Skellefteå spanar framåt när staden fyller 175 år

11 september 2020

Idag, den 11 september, är det 175 år sedan landshövding Gustaf Montgomery fick i uppdrag av svenska staten att köpa två hemman på Norrböle där staden Skellefteå skulle uppföras. På årsdagen och under hösten uppmärksammas jubileet med bland annat en digital livesändning och spännande framtidsspaningar.

Hur kom det sig att Skellefteå stad blev till? Vi tar det från början. En stor anledning var att bygdens handelsmän ville bryta Umeås och Piteås handelsmonopol i området.

– Köpmän från Umeå och Piteå hade handelsrättigheterna i Skellefteå. De arrangerade årligen tre stora marknader här och under dem skulle i princip alla transaktioner ske. Köpmännen betalade inte skatt och tog inte ansvar för sina anställda, berättar Skellefteå museums lokalhistoriker Ulf Lundström.

I mitten på 1700-talet försökte några av Skellefteås bönder att kringgå handelsrestriktionerna. De köpte skutor som de reste runt och handlade med, något som stred mot lagstiftningen.

– De riskerade hela tiden att åka fast och bötfällas, men lyckades efter hand att utvidga sina handelsrättigheter, vilket innebar bättre priser för allmänheten, säger Ulf Lundström.

På 1830-talet kvarstod fortfarande vissa hinder. Skellefteå tillhörde Piteå tulldistrikt och de som ville skeppa varor till och från utlandet behövde först deklarera dem i Piteå. När Piteå och Umeå dessutom visade ambitioner om att utöka sina handelsintressen genom att skapa handelsplatser i Skellefteå gick Skellefteåborna, med kyrkoherde Nils Nordlander i täten, emot detta. De hade tröttnat på inskränkningarna och ville ha en friare handel.

– De ställde krav om att få bilda en egen stad för att undanröja svårigheterna för sjöfarten, koncentrera handeln och göra det lättare att hantera ordningen. Men det var ingen liten sak för myndigheterna ville att de blivande stadsborna skulle betala för marken som staden skulle anläggas på. 1845 lyckades dock Skellefteåborna till slut övertala staten att köpa loss två hemman på Norrböle för kronans räkning och uppdraget gick till landshövding Gustaf Montgomery som hela tiden stått på Skellefteåbornas sida i ärendet, berättar Ulf Lundström.

Livesänd historievandring

På startskottet för firandet, fredag den 11 september, arrangerar Skellefteå en livesändning via sin Facebook-sida. Ulf Lundström och Skellefteå kommuns marknadschef Helena Renström tar med tittarna på en guidad historietur från Bonnstan till Nordanå och Bryggarbacken för att sedan avsluta i Stadsparken. Där ansluter kommunalrådet Lorents Burman och kommundirektör Kristina Sundin Jonsson som berättar om Skellefteås förutsättningar idag och blickar framåt mot 2045 då Skellefteå fyller 200 år.

– Vi står inför en samhällsomvandling som kommer att förändra Skellefteå på många olika plan de kommande 25 åren. Jag riktigt längtar till den dagen då vi står längst upp i Sara kulturhus år 2045 och firar in vårt 200-årsjubileum. Då kommer vi kunna blicka ut över mycket nytt som vi bara ser början på idag. Jag känner mig redan stolt! säger Kristina Sundin Jonsson.

Skolklasser spanar in i framtiden

Kristina Sundin Jonsson och Lorents Burmans framtidsspaningar är bara startskottet. Även Skellefteås skolklasser kommer i höst att bjudas in till att sia om framtiden. Hur kommer Skellefteå att se ut när staden fyller 200 år? Kommer det finnas drönartaxis, rymdhissar och VR-skola? Elevernas spaningar kommer att samlas i en utställning där ett antal vinnande bidrag utses. De vinnande bidragen stoppas i en tidskapsel för att sedan öppnas vid 200-årsfirandet. På Skellefteås instagramkonto @skellefteasweden och under hashtaggen #skelleftea175ar kommer intresserade att kunna följa klassernas spaningar under hösten.

För de klasser som vill framtidsspana så finns mer information HÄR!