Genomförda evenemang

Samarbetet med idrott och föreningar är väl utvecklat och det finns ett starkt kommunalt engagemang. Här är några smakprov på olika typer av arrangemang vi har genomfört tillsammans.

 

SKOTER-VM, 2014

Vitberget i Skellefteå är i vanliga fall ett naturskönt friluftsområde med slalombackar och skidspår. Men under några dagar i mars 2014 förvandlades området till en mötes- och tävlingsplats för världens främsta skoteråkare. Tusentals människor samlades för att titta på tävlingarna och uppleva alla de kringarrangemang som omgärdade dem: Dragracing med veteranskotrar, uppvisningar, ansiktsmålning och andra barnaktiviteter samsades med en stor skoterutställning i centrala Skellefteå, bara en kvarts promenad från tävlingsområdet på Vitberget.

På tävlingsområdet fanns givetvis alla nödvändiga faciliteter som tävlingskansli, presscenter, VIP-områden och matservering. För media, inklusive tv-produktion fanns all nödvändig teknik ordnad och framdragen, vilket gjorde att tävlingarna kunde kablas ut helt problemfritt till stora delar av världen. Vissa av tävlingarna direktsändes till och med i amerikansk tv. Projektet drevs av Skellefteå Motorsällskap i nära samarbete med Skellefteå kommun och externa leverantörer.

MELODIFESTIVALEN, 2005, 2009, 2013 och 2017

2013 var Skellefteå värdstad för Melodifestivalen för tredje gången i ordningen. Med vår stora erfarenhet på området visste vi att goda förutsättningar för produktionsteamet är en avgörande framgångsfaktor för hela evenemanget.

För oss handlade jobbet i mångt och mycket om att skapa smidiga logistiska lösningar och att på olika sätt bidra till en skön, rolig och inbjudande atmosfär både för deltagare
och publik. Resultatet blev ett enat och mycket engagerat
Skellefteå som tillsammans la sig vinn om att välkomna artisterna och bjuda dem på extra upplevelser som bad i isvak och hundspannsåkning. Även för Skellefteås befolkning blev arrangemanget tydligt. Förskolebarn uppträdde med sång och dans i centrum, vi ordnade skoterturer i den vackra och närbelägna naturen kring Skellefteå och på caféer och i butiker uppmärksammades evenemanget på olika sätt.

Av de många journalister som drogs till Skellefteå fick vi mycket beröm får vårt välutrustade presscenter där det dessutom bjöds på nybakade kanelbullar varje dag.
I arbetsgruppen ingick Skellefteå kommun med anläggnings- och marknadsansvariga i spetsen, det lokala destinationsbolaget, externa leverantörer och lokal spetskompetens inom evenemang och PR.

SCANDINAVIAN CUP, LÄNGDSKIDOR, 2014

I januari 2014 stod Skellefteå Skidklubb som arrangör för den andra deltävlingen i Scandinavian Cup i längdskidor. Runt 230 åkare deltog i den internationella tävlingen där elitåkare från Lettland, Estland, Finland, Norge, Sverige och Finland deltog. Den överlag snöfattiga vintern gjorde arrangemanget till en utmaning för både Skellefteå Skidklubb och Skellefteå kommun som är ansvarig för all snötillverkning och spårdragning. Trots problemen lyckades vi hitta lösningar som gav fina spår och dessutom utslagsgivande och spännande tävlingar. Arrangemanget drog stor publik och åkare som Charlotte Kalla, Marcus Hellner och Emil Jönsson höll spänningen på topp tävlingarna igenom.

SKANDINAVISKA MÄSTERSKAPEN I VINTERSIM, 2014

Mitt i smällkalla februari genomfördes Skandinaviska Mästerskapen i vintersim i centrala Skellefteå. Bakom arrangemanget stod föreningen Mörkrets och kylans glada vänner i nära samarbete med Skelleftesim och Skellefteå kommun som ansvarade för tävlingsadministrationen och såg till att en isvak med måtten 15 x 25 meter sågades upp på den frusna älven. Mästerskapet var öppet för simmare från länder utanför Skandinavien och i det halvgradiga vattnet utmanade simmare från Somalia, Sydafrika, Lettland, Estland, Lettland, Finland och Sverige både sig själva och varandra. 2014 drog arrangemanget drygt 2 000 människor och de 120 deltagarna, både glada amatörer och elitsimmare, visade att vintersimning är en riktig folksport. I samband med mästerskapet anordnades dessutom biovisning på torget i Skellefteå där en gigantisk vägg av snö fungerade som filmduk. Ett lika uppskattat och välbesökt som stämningsfullt inslag i februarikvällen.

ETT URVAL AV ANDRA ARRANGEMANG

Musikalerna Chess och Grease
Melodifestivalen 2005, 2009, 2013 och 2017
Junior hockey-VM
Berättarfestivalen
Körmanifestationen
Vårmässan – 200 utställare och 15 000 besökare
Stadsfesten – Skellefteås stora festival med 100 000 besökare
Nordic Light Beach Soccer – Fotbollsfestival med 90 lag och 12 000 åskådare
Trästockfestivalen – En av Sveriges största årligagratisfestivaler
Norrlandsveckan – Rallycrossturné
SAMEC – Sveriges största transport- och maskinmässa
Euro Mine Expo – Mässa och mötesplats för den europeiska gruvnäringen
Matfesten – Matfestival med mellan 60 000 och 70 000 besökare
VM i Skidorientering, 1990
VM i Innebandy, 1996
EM i draghund och slädhund 2008
Ett flertal SM-tävlingar i draghund, senast 2007
Skid-SM 2010, 2004, 1998, 1988 och 1971
SM i skidorientering 1995
Nordiska mästerskapen i orientering 1995
Rally-SM med publiksträcka på Skellefteå Camping och skidstadion
Back-SM skoter 2013
Skotercross-VM 2014
En Flotte 2016, 2017