En förening för alla

När Skellefteå Baseboll Softbollklubb återuppstod hösten 2017 var målet att på sikt etablera sporten i stan igen. Med verksamhet på dam-, herr- och juniorsidan redan under första året är klubben på god väg.
– Vi visste inte vilken snöbollseffekt vi satte igång, sägerPetrus Johansson, en av initiativtagarna.

Med sju raka SM-guld mellan åren 1989–1995 och ett åttonde 1999 var Skellefteå en stormakt i basebollsverige under ett drygt decennium. Men 2006 lades klubben ner och låg sedan i träda fram till hösten 2017. Då beslutade Petrus Johansson och Jonas Bodin, som var aktiva under storhetstiden, att starta verksamheten igen.
– Jag kontaktade massor av föreningsmänniskor och tidigare lagkamrater och undrade om de var intresserade och vad de i så fall kunde tänka sig bidra med. Responsen var jättestor, säger Petrus.
En styrelse bildades och med ordföranden Olof Palm i spetsen satte den ihop arbetsgrupper med ansvar för olika områden, allt från att hålla i träningar till att jaga sponsorer.
– Styrelsen gjorde ett jättejobb, liksom Joel Andersson som ansvarade för att göra den förfallna planen spelduglig igen, säger Petrus Johansson.
Petrus Johansson, en av initiativtagarna till klubbens omstart.

STOR UPPSLUTNING
På sociala medier annonserade klubben att den gjort comeback och under hösten hölls prova på-träningar inomhus. Personer i alla åldrar slöt upp och i januari 2018 hade de aktiva blivit så många att de delades upp i A-lag, U10-lag och ett kombinerat U12- och U15-lag.
– Vi hade mellan 15 och 18 spelare i varje lag och intresset hade blivit så stort att vi anmälde ett lag till regionserien, säger Petrus.
I slutet av maj var det dags för seriepremiär med dubbla bortamatcher mot Umeå.
– Många av våra spelare kände inte ens till reglerna då vi åkte ner och det blev ett pusslande där jag och några andra veteraner från elitserietiden spelade tillsammans med nybörjarna. Det var jättespännande och jätteroligt, säger Petrus.
"I Nordamerika hade jag aldrig fått den här chansen, säger Shawn Dempsey

VÄLBESÖKT HEMMAPREMIÄR
En av nybörjarna var Shawn Dempsey, som 2013 lämnade kanadensiska Lansdowne utanför Toronto och flyttade till Skellefteå. Redan efter två träningar blev han kallad till match.
– Jag spelade lite baseboll i tioårsåldern, men det här var första gången ”på riktigt” och det var mycket roligare än jag nånsin kunnat föreställa mig, säger Shawn och fortsätter:
– Det är imponerande hur det funkar i Sverige. Att som 33-åring få möjlighet att spela i ett lag med kunniga tränare som utbildar en i sporten. I Nordamerika hade jag aldrig fått den chansen.
Den 20 juni spelades hemmapremiären på sportfältet inför runt 300 åskådare.
– Det var jättekul och visar att det finns en basebollkultur i Skellefteå. På bortamatcherna brukar det vara en handfull personer i publiken, säger Petrus.
Under sommaren kom fler och fler tjejer på ungdomslagens träningar och klubben startade därför ett lag i softboll. Jenny Hartelius, som 2014 var med och drog igång softbollen i Umeå, ledde laget tillsammans med Samantha Edström.
– När jag såg att klubben skulle starta verksamheten igen blev jag så peppad. Jag hörde av mig direkt och sa att jag kunde göra vad som helst bara jag fick vara med, säger Jenny.
Efter bara några veckor åkte softbolltjejerna till Umeå för en träningsmatch.
– Det var fantastiskt roligt och det blev en jämn match, vilket gav tjejerna ett kvitto på att de hunnit bli duktiga på så kort stund. I sommar spelar vi i division 2, säger Jenny.
Totalt medverkade runt 100 personer på klubbens träningar under första säsongen och U12- och U15-lagen spelade några enstaka matcher mot Umeå. I sommar hoppas Skellefteå Baseboll Softbollklubb kunna ha ungdomslag även på tjejsidan.
– Det vore jättehäftigt. Vårt främsta mål är att växa och ge alla som vill chansen att spela baseboll och softboll, oavsett bakgrund eller hur mycket kunskap de har. Ett långsiktigt mål är att både herr-, dam- och juniorlagen ska kunna tävla om SM-guld igen. Med lokala spelare och många aktiva i föreningen, säger Petrus.

Artikeln publicerades i Skellefteå Tidningen nummer 2 2019.

Jenny Hartelius kontaktade själv klubben och bad att få vara med i omstarten. Under fjolårssäsongen hann hon träna både softboll- och U10laget.