Livet på backen

Med romantiska bilder från gården bloggar och instagrammar Isabell Lundberg från Västra Skråmträsk där de renoverar en gård från 1800-talet.
– Jag romantiserar allt, säger hon.

På vägen dit passerar vi hästar, åkrar i gyllene nyanser och kor som försöker hitta de sista gröna grässtråna. Uppe på en kulle syns ett vitt bygge bland de röda husen. Här bor Isabell Lundberg med sambon Fredrik Burlin, katten Knut och deras två hästar.
– Gården var tidigare en släktgård i Fredriks familj. Vi har hyrt den i fem år men förra året beslutade vi oss för att köpa den, säger Isabell.

Gården består av ett större hus från 1800- talet, ett mindre hus eller sommarböning från 1909, en ladugård samt en bagarstuga. Just nu bor Isabell och Fredrik i det mindre huset medan de renoverar det större huset, ett arbete de gör själva med hjälp av familjen. Huset har redan fått nytt tak, ny isolering och fasad. Nya fönster står uppradade och väntar på montering. Vita kakelugnar, gamla vedspisar, rejäla trägolv och fantastiska trälister delar utrymmet med stegar och arbetsmaskiner.
– Det finns så mycket vackert i huset som vi vill bevara. Det här golvet ska vi flytta dit upp, säger Isabell och lägger handen på ett vackert plankgolv.

Hon säger att de vill bevara huset och ha en gammal stil, men också kunna leva i 2000-talet.
– Jag älskar riktiga material. Naturmaterial. Jag ogillar plast och vill gärna ha gamla, robusta möbler. Men tv och internet vore bra, det har vi inte i dag.

Den nya fasaden är vit och liggande. Isabell säger att de längst ner kommer sätta stående panel som liknar originalfasaden, fast vit.

Gårdens två hästar tittar nyfiket på Isabell när hon med katten Knut hack i häl går över gården. Djurintresset är stort och hon drömmer om att kunna skaffa hönor.
– Kan du skriva i tidningen att jag ska skaffa hönor så att jag sedan måste göra det? Jag älskar hönor!

Hästarnas stall är en annan del som renoveras. Kobåsen blir till stall.
– Vi har gjutit ett nytt golv och ska sätta in boxar och nya dörrar. Och bagarstugan har vi målat om och så. Jag vet vad du tänker, vi håller på överallt, precis tvärt emot vad alla råder oss att göra. Vi gör grejer överallt! Men det går ju inte låta bli.

Förutom att arbeta med huset läser Isabell Miljö- och hälsoskydd på Umeå universitet och både bloggar och driver ett Instagramkonto med närmare 1 500 följare.
– Jag har alltid bloggat, men tidigare var det om allt möjligt. Mina kusiner peppade mig att starta en husblogg och på den vägen är det. Det är kul att vara kreativ och jag älskar att skriva och fota. Jag älskar och romantiserar allt med det här livet och det verkar som att folk känner det. Ja, typ som att lite skit under naglarna är charmigt.

 

Se mer på livetpabacken.blogg
eller Instagram: livetpabacken