Den stora matresan

Mat och sommar är verkligen två ingredienser som gifter sig. I Skellefteå kommun finns en matvärld att utforska under sommaren när det uppstår sommarkaféer och lokala producenter öppnar upp sina dörrar. Vad passar väl bättre än att ge sig ut i våra öppna landskap och äta sig igenom kommunen. Här ger vi tips på härliga utflyktsmål i alla väderstreck för alla smaker.

RESA #1 NORR

Vi tar bilen och kör till Kåge. Denna lättillgängliga småbåtshamn utvecklas ständigt och nu senast kommer det stora hamnmagasinet att byggas om till ett hamnkafé med uteservering som överblickar Kågefjärden. Ägarna till Restaurang Nygatan 57, Anna Larsson och Johanna Vernersson, har hittat sitt ”sommarställe” och öppnar Hamncaféet med beräknad premiär 17 juni. Här kommer det serveras både kaffe, bakverk, glass, sallader och varma rätter på råvaror hämtade från trakten och det planeras även för alkohol­­servering. Gästplatser finns om du vill guppa hit över vattnet, parkeringsplatser om du kommer på fyra hjul och gott om ytor för att ställa undan fordon på två hjul.

Fortsätter vi västerut från Kåge till Södra Svedjan, som ligger intill Storkågeträsket, kommer vi till Pär och Johanna Hellström. Det här driftiga paret har positionerat trakten på ostkartan med sitt företag Svedjan Ost. Jordbrukarfamiljen gör ost i eget gårdsmejeri av morgonmjölk från egna kor. Helhetsgreppet med att odla jorden, ta hand om djuren och förädla råvaran har gett familjen Hellström pris och uppskattning. I fjol vann Svedjan Ost SM-guld i mathantverk för blåmögelosten Rustik. Paret satsar hårt på att bygga ett nytt ostlager i sommar.

I den gamla höladan bredvid mejeriet hålls flera kulturevenemang som teater, jazz och folkmusik. Då finns fika och ost till försäljning – i övrigt har Svedjan Ost ingen försäljning på gården utan finns representerade hos flera återförsäljare. Kulturprogrammet finns på hemsidan och via Facebook. Håll även utkik efter evenemanget Konst i kohagen, en utställning av lokala förmågor och då går det också köpa ost på gården. 

Nu styr vi ut mot kusten igen och fortsätter norrut. Utanför Byske finns pärlan PiteRönnskär – ön och fyren som erbjuder skön skärgårdskänsla. Paret Mats Johansson och Jeanette Larsson driver både kafé och vandrarhem för tredje
sommaren i rad.
– Det går bra, vi har ökat med 20 procent varje år. Fler och fler hittar ut till oss, säger Mats.Piteå Rönnskär
Förutom storsäljaren räkmackan kommer kaféet att utöka sin meny i sommar.

Till Pite-Rönnskär kommer besökarna med båttaxi som paret också driver. – Taxin utgår från Kinnbäck och båtturerna går från midsommar och sex veckor framåt, alla dagar i veckan. Mitt på sommaren kör vi sex turer per dag, annars är det två turer per dag med extraturer om det behövs, säger Mats.
På idylliska Pite-Rönnskär kan vi besöka Sveriges näst högsta fyr, ett kapell från 1700-talet och ströva i det gamla fiskeläget. Vandrarhemmet har 15 sängplatser och erbjuder bland annat frukost.

RESA #2 SÖDER

Två kilometer utanför Lövånger ligger Ulricebergs Gård i Selet. Johan Frisk är femte generationen på gården där han driver jordbruk och gårdsbutik. Förutom får finns vallhundar och hästar och besökarna får gärna titta runt. I gårdsbutiken säljer han både grillkorv och en kallskuren påläggskorv som produceras i samarbete med Bastuträsk Charkuteri.
– Grillkorven har slagit väl ut, vi får idel lovord. Jag brukar stå och grilla när det är Gårdsbutikens dag eller Matturen och på en del marknader. Den kallskurna är jättegod till en kall öl, vi har kryddat upp den med cayennepeppar så det blir lite skön styrka, säger Johan.

