Hyllningskonserten som tog Skellefteå ut i Sverige

Det började med en vild idé – och slutade i succé.
Nu kommer boken om hyllningskonserterna till The Bands sista konsert The Last Waltz från 1976. Ett Skellefteåprojekt som valsade runt och skapade mötesplatser i hela Sverige.
– Vi vill visa hur ett litet projekt kan växa när man gör saker tillsammans. Det har varit grymt tillfredsställande, säger Thomas ”Linge” Lindgren, eldsjälen bakom projektet.

Thomas Lindgren blev ett fan av The Band redan 1969 när skivan ”The Band” gavs ut. Sedan dess har den mytomspunna gruppens musik följt honom genom livet. Han såg konsertfilmen ”The Last Waltz” på bio i Skellefteå 1978.

– Det var som en chock. Jag var helt bedövad när jag gick ut därifrån. Att ha så många världsstjärnor i en stor avslutningskonsert. Det var helt fantastiskt, säger han.

Någon gång under 1990-talet växte idén fram: Att göra en hyllningskonsert till den klassiska konserten på en scen i Skellefteå, med lokala musiker. Projektet tog ett tag att få i rullning, men skulle komma att bli en riktig succé.

”Otrolig resa”

”A Tribute to the Last Waltz” började med en enda konsert på Nordanå i Skellefteå. Men det stannade inte där. Ensemblen spelade tio konserter på olika platser i Sverige; Skellefteå, Luleå, Umeå, Södra Teatern och Cirkus i Stockholm och på Stora Teatern i Göteborg. Ett 100-tal gästartister medverkade i projektet, bland annat Pär Wiksten, Nina Persson, Magnus Carlson och Ebbot Lundberg.

– Det har varit en otrolig resa. Efter vår första konsert sa ensemblen: ”Vi har repat och kan en massa låtar, vi kan inte sluta nu!”. Ända fram till avslutningskonserten på Cirkus 2016 hände det så många roliga saker, som jag har tänkt att man borde dokumentera, säger Thomas.

Thomas "Linge" Lindgren tillsammans med delar av ensemblen Foto: Rolf RundströmFoto: Rolf Rundström 

Möten, människor och musik

I dagarna ges boken om projektet ut. Huvudförfattare är en av de som var med på hela resan, Skellefteåmusikern och skribenten Per Strömbro, och ”Linge” själv. I boken skildras resan – och massor av härliga möten med människor och musik. Boken är också en sorts hyllning till Skellefteås kulturliv.

– En av de anledningarna att jag ville skriva den här boken är att jag vill visa de möjligheter som finns i den här stan. Vi hade säkert kunna sätta ihop tre olika ensembler och fått lika bra musiker. Det finns en sån guldgruva här i Skellefteå, men vi tänker inte alltid på det, säger Per Strömbro.

Kvalitet i alla delar

Duktiga musiker, samarbete och kvalitet i alla delar ser Thomas och Per som framgångsfaktorerna bakom succén med ”A Tribute to The Last Waltz”.

– Det är fantastiskt bra musik i grunden. Sen var vi ett väldigt bra lag. Och vi fick många kompisar på vägen. I alla städer vi besökte tog vi in lokala stjärnor. Det blev som ett syskonskap som jag tror attraherar folk, säger Per.

Föreställningen tog Skellefteå ut i Sverige och visade upp en del av Skellefteås kulturliv för en ny publik. Något att vara stolt över, menar Thomas.

– Det finns så mycket talang här. Jag tror att vi står inför något med nya kulturhuset också, där man sätter kulturen centralt. Det kan bli en ny storhetstid, säger han.

Minnesvärda gäster

Thomas Lindgren och Per Strömbro har många fina minnen från de tio hyllningskonserterna. Men starkast intryck gjorde samarbetet med gästartisterna.

– Det var en fantastisk känsla för en amatörmusiker som jag själv att få stå på Södra Teatern och Cirkus med armarna runt Micke Leinjegard, Mats Ronander och Ebbot, säger Per Strömbro.

Nina Persson från The Cardigans var en av gästartisterna under turnén Foto: Rolf Rundström Foto: Rolf Rundström

Nina Persson från The Cardigans berättar att hon länge varit ett fan av The Bands musik, och hon har fina minnen av gästspelet.
– Det var väldigt kul. Som liveupplevelse, både som artist och publik, är det väldigt generöst och fint. Jag minns mest ett högt flöde av trevliga människor, säger hon.
 
Pär Wiksten, känd från The Wannadies, tar till en halsbrytande liknelse för att beskriva upplevelsen.

– Ett bra gig är som att slicka på en järnstege i december. När Thomas Lindgren ringde och frågade om jag ville gästa A Tribute to The Last Waltz på Södra Teatern var goda råd dyra…, säger han.

Per Wiksten med rötterna i Skellefteå gästade också A Tribute to The Last Waltz Foto: Rolf RundströmFoto: Rolf Rundström

”Feel good-läsning”

Boken ”A Tribute to The Last Waltz” ges ut på egna förlaget, Newgrey Production, 28 november. Författarna beskriver den som lättsam feel good-läsning, med många härliga ”side stories" från spelningarna.
– Det är mycket fina bilder också. Vi hoppas och tror att den ska vara rolig att bläddra i, säger Per Strömbro.

Foto: Rolf Rundström