"-Det är så enkelt att umgås kring uteaktiviteter"

Coronapandemin har fått allt fler att upptäcka fördelarna med att träffas utomhus och ta del av vad omgivningarna har att erbjuda.
Malin Åberg har alltid älskat friluftslivet och hon konstaterar att Skellefteå har optimala förutsättningarna för roliga och spännande utevistelser.
– Vår plats erbjuder så otroligt mycket året runt och det är en lyx att ha så nära till naturen, säger hon.

Malins föräldrar Yvonne och Karl-Evert la tidigt grunden för hennes stora friluftsintresse. Under uppväxten på 80-talet var familjen med i Friluftsfrämjandet och de engagerade sig i allt.
– Föreningen var väldigt aktiv och vi var med på vandringar, kanotläger och skogstrippar. Vi bodde nära Bureberget, så det blev även väldigt mycket skid- och snowboardåkning där. Att vara ute var vår grej. Det blev en vana och nu har jag ett intresse och ett behov av att vistas i naturen, säger Malin och fortsätter:
– Jag försöker vara ute så mycket det går med mina barn Alicia, Doris, Frans och Matti och hoppas att det ska skapa ett intresse för uteaktiviteter och naturen även hos dem. Foto: Patrik Degerman

”BADA FÖR LIVET”

Vinterbad är en annan passion som Malin ärvt av mamma Yvonne och som hon fört vidare till barnen.
– Vi kallar det att bada för livet, det är socialt och ger mycket energi. När det anordnas vinterbad i Stackgrönnan på vintrarna gör vi det till en söndagsgrej att åka dit för att bada, fika och socialisera. Det är så väldigt enkelt att träffa vänner kring uteaktiviteter, säger Malin som även har hästen Cilla som går ute sommar som vinter.
– Att ha häst är ett året runt-projekt. Cilla står i Stensvedjan och att ta hand om henne är också en härlig grej att ha tillsammans med barnen. Då är vi mycket i skogen längs den fantastiska Mineralleden.

Foto: Patrik Degerman 

ENKELHETEN VIKTIG

Malin uppskattar det enkla med att umgås under bar himmel. – Jag gillar att åka snowboard, men det är en uppstyrd aktivitet som kostar pengar. Jag är väldigt glad i det enkla – att exempelvis träffas i en pulkbacke, åka långfärdsskridskor på havet eller vandra längs någon av alla fina leder i Skellefteå. Eller att träffa familj och vänner runt en brasa. Det är något fridfullt med att titta på en eld. Det tar ner stressen, säger hon.

Foto: Patrik Degerman 

Upplever du att intresset för uteaktiviteter har ökat i Skellefteå?
– Jag har många vänner som visat större friluftsintresse under 2020 och i flödena på sociala medier har jag sett att fler aktiverar sig ute och träffas kring eldar på grund av restriktionerna. Och när jag promenerar broarna runt så möter jag fler människor än tidigare. Eftersom jag gillar att lyssna på naturens ljud och insupa känslan av att vara själv under mina lunchpromenader, så väljer jag ofta lederna på Vitberget istället.

Malin arbetar på Nordiskt berättarcentrum som programkoordinator, projektledare, berättare och pedagog. Efter att ha bott utomlands samt i Malmö i tio år flyttade hon hem till Skellefteå igen 2010.
– Vintrarna här erbjuder så otroligt mycket och det är en anledning till att jag trivs så bra i Skellefteå, säger Malin som konstaterar att rätt kläder är a och o för en lyckad utevistelse.
– Det är viktigt med bra funktionskläder så att man inte blir blöt och kall. Jag försöker satsa på bra plagg som håller år efter år. Med ett underställ som andas, skalkläder samt varma skor kan man vara ute i många timmar.