Konståknings-SM intar Skellefteå

Under veckan anordnas SM i konståkning på Skellefteå Kraft Arena. Den svenska konståkningseliten finns på plats och totalt deltar cirka hundra åkare.
- Det här får ingen missa. Ett OS-kval, en sista uppvisning av en världsåkare, ett fantastiskt invigningsnummer och unga superlöften. Helgens tävlingar är ett ”once in a lifetime”, säger Ingrid Thylin, samordnare för konståknings-SM.

Tävlingarna börjar på torsdag med en stor invigningsuppvisning där både Skellefteås egna talanger och Joshi Helgesson deltar. Joshi har vunnit SM två gånger och tävlat både EM och VM. Hon har nu lagt skridskorna på hyllan, men kommer upp till Skellefteå för att göra sitt kanske sista framträdande någonsin.
Utöver helgen hålls inte mindre än 18 tävlingsklasser där alla åkare har kvalificerat sig genom tuffa tävlingar i elitserien. Detta blir också sista delen av uttagningsprocessen till OS som hålls i Sydkorea i februari.
– Alexander Majorov från Luleå kämpar för att Sveriges olympiska kommitté ska ge honom chansen att tävla i OS. Men för detta krävs poäng som motsvarar topp åtta på VM för att få åka sitt andra OS. Sista chansen är i EM i mitten av januari, så SM ger därför åskådarna chansen att se en åkare i absolut världsklass.
Utöver dessa två akter tipsar Ingrid om att både se dagens och morgondagens stjärnor. Med ett så kallat All Event-pass får besökaren förutom att se alla tävlingsklasser dessutom möjlighet att gå bakom kulisserna för att se träningarna.
– Det är roligt att se hur åkarna ser ut när de inte är stylade för tävling, utan kämpar med träningen. Det ger verkligen en extra känsla för oss som sitter på läktarna.

Jobbar in i det sista

– Skellefteå är känt för att genomföra bra och stora arrangemang. Oavsett om det gäller SM-veckan, Melodifestivalen eller mindre event. Vi är duktiga här och det har även spillt över på Skellefteå Konståkning.
Klubben har genomfört både klubbtävlingar och distriktsmästerskap med goda omdömen. De har dessutom en arena som lämpar sig väldigt bra för konståkning. Med detta i ryggen fick klubben äran att arrangera SM som blir det nordligaste sverigemästerskapet genom tiderna inom konståkning.
– Det är dessutom första gången som konståkningens alla tre discipliner singelåkning, paråkning och isdans genomförs på samma svenska mästerskap.
Att ett SM inte arrangeras i en handvändning kan nog alla ana. Ingrid berättar att det är väldigt mycket jobb, men att de ligger i fas med planen.


– Vi är en kärntrupp på cirka tio personer som har huvuduppgifter, och drygt 200 personer som jobbar totalt. Bakom arrangemanget står bra och engagerade åkare och föräldrar som har ställt upp enormt mycket. Det är ingen one man eller one woman show. Förutom det praktiska måste givetvis ekonomin också gå ihop. Vi har fått bra respons från näringslivet och kommunen, men hoppas att många kommer och tittar. Biljettintäkterna inte oväsentliga. Jag hoppas på samma uppslutning som när SK Lejon hade sin specialmatch.

Alla medlemmar är delaktiga

Skellefteå konståkning är en drivkraftig och framgångsrik förening som vuxit mycket senaste åren och har många duktiga åkare. Åldrarna varierar från barn upp till ungefär 20 år. Idag finns runt 160 aktiva åkare och av dessa är 60 tävlingsåkare.
Ett av klubbens ansikten utåt är huvudtränaren Sean Abram. Han är van stora stora tävlingar och har själv åkt junior-VM och jobbat på isshower som Disney on Ice. Idag koreograferar han shower och tävlingsnummer med fina recensioner. Det är också han som har koreograferat invigningsnumret.
– Varje år brukar den arrangerande klubben hålla en uppvisning, och så även vi. Här kommer Skellefteås talanger åka tillsammans med Joshi. Åkarna är så klart ”starstruck” över att få jobba med en sån stjärna, säger Sean.
Tyvärr kommer han själv att missa tävlingen då hans syster blivit sjuk. Han åker hem till Australien för att träffa henne.
– Det är tråkigt, men jag håller sista träningarna via Skype från Australien och är säker på att mina åkare kommer göra en fantastisk insats. Tävlingen är viktig för Skellefteå. Jag hoppas att den kommer öka medvetenheten om konståkningen som finns i stan, den kommer lätt i skymundan av hockeyn. Engagemanget och drivet hos alla åkare och deras familjer är otroligt. Alla klubbens medlemmar är med och jobbar i helgen. Alla.
Sean fascineras särskilt av konståkarnas inställning.
– Det är otroligt. Så unga personer som helt själva går ut på isen och åker, utan stöd av varken föräldrar eller tränare. Alla Skellefteåbor måste komma och heja under öppningsnumret där våra egna Skellefteååkare visar upp sig. We will shine and be faboulus. Självklart måste vi också visa vår support för åkarna som ska representera Sverige i OS.

Faktaruta Konståknings-SM

13–17 december, Skellefteå Kraft Arena
Biljetter:  Ticketmaster.seeller på plats i entrén.
Program och information: smskekf.com