Industri & Tillverkning

Sysselsättningen inom byggbranschen och delar av tillverkningsindustrin väntas öka. Tillverkningsindustrin i Skellefteå har sitt ursprung i den resursrika miljön där driftiga och kreativa entreprenörer har löst gamla problem på nya sätt och totalt förändrat hela marknader inom sina olika segment.

I dag finns en modern industritradition med tillverkning av allt från små komponenter till stora kompletta högteknologiska produkter och system. Tillförlitlighet, kvalitet och flexibilitet är ledord för den tillverkande industrin i Skellefteå.

Den näringsmässiga specialiseringen i Skellefteå är inom mineraler och metaller, skogsindustri, gummi- och plastindustri, maskinindustri samt energi.

Det finns ett flertal tongivande företag, bland annat Outotec är ett företag som främst är inriktat mot mineral- och metallindustri genom att utveckla och tillhandahålla tekniska lösningar. Alimak Hek är specialiserade mot bygghissar, industrihissar, transportplattformar, materialhissar och arbetsplattformar. Brokk är ett annat specialiserat företag som tillverkar fjärrstyrda rivningsmaskiner. 

 

Förberedande program för teknisk högre utbildning

Tekniskt basår är en kompletteringsutbildning för dig som vill läsa en tekniskt eller naturvetenskaplig utbildning som kräver särskild behörighet vid Luleå tekniska universitet. Under året läser du in särskilda behörigheten i matematik, fysik och kemi.
Tekniskt basår, Luleå tekniska universitet, 60 förutbildningspoäng.

 

Yrkesutbildning

Vuxenutbildningen i Skellefteå Kommun erbjuder ett antal gymnasiala utbildningar inom olika yrkesområden, motsvarande gymnasieprogrammen. Den som har tidigare erfarenhet inom branschen kan få delar av kurserna validerade.

Se utbudet av Yrkesutbildningar i Skellefteå

Processtekniker Underhåll & Driftsäkerhet

 

Produktionstekniker Automatiserade tillverkningsprocesser

 

Produktionstekniker digitaliserad tillverkning

 

Högskoleingenjör Energiteknik, LTU

 

Högskoleingenjör Maskinteknik, LTU

 

Högskoleingenjor Elkraftteknik, LTU