Han säljer även lammlådor och styckar själv, vilket gör att han kan styra det efter kundens önskemål och behov. Han har inga speciella öppettider men finns tillgänglig hela sommaren, som han säger.
– Jag jobbar alltid på gården och är inte långt borta. Har man 330 tackor så finns det alltid att göra, säger Johan.

Johan Frisk
Johan Frisk har 330 tackor och säljer gårdens lammkött.

Svänger vi av på småvägarna mellan Lövånger och Bureå finns det många småskaliga producenter och gårdsbutiker. I Uttersjön finns vackert belägna Vallbacka Gård. Ägarna Inger och Göthe Gustafsson driver en ekologisk och Kravgodkänd nötköttsuppfödning av rasen Hereford. Korna går ute på bete under hela sommaren och diar sina kalvar. På vintern går de inne i varm lösdrift. I gårdsbutiken säljs olika styckningsdetaljer – köttet är välhängt, styckat och vakuumförpackat.
– På sommaren är det alltid ett uppsving med sommarstugegäster som vill grilla. Såna detaljer säljs fort slut och det är jätteroligt, säger Inger.
Gårdsbutiken har inga speciella öppettider – är det någon hemma går det bra att handla.

Fortsätter vi att slingra oss norrut hamnar vi i Burvik och då är det ett självklart stopp hos bagaren Katarina Hermansson. Efter 22 år i USA valde hon att flytta hem och ta över Hermanssons bageri som drevs av hennes föräldrar i 47 år. Här fick hon också sin skolning i yrket.
– Det har funnits en längtan att starta upp det. När jag flyttade hem 2015 och övertog föräldrahemmet började jag i liten skala, på hobbynivå. Jag märkte snabbt att efterfrågan på Burvikskakan och andra bakverk var så pass stor att jag startade bageriet på riktigt i september 2016. Det är så roligt, det känns som en dröm gått i uppfyllelse, säger Katarina.

Barnen hjälper till med marknadsföringen, mågen kör ut bröden och Katarina bakar. Hon har öppet varje lördag mellan klockan 9 och 14, men under sommaren ska tiderna utökas. Spana gärna in Hermanssons bageri på Facebook för mer aktuella öppettider. Från mamma och pappas recept bakas även klassiker som stjärnbullar, matbrödet grovkaka och smörskorpor. Katarina har också planer på att göra smörgåstårtor, gräddtårtor och prinsesstårtor.

Från Burvik går färden vidare till Bureå och gamla prästgården. Konsthantverkaren Kerstin Åhgren driver Café i Lä på innergården. Där sitter besökarna i en fin trädgård och många vallfärdar för den berömda morotskakan. Öppettiderna varierar men Kerstin uppdaterar hemsidan cafeila.blogg.se med aktuella tider.

I prästgården håller även Lilla Musteriet till med sin produktion. Tack vare överblivna äpplen från privatpersoner tillverkas en himmelskt god must som blandas med skogshallon. De har även en blåbärsmust i sortimentet och båda går att köpa på Café i Lä.
– Det är fantastiskt gott om jag får säga det själv. Vi har fått till spännande smaker med bra balans och tillsätter inget socker. Vi har otroligt goda äpplen här uppe i norr så det känns roligt att kunna göra en produkt av råvaran som växer i bygdens trädgårdar, säger David Nyström som driver musteriet med sin sambo.

RESA #3 ÖSTER

Vi inleder med att sätta tänderna i vad många anser är det mest matförknippade med Skellefteå: Bureburgaren på Krysset ute på Söder. Bureburgaren är en sammanslagning av en cheeseburgare och en hamburgare. Denna till synes enkla men geniala skapelse kom till av en slump en vårdag 1987. ”Skaparen” hette Eric och kom såklart från Bureå.

En äkta Bureburgare byggs så här från botten: bröd, dressing, gurksallad, sallad, lök, kött och topplocket med ost.
– Det är den populäraste rätten vi har, turister som provar en Bure vill alltid ha den igen. För att inte tala om många trogna Skellefteå­ bor såklart. Det har blivit en omtalad rätt genom åren, säger Linnea Gustafsson på Krysset.

