"