En duo som får Skellefteå att höras

05 juli 2017

Thomas ”Linge” Lindgren växte in i Skellefteås musikscen.
Hans ”Berka” Bergkvist flyttade till staden 1990 och blev snabbt involverad.
Tillsammans har deras idéer, driftighet och kontaktnät satt Skellefteå på evenemangskartan. Och får de som de vill har stan snart ett musikaliskt svar på Fotografiska.
– Det finns en stor arrangemangskultur här och det är viktigt för en stads utveckling, säger ”Berka”.

Väldigt många känner ”Berka” och ”Linge” och vill prata – konkurrensen om deras uppmärksamhet är stor när vi ses över en paltlunch.
Paltlunchen är helig tid varje vecka. Eller, den var åtminstone helig.
Den här dagen väljer ”Berka” att helt oväntat frångå den traditionsenliga menyn och äta panerad rödspätta. Det kommer direkt kommentarer från Skellefteåbor i lunchkön som känner till vad som brukar ligga på tallriken. Och ”Linge” får sina gliringar för att han överdoserar smörmängden. Båda skrockar avväpnande svar tillbaka – det är aldrig långt till ett skratt runt de båda kompisarna.

Hans Bergkvist brukade besöka stan om somrarna på 1980-talet med sin dåvarande hustru som är född här. 1990 flyttade familjen upp från Stockholm.
– Jag tyckte att det var magiskt här uppe och det passade perfekt i kombination med att jag var ganska tröttkörd efter Abba-tiden. Det var hektiskt, säger han.

Idrott och musik
Han var skivbolagshöjdaren som jobbade med Abba under storhetstiden, men även Ted Gärdestad och Tomas Ledin. Han blev kvar i Skellefteå för att han stortrivdes och blev med tiden ”Berka” för väldigt många Skellefteåbor. I dag är han evenemangskonsult och hjälper till i allt från Melodifestivalen till Stadsfesten och Sävenäs Pop & Musikfestival. Men han sitter även med i Västerbottens fotbollförbund som arrangör- och evenemangsansvarig.
– Idrott och musik – allt handlar om underhållning, inflikar ”Berka”.
Det dröjde heller inte länge innan han blev involverad i Sunnanå SK och lika snabbt stötte han ihop med Thomas Lindgren. Det är de båda kompisarna glada för i dag.
– Skellefteå och många arrangemang här har "Berka" att tacka för mycket. Han har ett namn som kan öppna stora dörrar och ge event legitimitet. Det är som en kvalitetsstämpel att ha med honom på tåget, säger ”Linge”.

The Last Walz – en succé in i det sista
Thomas Lindgren växte upp i Skelleftehamn och började ganska sent med musik. Första bandet ”Headloosers” gjorde sin premiärspelning 1968 på morsans syjunta.
– De blev inte glada, konstaterar ”Linge” mellan en palttugga.
Bandet bestod av kusiner. Den som enligt ”Linge” blev mest framgångsrik och sedan länge försörjer sig på musiken är slagverkaren Mats Lindström som spelar med Norrlandsoperans symfoniorkester i Umeå.

Genom åren har musikkonstellationerna kommit och gått. Man kan säga att han levde upp till devisen ”i ständig utveckling” som gjorde att nästa band han kom att spela i hette Charles Darwin Band (döpt av bandmedlemmen Lars Lindström, sedan länge journalist på Expressen).
Många känner också ”Linge” som företagare och delägare till Intersport i Skellefteå, samt Arvidsjaur. Nyligen gick han i pension efter 39,5 år i sporthandelns tjänst, men har på inget sätt stannat upp. Musiken kommer även i framtiden ha ett stort kapitel i hans liv.

