Hej hemvändare!

Planerar du att skaka loss på dansgolvet med gamla vänner, gå på show eller aktivera dig i naturen under vistelsen på hemmaplan? Oavsett vad, här är listan på saker som garanterar dig minnesvärda mellandagar.

Aktiviteter

Boda Borg
Du öppnar dörrar – bakom varje dörr finns en utmaning. Djupt inne i berget, i en ombyggd stridsledningscentral, gömmer sig en plats full av utmaningar. I 51 rum samsas kluriga tankenötter med spännande äventyr.

Skellefteå Adventurepark, Månskensvandring med snöskor
I månskenet och med snöskor på fötterna följer du med på promenad genom skogarna kring Varuträsk. Stopp görs under turen och deltagarna hjälps åt att göra upp eld där en sen middag serveras. Guide, snöskor, stavar, en sen middag, riktigt kokkaffe och pannlampa ingår.

PDL Center, Skellefteå
Ta chansen att prova padel – en av de mest växande sporterna i världen. Vid entrén till Skellefteå camping hittar du PDL center.

Trampolinhuset, Skellefteå
Välkommen till en park med olika trampoliner, hinderbanor och andra spännande aktiviteter. En häftig och fartfylld arena, vare sig du är nybörjare eller proffs.

Exploratoriet, Nordanå
Sveriges färskaste Science center. Med naturvetenskap och teknik utmanas du att tänka utanför boxen och leka dig fram till insikter om hur världen fungerar. Jullovsöppet från 21 december till 7 januari. Stängt julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen.

Bowlingkompaniet, Skellefteå
16 banor utrustade med den senaste tekniken. Nattbowling med fluorescerande ljus till häftig discomusik och familjebowling är en del av konceptet.

Leos Lekland, Skellefteå
Här kan barn och vuxna springa, hoppa, klättra och busa bland klättertorn, rutschkanor och studsmattor. Leklandet erbjuder även mat och fika.

Jultomten i Svansele, Svansele vildmarkscenter
Ta chansen att möta tomten i hans hemliga gömställe i skogarna kring Svansele. Gästerna serveras mat och dryck, får ta del av många historier om vildmarken och får självklart en julklapp av tomten. Tre olika paket finns att boka.

Nyårspromenaden ”Små och Stora steg för en ljus framtid”, Skellefteå
Alla bjuds in till denna folkfest. Känn gemenskap, få ett trevligt avslut på 2018 och en ny, ljus inledning på det nya året. Under promenaden tar de medverkande del av kulturinslag, ljusinstallationer, talare och förfriskningar. Start vid Manhemskajen, avslutning vid Stadshuset. Nyårsafton klockan 15:00–16:30.

Skidliftar

Bygdsiljumsbacken
Backe med fem liftar, varav en knapplift. Här finns elva nedfarter i svårighetsgrad från nybörjare till avancerad. I backen finns även Funpark med hopp och räcken. I restaurangen finns mat för hungriga magar.

Klutmarksbacken
Två liftar, varav en knapplift och tre nedfarter i varierande svårighetsgrad. Här anordnas skidskola för både barn och vuxna. I servicebyggnaden finns värmestuga och kafé.

 

Storklinta
Backen har två liftar och fem nedfarter i varierande svårighetsgrad, samt barnbacke med knapplift för nybörjaren.

Vitbergsbacken
Backen har två liftar, två nedfarter och en Fun park med hopp och rails. Vid skidbackens fot finns även en pulkbacke med transportband som tar dig till backens topp. I servicebyggnaden finns värmestuga och kafé.
Här kan du läsa mer om skidbackar.

Pulkbackar

Vitberget
Till vänster om liften susar du nedför den flacka barnbacken. På skidor, snowboard, bob, madrass eller pulka. När orken tryter använder du rullbandet för att ta dig till toppen av backen.

Erikslid
Långsträckt backe med både vindskydd och grillplats. Backen är avskild från vägar, men är lätt att nå med bil, som kan parkeras bakom den närliggande bensinstationen.

