Ett skepp kommer lastat med inflyttare

14 augusti 2019

Skellefteå består inte bara av land – utan även av hav och öar.
I lördags fick 120 inflyttade uppleva delar av Skellefteås skärgård under en dagstur med kryssningsfartyget M/S Laponia.
– Vi bor i Skelleftehamn men har inte tagit oss ut på havet tidigare. Det var väldigt intressant med den guidade turen och att få lära sig mer om historien, säger Mustafa Aslan.

Skellefteå är Sveriges största havskommun med en kustlinje på över 400 kilometer. Skellefteås skärgård innehåller dessutom hela 695 öar, varav 190 namngivna.
– Vi försöker visa upp olika delar av Skellefteå kommun och erbjuda olika aktiviteter för våra inflyttare. Nu kände vi att det var dags att visa upp några pärlor i vår fina skärgård som har stor potential, säger Maria Edström, inflyttarservice Skellefteå Kommun.

Kommande aktiviteter
Platserna på M/S Laponia blev snabbt bokade efter att inbjudan gick ut.
– Det har varit ett enormt tryck och visar att det var rätt att satsa på en båttur. Vi har även många kommande aktiviteter för inflyttare och andra. MatTuren är ett samarbete mellan producenterna, Visit Skellefteå och Skellefteå Kommun som går av stapeln den 18 augusti. Den 8 december har vi även ett julcafé i samband med julmarknaden på Nordanå, säger Maria Edström som även skickar med ett tips:
– Vi letar ständigt nya utflyktsmål, så föreningar och företag som har idéer är välkomna att kontakta oss. Det är roligt om vi kan visa upp ännu mer av Skellefteå.

Familjen Wallman 

Första gången i skärgården
Lördagens båttur utgick från Kurjoviken i Skelleftehamn och upp en bit längs älven, vidare förbi Örviken och Burvik för att sedan göra ett stopp på Gåsören, där det efter lunch ombord bjöds på guidade turer på svenska och engelska som berättade mer om öns spännande historia och inkluderade besök i den gamla fyren och lotshuset.
Många av deltagarna på båtturen hade bara liten eller ingen tidigare erfarenhet av Skellefteå till havs.
– Jag har inte varit ute i skärgården i Skellefteå tidigare. Det var jätteroligt att få komma ut och se mer av de fina miljöerna, säger Elin Wallman, som är uppvuxen i Skellefteå och ifjol flyttade hem med sin man Emil efter fyra års studier i Linköping.
Familjen Aslan, ursprungligen från Syrien, trivdes också uppe på däck i de ljumma sommarvindarna.
Snart 13-åriga Jana Aslan berättar att familjen ofta tar promenader till småbåtshamnen i Kurjoviken och gärna badar på Kallholmen.
– Det var väldigt trevligt att få komma ut på havet. Min bror Mohammad har tjatat nästan varje dag i sommar: ”Är det idag som vi ska åka ut med båt?”

Familjen Aslan