Titta bara på musikprojektet ”A tribute to the Last Walz” som han drog igång 2011 med bland andra kompisen Rolf ”Gruvan” Rundström. Musikprojektet blev en uppmärksammad The Band-hyllning med gästartister som Magnus Carlson (Weeping Willows), Nina Persson (The Cardigans), Pär Wiksten (The Wannadies), Ebbot Lundberg och Mats Ronander, för att nämna några storheter som ville vara en del av initiativet från Skellefteå. Det spred sig från Nordanå till fullsatta lokaler längs Norrlandskusten, Göteborg, Södra Teatern i Stockholm och en mäktig avslutning på Cirkus.
– Det var riktigt roligt och blev väldigt lyckat. När vi träffade arrangörer var ”Berka” med och kunde bekräfta att evenemanget duger även i Stockholm, allt blev så mycket lättare med hans hjälp, säger ”Linge” och fortsätter:
– Idén föddes egentligen för att visa upp en annan bild av Skellefteå än den hockeytokiga staden. Vi har också ett rikt musik- och kulturliv som förtjänar sin stund i rampljuset.

Nytt drömprojekt startar
Redan till Stadsfesten sjösätter han musiksatsningen om Beatles sista album Abbey Road.
– Det blir inte lika stort som ”The Last Walz” utan börjar med en liten aptitretare på Stadsfestens stora scen, för att sen spela hela skivan Abbey Road i november på Nordanåteatern och Folkets Hus i Skelleftehamn, säger han.

”Linge” har alltid velat jobba för bygdens bästa och en kultur som berikar och i längden gör att folk och näringsliv känner sig lockat till Skellefteå. Det senaste projektet går under arbetsnamnet ”Skellefteå Musikaliska” som han står bakom med vännen Tomas Lundström. Namnet är en vink till Stockholms Fotografiska och precis som där bygger tanken på rörlighet i utställningen. Idén är att nyttja konsthallarna på Nordanå till en bredd av allt inom det musikaliska.
– Det ska bli en träffpunkt där alla känner att det går hänga – och även ett sätt att integrera människor i en musikalisk smältdegel. Kanske är det romerna som står för det som händer på scenen vid ett tillfälle och nästa gång är det jazzklubben som arrangerar. Jag ser också att vi kan nyttja vad som redan finns på Nordanå med alla fina scener. Barnfamiljer kan till exempel vara med på en ukulelekurs innan de går vidare till Exploratoriet, menar han.

Nyheter för Sävenäs pop- och visfestival
”Linge” tror starkt på alla positiva kringeffekter som Kulturhuset kommer medföra.
– Det är precis som tänket med handel att kultur föder kultur. Det vi märker i dag är att kultursponsringen växer i Sverige, så det är viktigt att få med näringslivet på tåget kring Skellefteå Musikaliska och andra kulturevenemang.
Det är mycket arbete som återstår. Projektgruppen innehåller människor med brett kontaktnät inom flera områden plus Skellefteå kommun. De ska vända och vrida på alla stenar för att det ska bli så rätt som möjligt i slutändan.
– Vi tänker långsiktigt och ska hitta en hållbar finansieringslösning. Vi vill inte stå där efter fyra år och upptäcka att pengarna är slut.

I sommar arrangerar bland andra ”Linge” och ”Berka” populära Sävenäs vis- och popfestival för tredje gången. Festivalen flyttar några hundra meter längre ut mot älvmynningen till Kurjovikens havsmarina.
– Vi har 13 akter i år och det blir en härlig blandning av ungt och gammalt, det känns extra roligt att vi har så många nya tjejer med på programmet, säger ”Linge”.


Med ”Berkas” spetskunskap på scenbygge, ljus och ljud är det något som festivalen blivit känd för hos musikerna. De erbjuder samma proffsiga uppsättning som de stora festivalerna.
– Allt är så vackert där ute. Det är lite av ”feelingen” med pop- och visfestivalen att vi håller till i den här undersköna miljön, säger ”Berka” som var med och startade förlagan, den betydligt större visfestivalen i Västervik.
Räkna med att vi kommer höra mycket från den här duon även i framtiden.