Konsten att komma igång i studentstaden Skellefteå

Funderar du på att studera i Skellefteå? Fantastiskt! Du är välkommen hit! Men först kanske du vill veta vad har Skellefteå att komma med? Vad är det som gör Skellefteå bra? Tja … Bland annat det här:

Till att börja med kan det vara skönt att veta att du som studerande är garanterad en bostad när du flyttar hit. Du kan i praktiken flytta in redan idag och slipper fundera över var du ska bo nästa månad. Istället kan du helhjärtat ägna dig åt dina studier och att upptäcka din nya stad. De allra flesta studentbostäderna ligger på gångavstånd till Campus, har låg hyra – lägre än de flesta andra studentstäder – avgiftsfritt under sommaren och fri internetuppkoppling i ett av Sveriges bästa stadsnät. Här kan du läsa mer om det.

Så bra! Nu har jag fri surf och någonstans att bo. Sen då?

Det är nära till det mesta i Skellefteå och i regel tar du dig alldeles utmärkt till ställen till fots, rullstol, hoverboard eller cykel. Vintertid kan även en hederlig spark visa sig väldigt användbar. Men redan här kan vi passa på att klargöra att den genomsnittliga Skellefteåbon INTE tar skotern till skolan/jobbet/affären/festen/tandläkaren – den används i regel för helgutflykter i den mån man äger en. Annars kan du alltid ta bussen. Inom en snäv omkrets från stadskärnan ligger en mängd gym, två köpcentra, biograf, teater, kulturcentra, en slalombacke, friidrottsanläggning, Campus och mycket mer.

 

OK, det finns en stadskärna. Vad gör jag för att roa mig en kväll i Skellefteå?

Utan att känna dig privat, gissar vi att du är inställd på studentliv med allt vad det kan innebära. Några av de sakerna är att inte vara på hemmaplan, möta nya ansikten, ha rätt begränsat med pengar och fylla helger med annat än studier. Många studenter på Campus hänger på studentpuben Traversen. Men fastna inte där i all evighet. Ta dig över den intilliggande Skellefteälven (förslagsvis via en av broarna) så är du inne i centrum. Här har Visit Skellefteå sammanställt några fina tips på vad du kan hitta på där.

Under vinterhalvåret kan du dessutom nästan varje vecka se SHL-hockey på plats i Skellefteå Kraft Arena.

Det är kul att se på sport, men om jag faktiskt vill utföra någon då?

Skellefteå är en plats där idrott alltid spelat en viktig roll. Även om hockeyn är den största publika sporten finns det många andra grenar, kollektiva och individuella, att ägna sig åt här. För att nämna ett exempel räknas kampsportsklubben Soo Shim som en av Europas bästa tävlingsklubbar med en lång rad internationella medaljer inom såväl taekwondo som hapkido. I lokalen på Sörböle – inte långt från Campus – tränar både världsmästare och nybörjare.

Men oavsett om du gillar downhill, löpning eller ridning finns det möjligheter att ägna sig åt det i Skellefteå. Via föreningsregistret kan du se om din favoritaktivitet finns representerad. Annars kanske det är just du som ska introducera den för Skellefteå! Det är sällan svårt att få hjälp med att genomföra sina idéer här.

Skellefteå är till stora delar en vinterstad och många Skellefteåbor kan knappt vänta på att se de första snöflingorna singla ner. En rad processer startar inom dem när winter mode aktiveras och det innefattar inte sällan strategier för hur längdskidorna ska vallas. Det finns gott om preparerade skidspår – bara på den centralt belägna skidstadion Vitberget finns ett 20 kilometer sammanhängande elljusspår. När det är barmark används spåren flitigt för löpning och mountainbikes.

Det är ett slitet uttryck, men det finns inga dåliga väder. Om du ser till att utrusta dig med varma och funktionella kläder öppnas norra Sveriges vinterliv upp för dig – och det är någonting verkligt magiskt oavsett om du ger dig ut på en utflykt med choklad och mackor och bara beskådar vinterlandet eller tar på dig ett par skridskor och snurrar runt på naturisen i Svandammen på Nordanå. Den är belyst i neonfäreger och det strömmar klassisk musik ur högtalarna intill – ärligt talat är det hela som taget ur en scen av Gilmore Girls! Hur som helst är Skellefteå ett utmärkt ställe om du gillar snö och naturligtvis utnyttjar vi det till både snöbio med tillhörande tv-spels-turnering och det internationella mästerskapet i vintersim när det är som kallast i februari. Enligt uppgift upplevs det nollgradiga vattnet varmare då, men det får du ta reda på själv.