Morö Backe
Strax norr om ridhuset finns en större backe som lämpar sig för både pulkåkning och enklare skidåkning. Backen har belysning.

Skelleftehamn
I närheten av vattentornet och elljusspåret finns den så kallade Kamelryggen med vindskydd med grillplats. Området ligger mitt mellan Ursviken och Skelleftehamn.

Mobacken
Ett stenkast från älven hittar du Jockebacken där du kan kasta dig nedför tre olika backar. Den hurtiga spänner på sig skidorna och ger sig iväg längs spåret som finns i direkt anslutning till backen och för den hungriga finns möjlighet att grilla.

Boliden
I närheten av Sidtjärnens friluftsområde finns Guldbacken. Här finns grillplats, vindskydd och utedass.

Örviken
Vid Färjvägen finns området som kallas för Vithatta. Här finns ett vindskydd och grillplats.

Här kan du läsa mer om dessa och fler backar för pulkåkning.

Lekplatser

Lekplatsen på Anderstorp
Ny lekplats som öppnade i höstas. Utrustad med bland annat studsmatta, klätterställningar, sandlådor och djur och fordon att sitta på är den anpassad för att uppmuntra till lek och rörelse utomhus. Det finns även grillplaster och fikabord.

Nordanå lekplats
När barnen inte styr skeppet kan de låta fantasin flöda i en labyrint, ett berg med grottor och en stor sandlåda. Eller samarbeta med lekredskapet Space, som tar dataspelsvärlden ut i friska luften. Ett perfekt utflyktsmål för hela familjen.

Alhems lekplats
Stor lekplats precis bredvid Norrbacka förskola. Förutom basfunktioner som gungor, rutschkanor och sandlådor finns bland annat linbana, tunnelrutschkana och bord för att ta en fika.

Popelparken, Lövånger
Alldeles intill äldreboendet på Prästgårdsvägen ligger denna nybyggda lekpark. Här finns lekutrustning för både äldre och yngre.

Här hittar du en karta över samtliga lekplatser i Skellefteå kommun.

Hockey

SHL, Skellefteå AIK-Frölunda, Skellefteå Kraft Arena
Fredag 28 december klockan 19:00.

SHL, Skellefteå AIK-Färjestad, Skellefteå Kraft Arena
Lördag 5 januari klockan 18:00.

Damettan Norra, Skellefteå AIK–Luleå, Skellefteå Kraft Arena
Lördag 5 januari klockan 13:00.

Här hittar du mer information om matcherna, biljetter, mm.

Hemvändarkvällar

Fredag 21 december
Brygg CC

Lördag 22 december
Verandan
Brygg CC

Tisdag 25 december
Verandan
Brygg CC
O’Learys
Carl-Viktor

Onsdag 26 december
Verandan
Brygg CC
Carl-Viktor

Fredag 28 december
Rotan, Skelleftehamn

Lördag 29 december
Verandan
Brygg CC

Måndag 31 december
Verandan

Lördag 5 januari
Brygg CC

Utställningar

”Innerlig – porträtt av Maja Åström”, Skellefteå museum.
Då en välputsad fasad och ett retuscherat yttre var rådande ideal bland landets porträttfotografer lyckades Maja Åström (1889–1946) vidhålla en sällsam innerlighet i sina porträtt. I denna utställning låter museet porträttören komma i ljuset.

”K-märkt”, Skellefteå museum
Skellefteå utvecklas och förändras. Nya byggnader samsas med historiska i stadsbilden.
Denna utställning lyfter fram ett axplock av hus som representerar olika stilepoker.

”Föremålen – berättar de din historia?”, Skellefteå museum
Föremålen är spår efter oss människor och utgör en del av vårt gemensamma kulturarv. Genom att titta på ting och ta del av berättelserna kring dem kan vi lära oss mer om vår historia. I utställningen lyfts ett tjugotal föremål ur museets samlingar fram.

”Marknadsvantar”, Skellefteå museum
En utställning om mönster, teknik och tradition. Byggd av Áttje, svenskt fjäll- och samemuseum. Utställningen är sammanställd av Erika Nordvall.

