Kärleken till cricket

Att idrott fungerar som en väg in från utanförskap har länge varit en sanning. Många är de nya svenskar som funnit sitt sammanhang och skapat sig ett nätverk i det nya landet genom organiserad sport. Men hur fungerar det när den sporten man brinner för är nästan helt okänd i Sverige? Man startar sin egen klubb, såklart. Skellefteå Cricket Club föddes just på det viset; en värld bort ifrån de dammiga grusplättarna och gatorna i Kabul och Jalalabad där de först lärt sig spela med boll och slagträ.

– Första gången jag såg någon som inte var på TV spela cricket måste ha varit 2007, berättar tjugoåriga Ayaz Ahmad, en av grundarna till Skellefteå Cricket Club. Det var några killar i vår lilla stad utanför Jalalabad som spelade på gatan med ett slagträ och en tejpad tennisboll. Mina föräldrar ville inte att jag skulle hålla till på gatorna, så efter skolan gick jag direkt till ett apotek där jag var lärling. Det fanns ingen tid över för sport, förklarar han.

Men cricket kunde han ändå inte låta bli. Han missade aldrig att bänka sig framför TV:n när Indien och Pakistan möttes och ibland spelade han även själv, i smyg, med killarna på gatan, vilket oftast slutade med att han fick sig en rejäl åthutning av hans äldre bror.

– Egentligen var det först när jag kom till Sverige och Sorsele som jag hade tid över att spela, minns han. Våra skoldagar var ganska korta, så jag och några andra afghanska kompisar började spela cricket för att fördriva tiden. När jag sedan flyttade till Skellefteå hade min kusin redan dragit ihop ett gäng här som brukade spela på Kanalskolans skolgård. Men det blev problem och vi fick veta att vi måste sluta spela där, annars skulle man ringa polisen.

Någon gång då föddes tanken på att starta en egen klubb, men hur de skulle gå tillväga visste de inte.

De gav oss rådet att starta en förening, men vi förstod inte vad de menade med det. Föreningar finns inte i Afghanistan

– Vi frågade på fritidsgården Femtioettan om någon kunde hjälpa oss, om vi på något sätt kunde få ihop pengar till att köpa utrustning och till att boka tider i någon sporthall under vintern, säger Ayaz och drar sig lite skägget. De gav oss rådet att starta en förening, men vi förstod inte vad de menade med det. Föreningar finns inte i Afghanistan.

På många sätt var grundandet av Skellefteå Cricket Club 2014 den första egentliga kontakten som Ayaz och hans vänner hade med det svenska systemet bortom Migrationsverket och socialtjänsten. Det var mycket som var svårt att förstå och de stötte hela tiden på olika hinder. Inte minst att deras lagkamrater utvisades ur landet när de fick avslag på deras asylansökningar.

Om vi haft kvar några av de som var tvungna att lämna landet skulle Skellefteå ha ett riktigt starkt lag idag

– Om vi haft kvar några av de som var tvungna att lämna landet skulle Skellefteå ha ett riktigt starkt lag idag, säger Ayaz. Nu är det egentligen bara tre killar i föreningen som spelat organiserad cricket på någon högre nivå innan de kom till Sverige. Vi har ingen tränare, utan de som har mer erfarenhet ger oss andra råd och tips om hur man kastar, fångar och slår, förklarar han och gör de olika rörelserna i luften.

Cricket är en världssport. De största stjärnorna kan tjäna stora summor på sin sport; en av dem tar sig till och med in på Forbes lista över världens 100 mest välbetalda idrottare. Ändå är namn som Virat Kohli, Joe Root och AB De Villiers helt okända i Sverige. Cricket spelades i södra England redan under 1500-talet och spreds världen över i samband med att den brittiska flaggan började vaja över länder på var och en av kontinenterna. Britterna ansåg det viktigt att sprida sin kultur och sina sporter till kolonierna. Om inte annat så som ett sätt att hålla de erövrade folken upptagna med annat än att smida planer att kasta av sig det brittiska oket.

