Industriområden

I Skellefteå finns flera områden avsatta för olika typer av industriverksamhet. Även i byarna och samhällena finns flera områden avsatta. Här har vi presenterat några. Har du frågor om Skellefteås industriområden så kontakta kommunens avdelning för Mark och exploatering, 0910-735000.

Industriområden

Solbacken

Solbacken är ett växande område strax norr om Skellefteå City med mycket goda möjligheter inom handel, småindustri och kontor. Här ligger stora kedjor inom sport, mat, restaurang och hemtillbehör, men även återvinningscentraler och tillverkare av bland annat garageportar. Handelsområdet är till största del byggt i trä. Vid nyetableringar är ett krav att ta hänsyn tas till den befintliga arkitekturen. Ett stort serviceutbud tillsammans med väl utbyggda kommunikationer, markområden och närheten till E4 gör Solbacken till ett av Skellefteås mest attraktiva lägen. Utbyggnader görs av påfarts- och tillfartsleder, något som underlättar tillströmningen av ett stort antal besökare. Du som letar en verkligt ultimat plats till din mindre industri eller handelsverksamhet hittar den på Solbacken!

Degerbyn

Centralt läge för småindustrier och kontorsverksamheter. Till Degerbyn tar du dig enkelt från Skellefteå City med bil, buss och cykel. På området finns skola, mataffär och pizzeria, samt bostadsområden bestående av villor och lägenhetskomplex. Här trivs plasttillverkare såväl som byggåterförsäljare, verkstadsföretag och köttproducenter. Området är öppet för viss expansion. Letar du stadsnära möjligheter är Degerbyn ditt val.

Söder/Hammarängen/Anderstorp

Behöver du en ny bil, elektronik, mat eller byggmateriel så är Söder/Hammarängen/Anderstorp platsen du besöker. Det är ett område för handel, småindustri och kontor. Tung industri kan också förläggas hit om bara det inte stör bostadsområden och verksamheter. Bra läge för handelsetableringar utmed E4.

Hedensbyn

Välkommen till Hedensbyn! Ett av Skellefteås renodlade verksamhetsområden. Här ryms allt från tung industri till småindustri och kontorsetableringar. Störande verksamheter bör dock placeras med hänsyn till bostadsområden. Visst handelsinslag förekommer men generellt ska handel drivas på andra områden i Skellefteå, till exempel Solbacken. På Hedensbyn finns idag företag inom snickeriförsäljning, fritid och transporter.

Skelleftehamn

Visste du att Skelleftehamn är ett av Skellefteås största centra för tung industri med långa anor inom metall och skrotverksamhet? Boliden/Rönnskär och Kuusakoski är två exempel på internationellt kända verksamheter som finns här. Idag erbjuder Skelleftehamn dessutom perfekta tillväxtmiljöer för småindustri och kontor. Kommunikationerna är mycket bra. Här finns hamn, landsväg och järnväg nära. Stadstrafik med täta bussturer till och från Skellefteå centrum och kringområden gör det lätt att ta sig till och från området. Skelleftehamn är även känt för sina vackra byggnader. Flera av de äldre husen har exceptionell och originell arkitektur. Ett spännande och växande område nära Skellefteå!

Näsudden/Hamnen
En del av Skelleftehamn och ett område för tung industri och småindustri. Här finns både lägen nära hamnen och inte nära hamnen. De hamnnära platserna är till för verksamheter som kräver tillgång till hamn.

 

Samhällen

Ersmark

Ersmark är ett område15 km norr om Skellefteå och 5 km från E4 med en stark bas inom småindustri och kontor. Här finns två företagsjättar inom gummiindustrin. Goda kommunikationer via buss och närhet till motorväg gör det bekvämt att ta sig till och från området. Den lantliga atmosfären med stora slätter, skog och gårdar bidrar till att Ersmark är ett utomordentligt bra alternativ för de flesta företag. Snabbt tar du dig också till Kåge med ett stort serviceutbud.

Kåge

Ett övervägande bestånd av butiker, småindustri och kontor gör Kåge till en attraktiv bas för både mindre och stora verksamheter. Området ligger cirka 10 km från Skellefteå City med skyltläge mot E4. Här finns gott om tillverkande företag inom plast och metall. Största företaget är verksamt inom skogs- och sågindustrin och har en privat hamn. Hamn för fritidsbåtar och närservice finns såklart nära. Goda kommunikationer via båt, buss och bil tack vare läget vid havet och ett utbrett vägnät.