"Owe Gustafson – retrospektiv”, Skellefteå konsthall
I utställningen ”Owe Gustafson – retrospektiv” möter vi bredden och djupet i en av våra mest uppskattade tecknares konstnärskap. Han är kanske mest känd för animationerna till det kultförklarade barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Utställningen vänder sig till både barn och vuxna.

Meijersamlingen ”Att betrakta världen upp och ner”, Skellefteå konsthall
Utställningstiteln är hämtad från ett av Sture Meijers verk ”Att se på världen” som sammanfattar utställningens tematik. Meijersamlingen uppgår till cirka 200 verk och är inte statisk, utan hängs om med jämna mellanrum och visar en konstnärs utveckling och verksamhet under ett helt liv.

Gunvor Nelson – Personal film, Museum Anna Nordlander
En chans för Skellefteåborna att lära känna en av pionjärerna inom filmkonsten. Ta del av ett urval filmer gjorda av Gunvor Nelson från 1960-talet till 2000-talet. Nelson är uppvuxen i Kristinehamn, men större delen av sitt konstnärliga liv har hon varit bosatt i USA.

Öppettider för utställningarna: Alla dagar klockan 10:00–16:00. Stängt julafton, juldagen, annandagen, nyårsafton, nyårsdagen och trettondagen. Läs mer på skellefteamuseum.se


Konserter/Föreställningar/Bio

The legends Christmas show, Skellefteå
Möt några av världens mest träffsäkra tolkare av Elvis Presley, Roy Orbison och Jerry Lee Lewis. Tisdag 18 december, Folkparken

Julkonsert med Skellefteå kammarkör, Skellefteå
Skellefteå Kammarkör bjuder på en stämningsfull stund av gammalt och nytt, traditionellt och lite mer okänt. Tisdag 18 december, S:t Olovs-kyrkan.

Julens sånger, Boliden
Det brukar vara fullsatt i bänkarna när Bolidens kyrkokör, EFS kör, barnkör och blåsorkester skapar ljuvlig, julig stämning i Bolidens kyrka. Fredag 21 december och lördag 22 december, Bolidens kyrka.

HasseåTages Julafton, Skellefteå
I denna fullspäckade ”best-off”-föreställning varvas Hasse och Tages mest kända sånger med deras mest populära texter och sketcher. Julstämning, upptåg, humor, skönsång, nostalgi och självklart julens alldeles egen Karl Bertil Jonsson. Lördag 22 december, Västerbottensteatern.

Svarttjärns batterifabrik, Skellefteå
Möt Svarttjärns nya och välkända karaktärer i en ny, fartfylld revy. Nytt mål i Svarttjärn – 120 invånare 2030. Efter en rejäl spånskiva i Svarttjärn kom ett snabbt beslut om att ge sig in i energibranschen. Lördag 5 januari, Verandan.

Mellandagsrock med ”Sheriffen”, Skelleftehamn
Sheriffen utlovar en magisk kväll med mellandagsrock. Bandet backas upp av Mandolinkillen och Elin Lindström & Deltat. Lördag 29 december klockan, Folkets Hus, Skelleftehamn.

Bio, ”Mary Poppins kommer tillbaka”, Skelleftehamn
I den här helt nya uppföljaren kommer Mary Poppins tillbaka för att hjälpa nästa generation i Banks-familjen att hitta den glädje som saknas i deras liv. Tisdag 25 december klockan, Folkets Hus Skelleftehamn.

Tomtefabriken, Skellefteå
I minidramat ”Tomtefabriken" är alla deltagare är med och spelar små eller stora roller – med eller utan repliker. Passar barn i åldrarna 7–10 år. Torsdag 3 januari, Stadsbiblioteket.

Mer tips på vad ni kan göra under mellandagarna

Kolla in Visit Skellefteå för ännu mer aktiviteter och information om öppettider, biljetter, mm.

Biljetter och mer information finns på visitskelleftea.se