Som en följd av sportens historia spelas den idag huvudsakligen i det forna imperiet och i dess kronjuvel, Indien, är cricket nationalsporten; en besatthet för över en miljard människor. Så även i Indiens bittra rival och norra granne, Pakistan och det var från flyktingläger i just Pakistan som sporten slutligen spred sig till Afghanistan. När de som flytt undan den sovjetiska invasionen slutligen kunde återvända hem, tog man med sig sin nyfunna passion. Det afghanska landslaget har sedan dess gjort en snudd på mirakulös resa till cricketens finrum på mindre än ett decennium och deras framgångar har varit en stor källa till nationell stolthet för ett land som haft mycket lite att glädja sig över på väldigt länge.

– 2012 kvalificerade sig Afghanistan till VM i T20 för första gången, berättar Ayaz. Det var kaos på gatorna när det blev klart. Människor dansade, sköt fyrverkerier och tutade med bilar. Så är det fortfarande idag när Afghanistan vinner en match mot någon av de stora cricketnationerna. Rika män brukar sätta upp videokanoner på torg så att alla ska kunna se matcherna.

Trots att sporten är en av de snabbast växande i Sverige har de flesta svenskar knappast ens hört talas om cricket och om de känner till den så är det mycket sannolikt att man tycker sporten verkar obegriplig, tråkig och ofattbart långsam.

Trots att sporten är en av de snabbast växande i Sverige har de flesta svenskar knappast ens hört talas om cricket och om de känner till den så är det mycket sannolikt att man tycker sporten verkar obegriplig, tråkig och ofattbart långsam. Det är kanske inte så konstigt när den mest traditionella formen av sporten, testmatcherna, är fem dagar långa styrkeprov för två lag om elva spelare, alla traditionsenligt klädda i helvitt. Men det finns en ungdomligare form av sporten också, T20. En form som spelas klart på några timmar och som lett till att många nya, lukrativa ligor startats runt om i världen. På SM-veckan kommer det att spelas ett än kortare inomhusformat, där matcherna är över på 40 minuter. Lagen består av endast sex spelare och man spelar, så som på gatorna, med en tejpad tennisboll, istället för den egentliga, stenhårda bollen.

– Vi vann nyligen en tejpboll-turnering i Umeå, säger Ayaz, men vi hade tyvärr inte råd att delta i inomhusligan, så vi kommer bara vara där på finalerna för att sälja fika och hjälpa de som vill testa på att spela cricket. Hoppas det kommer många, för vi vill bryta oss ut genom den här muren vi finns bakom, så att säga. Om de som vill prova på är födda i Sverige eller kommer från något annat land spelar ingen roll. Det är kärleken till cricket som är det viktigaste.

SM-veckan:

Onsdag 21 mars kl 11.30-16.20 Campushallen

FAKTA:

Cricket
Cricket är ett bollspel som utövas mellan två lag, vanligtvis med elva spelare i vardera lag. Cricket har spelats sedan åtminstone 1500-talet och utvecklades till nationalsport i England under 1800-talet. Det är i dag en populär sport i många länder i Brittiska samväldet och Sydafrika, och spelas i de flesta europeiska länder.

Så funkar det
Under SM-veckan i Skellefteå kommer cricket spelas inomhus med "tape ball" i formatet 6-side, dvs. sex spelare per lag. Ett spel som går fort med mycket energi.

Att spela inomhus med "tape ball" visar att cricket kan spelas i många olika format. "Tape ball" är också det enklaste formatet där allt som behövs är ett slagträ och en tennisboll som är tejpad. Detta är det kortaste formatet som spelats i svensk crickethistoria och en match tar max 40 minuter att spela. Dessutom behövs inte någon extra skyddsutrustning.


www.smveckan.se/