Titanic har lagt till i Skellefteå

25 juli 2018

Hon sades vara osänkbar. Byggd enligt den tidens främsta ingenjörskonst och utrustad med den senaste tekniken var Titanic en imponerande syn. ”En best” som hon beskrevs i ett brev skrivet av en av passagerarna dagar innan förlisningen som krävde 1 495 liv. Brevet, liksom en stor mängd andra föremål och berättelser kring Titanic, kan du just nu se i den internationella utställningen Titanic – the Exhibition.

I vanliga fall brukar idrottshallen användas till att spela innebandymatcher. Men fram till 26 augusti är Eddahallens A-hall omvandlad till en museal upplevelsearena över en av världens mest välkända och fängslande historier: Förlisningen av Titanic.

Utställningen har turnerat världen runt – Berlin, Madrid, Kiev, Mexiko – och nu nått Skellefteå efter ett gästspel i Malmö. Där gjorde den succé med cirka 75 000 besökare och Visit Skellefteå, som bjudit in utställningen, hoppas på liknande siffror här.


Fascinerade besökare

Bland besökarna en dag hittar vi brödraparet Aziz och Mahdi Yazdani, som försedda med varsitt par hörlurar sakta rör sig bland montrar och modeller i utställningens gångar och rum. De lyssnar fascinerat på berättelserna om de 200 föremålen som antingen tillhört besättning och passagerare eller befunnit sig på Titanic och dess systerfartyg Olympic, varifrån bland annat serviser och inredningsdetaljer är plockade.

Men de två fartygen var identiska och förstärkta av fotografier och utställningens uppbyggda miljöer ger det en tydlig bild av vad passagerarna omgav sig av under resan.

Från de enklare hytterna i tredje klass till de generöst tilltagna och påkostade sviterna i första vandrar vi förbi gripande skildringar av passagerarnas öden. Många är emigrerande svenskar som hoppades på ett bättre liv i Amerika – svenska var faktiskt det näst vanligaste språket på Titanic.

Vi ser en vigselring som hittades i en övergiven räddningsbåt, en kikare som tillhörde William Murdoch, förste styrman och den som hade kommandot på bryggan när isberget upptäcktes, Kate Phillips halssmycke som inspirerade James Cameron att skapa rollfiguren Rose i filmen Titanic 1997, och så vidare.

– Jag såg filmen för några månader sedan. Det är nästan samma stämning här – alltså innan fartyget krockar med isberget. Det är väldigt bra gjort, säger Aziz som får medhåll av Mahdi:

– Ja, det är mycket spännande. Jag tyckte speciellt om den stora modellen av båten som ger en tydlig bild av hur det såg ut.


Personliga föremål fascinerar

Däremot lär Camerons film, hur underhållande och spännande den än är, vara fylld av felaktigheter och ologiska förlopp. Men det är inget nytt – Titanic har omgetts av myter sedan förlisningen den 15 april 1912.
Utställningens fokus ligger emellertid på att presentera fakta och det är nog så uppseendeväckande.

– Det är mycket här som jag inte kände till om Titanic. Mest fascinerande tycker jag att de personliga föremålen och berättelserna kring dem är – sådant är svårt att läsa sig till, säger besökaren Charlotte Enqvist.


 

FAKTA: Titanic - the Exhibition
Plats: Eddahallen, Skellefteå
Pågår: till och med 26 augusti
Rekommenderas från: 10 år
Tillgänglighet: Utställningsytan är anpassad för rullstol. I utställningen finns även QR-koder där teckentolkning ges. Dessutom ingår en audio-guide för samtliga besökare.
Producent: Nordic Exhibitions & Events

Hitta mer info och boka dina biljetter här!