Fällfors

Fällfors ligger ca 30 km från centrala Skellefteå och erbjuder intressanta möjligheter för småindustrier. Här finns lokaler anpassade för plastindustri, men också kontorsbyggnader. Skellefteå Drive Center är ett av de välkända företag som har sin anläggning här och erbjuder ett brett utbud inom upplevelser och konferens. Från Fällfors är det inte långt till Byske, med bra fiske, bred närservice, strand och femstjärnig camping.

Byske

Byske, med sitt världsberömda fiske, havsbad och femstjärnig camping, är verkligen ett etablerat område när det kommer till turism. Men här finns också ett bra tillväxtklimat för andra typer av småindustrier. Verksamheterna här är blandade, från konsulter för anläggningar inom såg- och vidareförädling till verkstad och möbler. Från Skellefteå City till Byske tar du dig snabbt och lätt via E4. Småbåtshamnar gör att du även kan ta vattenvägen hit, om du känner för det. Dagliga busskommunikationer via stadstrafiken ger en stadsnära känsla!

Ursviken

Ursviken är en tätort ca 15 km från centrala Skellefteå. Här finns allt från gymnasieskola till idrottsanläggningar och stora bostadskvarter. Ursviken har länge varit en populär plats för småindustrier. Ett av de största telcecombolagen har haft en förgrening här och fräscha kontorsbyggnader finns klara. Närheten till Skelleftehamnsleden gör det enkelt att ta sig hit. Kollektivtrafiken är en del av stadstrafiken med regelbundna bussturer från Skellefteå C. 

Bureå

Bureå är en vacker tätort strax söder om Skellefteå i direkt anknytning till E4. På somrarna lockar området många besökare med sina loppisar, secondhandbutiker och campingmöjligheter. I Bureå hittar du skolor, närservice och kyrka tillsammans med restauranger och caféer. Området erbjuder idag kanske allra störst möjligheter inom kontor och småindustri. Mycket bra läge med en mix av verksamheter!

Burträsk

Burträsk är en levande tätort ca 50 km från Skellefteå med anrik företagarhistoria. Sedan 1872 tillverkas Västerbottensost här. Idag hittar du ett flertal jordbruksföretag och Västerbottens enda saluhall. Här finns också en mångårig tradition inom trä och snickeri. Skogen och vidderna har resulterat i verksamheter inom skoter och motor. Burträsk erbjuder goda möjligheter för småindustri och kontorsförlagda företag. Buss från Skellefteå City går regelbundet.

Bygdsiljum

Välkommen till Bygdsiljum, ett samhälle 10 km från Burträsk och 50 km från Skellefteå City. Här finns fler arbetstillfällen än invånare tack vare en i det närmaste gigantisk träindustri. Samhället är idealist för småföretagsamhet och kontor inom olika inriktningar, till exempel turism. Bygdsiljums skidbacke är en av de mest besökta, med nedfarter för hela familjen. Här finns goda etableringsmöjligheter för de flesta företag.

Lövånger

Lövånger är beläget strax intill havet ungefär 60 km från Skellefteå City. Även om området är mest känt för sin vibrerande scen inom konst, hantverk och bröd finns en mix av andra inriktningar, inte minst elektronik. Området är riktat mot småindustrier och har du behov av kontorslokaler hittar du det du söker här. Sevärdheter i Lövånger är självklart kyrkstaden och Bjuröklubb, Västerbottens populäraste naturreservat. Buss och kommunikation via motorväg.

Boliden

Boliden är känt för sin malm och sina gruvor. Här bröts tidigt guld och gruvsamhället lever än idag. De storslagna omgivningarna med skog och natur har även utvecklat en industri riktad mot fiske, jakt och friluftsliv. Boliden erbjuder tack vare goda kommunikationer och målet att växa goda möjligheter för små och stora företag att starta upp eller etablera sig. Här finns både mark samt lokaler för produktion och kontorsverksamheter. Från Skellefteå C tar du dig hit via landsväg. Avstånd ca 30 km.

Jörn

Jörn är ett relativt underexploaterat område ca 80 km från Skellefteå City. Verksamheter som finns idag är till största del småindustri med sin bas i skogsindustrin. Samhället har tågstation, skidbacke och generös natur. Hit tar du dig via landsväg. Bussar går regelbundet till och från Skellefteå. Söker du kontorslokaler eller någonstans där din småindustri kan växa utanför tätorten, är Jörn ett alternativ.