Därefter tar vi Anderstorpleden österut och siktar in oss på Södra Bergsbyn. Där finns AuroragårdenAuroragården som drivs av Carina Lundgren. Här går det att klappa fjällkor, bland annat fina Aurora som gården är uppkallad efter, men även se får, lamm, grisar, fasaner, vaktlar, hönor, tuppar, kalkoner, kaniner, hundar och katter.
– Jag säljer griskött och lamm från egna gården när jag slaktat, annars finns det från lokala bönder. Min tanke med handelsboden är att allt ska vara lokalproducerat i kommunen, säger Carina som bott fem år i huset.

– Det är fantastiskt roligt! Många kommer hit, tittar på djuren och köper med sig något. Planen är att göra i ordning ett slaktutrymme för gårdens fågel och kanin, som jag ska kunna sälja i sommar. För öppettider hänvisar Carina till auroragarden.se.

Vi kör över Bergsbydammen och tar sikte mot Skelleftehamn och Kurjovikens Sjökrog. Niklas Johansson är krögaren som erbjuder skärgårdsmiljö och mycket evenemang, något som lockar massvis av besökare.
– Planerna i sommar är att vi kommer ha en ny meny med inriktning mot grillat. Det blir också diverse fester, bland annat Pop- och visfestivalen den 29 juli som brukar locka flera hundra besökare, säger Niklas.
Och den populära räckmackan? Den blir kvar, lovar Niklas. Restaurangen håller öppet sju dagar i veckan i sommar, mellan klockan 11 och 21.

RESA #4 VÄSTER

Cirka en mil utanför Skellefteå, efter vägen mot Burträsk, hittar vi Klutmarks bageri. Jörgen Hermansson har drivit bageriet sedan 2014 och förutom den legendariska krämbullen som han lärde sig baka på anrika Dungers kafé i Malå, tillverkas även andra bakverk. Fredagar går byn man ur huse för att äta pizza på bageriet.
– Det är väldigt uppskattat, jag använder mycket lokala råvaror. Storsäljaren är pizzan med rökt fläsk från Burträsk, säger Jörgen. Det går även att handla kött och delikatesser i kaféet. För öppettider och speciella kafédagar i sommar hänvisar han till Facebooksidan Klutmarks bageri.

Fortsätter vi ytterligare en mil finns pärlan Skråmträsk Kvarn. Strax innan korsningen till Burträsk står den vackra kvarnen på vänster sida som numera är ett hyllat kafé.
– Det känns jätteroligt, vi har fått många återkommande besökare, totalt hade vi nästan 14 000 besökare i fjol, säger Erik Hellgren som driver kaféet med sin fru Asta.
I fjol blev kaféet utnämnd i White Guide och det visar sig att kaféet får behålla sin plats i den välrenommerade kaféguiden även 2017.
– Det känns såklart väldigt hedrande. Vi bakar allt från grunden och är Krav-certifierade sedan ett antal år tillbaka. Våra recept är genomarbetade för att det ska ge det lilla extra, säger Asta.

Godsaker som lakritstårta, chokladtårta och mazarinmuffins brukar snabbt gå åt. De serverar även en hel del maträtter. Kaféet är öppet 10 juni till 13 augusti, klockan 11 till 21, med undantag för midsommarafton då det är stängt.
På den charmiga övervåningen finns en liten scen där det bjuds på kulturevenemang som konserter och allsång på måndagar. I år blir det sommarteater med Gunnar Eklund känd från Västerbottensteatern. Han kör två föreställningar om Torgny Lindgren och Skräddar Molins berättelser.

Skkråmträsk kvarn

Asta och Erik Hellgren är det driftiga paret som driver Skråmträsk Kvar. Här ryms en riktig kafépärla som återfinns i kaféguiden White Guide.

Färden går vidare till Burträsk Saluhall som ligger centralt i samhället. I maj firade den här välfyllda saluhallen tre år – de har ingen kaféverksamhet, men massvis med smakprover av produkter från lokala producenter som säljer sina varor.
– Juli är vår stora månad, då är det högtryck i saluhallen – då är det galet, säger Fredrik von Heije som är Burträskbagaren och en av medlemmarna som äger Saluhallen. Här finns något för alla att köpa – från rökt sidfläsk, hemägg, korv, syltor, bröd, honung och givetvis Västerbottensost-pajen.