Allt detta prat om aktiviteter gör mig hungrig. Hur ser det ut på matfronten i Skellefteå?

Kul att du frågade! Du kommer ganska snart att inse att Skellefteåborna värderar en riktigt bra hamburgare högt. Och pizza! Och kombinationen av de tu. På restaurang Tre Kronor på Erikslid, fem minuters promenad från centrum, hittar du till exempel upphovsplatsen till den mytomspunna rätten Calzkrove – en calzone med ett inbakat skrovmål (benämningen av hamburgertallrik i norra Sverige). Du har inte upplevt matkoma på riktigt innan du ätit en sådan.

Men det finns ett varierat utbud av restauranger och caféer, oavsett om du är köttätare eller vegetarian. De Restaurangsenaste åren har inneburit en boom  av nyetablerade ställen – alla med sin egen prägel. Ett av dem är Café på bit som väckt mycket uppmärksamhet för sin ganska unika affärsidé: Att servera fika till tv-spelande gäster. Här finns en mängd spelkonsoler och kronan på verket är i princip vartenda Nintendo 8-bitarspel som någonsin getts ut i Sverige. Ta gärna med din egen handkontroll och förlora dig i några timmar. Ingen kommer att döma dig!

Café på bit ligger i en del av Skellefteå som vissa benämner som ”Nördstan” på grund av att det i området är en förvånansvärt hög koncentration av kreativa företag som ständigt hyllade North Kingdom och spelbutiken Legend – en verklig pärla för figur- kort och rollspelsfantaster. Dessa lever en fin tillvaro här med Nordsken, Norrlands och en av landets största spelfestivaler, som årets verkliga höjdpunkt.

Över huvud taget satsas det mycket på spelindustrin i Skellefteå. Utöver programmen datorspelsutveckling och datorgrafik på Campus – som har ett gott anseende internationellt  – byggs det just nu upp en stark infrastruktur med inkubatorer för att dataspelstillverkare ska kunna testa sina idéer och omvandla dem till företag. Flera spel har fötts i Skellefteå, där det kändaste exemplet är Magicka av Arrowhead Studios som faktiskt grundades av studenter på Campus. Om du råkar vara en person som gillar att utveckla spel kan det förresten vara värt att veta att chanserna för att få sommarjobba med det är mycket goda här. Sammes Stiftelse delar varje år ut stipendier till studenter som vill jobba heltid med ett projekt under sommaruppehållet. Men det finns andra stipendier att söka också.


Hur är Skellefteåborna då?

Det är sällan en god idé att generalisera, men vi gör ett försök! Skellefteåborna beskrivs oftast som väldigt vänliga och hjälpsamma, men samtidigt lite blyga vilket ibland tolkas som reserverat. De har stora och varma hjärtan, men är inte påflugna. Det kanske bäst kan liknas vid personen som står längs väggen på högstadiediscot, för nervös för att bjuda upp men döende efter att få dansa – bara någon bjuder upp.

Skellefteåborna är påhittiga, nyfikna och gillar det som upplevs som äkta. Däremot låter de sig inte imponeras av det som är auktoritärt och uppblåst. Det betraktas som ogivande. I likhet med många andra delar av Norrland är hierarkier eller samhällsklasser inte särskilt tydliga – folk är olika, men folk är ändå folk, helt enkelt. En sak till (och det här är ingen generalisering, utan objektiv fakta): De säger plättar istället för pannkakor, det kan vara bra att ha koll på.

Skellefteå verkar vara toppen, men visst ligger det väldigt långt bort?

Beroende på var i landet du bor kan Skellefteå verka avlägset, men med flygplatsen strax utanför stan är omvärlden aldrig långt borta. Skellefteå Airport har flera dagliga avgångar till och från Stockholm Arlanda (cirka 50 minuters flygtid) och jobbar hela tiden på fler destinationer. Men du kan givetvis ta dig hit via bil, buss och tåg också.


Ja! Allt det där låter ju toppen. Men det måste vara någonting som saknas i Skellefteå?

Absolut: Du.
Karta