Evenemangsarenor

I Skellefteå kommun finns ett stort utbud av fritidsanläggningar. 6 ishallar, 10 skidbackar med lift, 33 elljusspår, 8 badhus, 5 inomhushallar med läktare och över 200 föreningsanläggningar. Förutom det finns det även flertalet konferensanläggningar och scener. Dessutom ligger de flesta på ett gångavstånd från Skellefteå centrum.

Vi har arenor och hallar som lämpar sig för både inom- och utomhusarrangemang. Som stad har vi stor erfarenhet av att arrangera stora evenemang och tävlingar. Vi har dessutom många starka föreningar som regelbundet anordnar större tävlingar och events. Ett flertal arenor har byggts ut och uppgraderats för att passa större evenemang, och flera nybyggnationer är på gång och beräknas vara klara 2016.

OBS: Det här är bara ett axplock, för mer information ta kontakt med oss så kan vi berätta mer.

 

Kommunala lokaler

Skellefteå kommun har flera lokaler som lämpar sig väl för evenemang av olika slag.

Läs mer om de kommunala lokalerna

 

Konferens-evenemangslokaler

Skellefteå Kraft Arena
Arenan rymmer knappt 6 000 åskådare och har en stor entré, restaurang och sportbar, loger, konferens- och pressrum, flera omklädningsrum med mera.

Skellefteå Kraft Arena har en restaurang, lounge och en sportbar som rymmer cirka 130 och 100 respektive cirka 120 sittande gäster. En utbyggnad av bar- och restaurangdelen slutförs under 2016. Arenans utställningsyta är på ungefär 1 700 m2.

Folkparken
Folkparken en stor och mångsidig anläggning såväl inomhus som utomhus. Folkparken har en stor festlokal med plats för uppemot 800 sittande gäster, med modern teknisk utrustning, scen
för underhållning och mingelutrymme.

Tennishallen
I anslutning till Skellefteå Kraft Arena finns Tennishallen, som i sin tur har en utställningsyta
på cirka 1 225 m2.

Scandic Hotell
Scandic Hotell har festlokal för 1 200 sittande gäster och en restaurang för 400 sittande gäster.

Skellefteå stadshotell
Skellefteå Stadshotell har en restaurang för 400
sittande gäster och en festvåning för 200 sittande gäster.

Nordanå
Nordanå är namnet på Skellefteås kulturområde. Det ligger 5 minuters promenad från torget och har lämpliga lokaler för föreläsningar, konserter, teatrar, mm.

Kulturhus
Skellefteå planerar för ett nytt kulturhus, med byggstart 2018.
www.skelleftea.se/kulturhus


 

Idrottsanläggningar

1. VITBERGET
På gångavstånd från stadskärnan ligger Vitberget, Skellefteås stora motions- och rekreationsområde. Här finns 40 kilometer skid- och elljusspår, en skidstadion, Vitbergsbacken (för utförsåkning) samt Skellefteå Camping. På Vitberget samsas elitidrottare med motionärer. En ny snökanonanläggning ger snögaranti för både längdskidspår och slalombacke. Ännu fler tävlingsspår dras under vintern 2015.

Med två liftar, två nedfarter och en omtyckt fun-park ligger Vitbergsbacken mitt mellan skidstadion och längdskid- spåren. I backen har både VM i skotercross och Back-SM i skoter genomförts. En ny barnbacke med egen lift kommer att stå färdig 2016.

2. SKELLEFTEÅ SKIDSTADION
Under vintern förvandlas norra delen av Skellefteå Camping till skidstadion. Här ligger motions- och tävlingsspårens start och mål. Många SM-tävlingar har avgjorts på skidstadion och Skellefteå Skidklubbs klubbstuga, speakertorn och vallabodar ligger bara några meter från spåren. Det nya spåret som dras är till stora delar synligt från stadion, något som öppnar upp för publikvänliga tävlingar.

3. SKELLEFTEÅ KRAFT ARENA
Skellefteås moderna hockey- och evenemangsarena ligger även den i anslutning till Vitbergsområdet och på gångavstånd från centrum. Arenan rymmer drygt 6 000 åskådare och har en stor entré, restaurang och sportbar, loger, konferens- och pressrum, flera omklädningsrum med mera. Förutom Skellefteå AIK:s hockeymatcher är det här som lokala sportevenemang, nationella mässor och större konserter arrangeras. Här finns totalt tre ishallar, en friidrottshall, klätteranläggning, en curlinghall och en modern restaurang. Arenan har rymt många stora evenemang och har bra lösningar på allt från tv-produktioner, teknikresurser och strömförsörjning till lastning och lossning.
Några evenemang som arrangerats på arenan:
Jesus Christ Superstar 2014
Grease 2010
Melodifestivalen 2005, 2009, 2013
Junior hockey-VM 2000

4. BALDERHALLARNA
Under 2015 byggs två fullstora idrottshallar bara några hundra meter från centrum. Läktarkapaciteten blir på 1 000 respektive 300 personer, och här kommer de större evenemangen för inomhusidrotter att arrangeras.

5. EDDAHALLEN
Tio minuters gång söderut från Skellefteå Kraft Arena och
skidstadion ligger Eddahallen. ”Edda” är ett må-bra-tempel som inrymmer badanläggning med relax, gym, sporthallar och cafeteria. Här finns en av matcharenorna för inomhusidrott. Den rymmer 1 100 personer inklusive medverkande, har 655 sittplatser med plats för ytterligare stolar på golvet. Allt samlat under ett tak.

6. NORRVALLA
Norrvalla är Skellefteå kommuns huvudarena för fotboll och friidrott. Här finns både naturgräs och uppvärmt konstgräs med läktare som rymmer 1 000 personer vardera under tak. På området finns även en bollhall med konstgräs och läktare på övre plan med plats för 400 personer. I anslutning till dessa anläggningar finns omklädningsrum, publika toaletter och tävlingssekretariat. På utearenorna kan exempelvis skotertävlingar anordnas vintertid.

7. CAMPUSHALLEN
Cirka 700 meter söder om centrum ligger campusområdet. Sporthallen och gymmet som finns på området har i samarbete med kampsportsföreningarna byggts om till en budokan. Hela källarvåningen inrymmer numera 3 stora traditionella tränings- och tävlingslokaler där sex olika budoföreningar håller till.

8. TENNISHALLEN SAMT

9. SQUASH OCH BADMINTONHALLAR
Tennishallen på Vitbergsområdet återställdes efter ett snöras 2010 och har nu 4 tennisplaner. Även squashhallen har genomgått stora renoveringar och inrymmer 3 banor. Dessa drivs av föreningar.

10. KLUTMARKS ENDURO- OCH SNÖSKOTERANLÄGGNING
Cirka 15 kilometer väster om Skellefteå hittar du denna anläggning som ägs och drivs av Skellefteå Motorsällskap. Det är en förhållandevis stor motoranläggning med både bil- och motorcykelverksamhet. Vintertid anläggs en snöskotercrossbana. Motorsällskapet har stor erfarenhet av att arrangera tävlingar av det större slaget. Det senaste arrangemanget var till exempel Skoter-VM 2014, som hölls på Vitberget.