MatTuren – en upptäcktsfärd i skördetid

MatTuren är ett årligt evenemang där inflyttare och andra Skellefteåbor har chansen att upptäcka vilka fantastiska matproducenter som finns i vårt närområde. I år lockades fler än någonsin.

Föreningen MatTuren, Skellefteå kommun och Visit Skellefteå står bakom evenemanget som arrangerades söndagen den 18 augusti. Totalt 17 producenter öppnade i år upp sina gårdar för allmänheten och sålde bröd, honung, ägg, grönsaker, rotfrukter, olika köttsorter och mycket annat. Besökarna kunde också köpa fika, lunch, åka på lammsafari och gå tipsrundor.

Matturen1 

Sedan tre år tillbaka ordnar Skellefteå kommun gratis bussturer till de medverkande producenterna. Det är i första hand inflyttare som bjuds in till dessa bussturer, men om plats finns är det först till kvarn som gäller för alla intresserade. I år deltog cirka 130 personer i rundresorna med tre bussar som körde olika turer. Många valde också att ta sig ut på egen hand och göra upp egna rutter. Maria Edström, inflyttarservice Skellefteå kommun, är mycket nöjd med dagen.
– Det är så roligt att kunna bidra till att fler får uppleva landsbygden och se att vi har väldigt många duktiga lokala producenter i vår kommun.

Under MatTuren får gamla och nya Skellefteåbor en möjlighet att träffas, och många får nya kontakter. Maria Edström uppskattar att ungefär hälften av de som åkte med bussarna var inflyttare, och av dem kom många från andra länder.

Pia Lindskog som åkte med en av bussarna är uppvuxen i Skellefteå men bodde under lång tid i Umeå, innan hon för ett år sedan flyttade tillbaka.
– Det var jättetrevligt att vara med! Jag hade hört av andra som varit med tidigare att det var bra, men om jag inte hade blivit inbjuden som inflyttad hade jag kanske inte kommit till skott. Jag och min sambo tyckte att det fanns mycket intressant att upptäcka och vi handlade på alla ställen bussen stannade på tror jag. Jag kommer att handla mer lokalt efter MatTuren. Det blir väl någon krona dyrare, men det betalar jag gärna för kvalitet och för att gynna våra lokala producenter, säger Pia Lindskog.

Matturen2 

Maria Edström berättar att de som inte kunde delta i MatTuren kan hitta information, kontaktuppgifter och karta till producenterna på visitskelleftea.se/matturen. På Facebook-sidan Reko-ring Skellefteå finns också möjlighet att beställa varor från de lokala producenterna, med utlämning på Campus parkering.

Dessa producenter medverkade i MatTuren 2019:
A Pettersson, Hökmark
Barkbrödsbageriet i Kåsböle
Bergmark Gård
Bergsåkersgården
Burträsk Saluhall
Hermanssons Bageri
Järvtjärns Utegrisar
Kågemarkens Kaningård
Kroknäs Gård
Kräkångers Ekogård
Renbergsvattnets Lantbruk
Renfors Grönsaker
Strömsholms Lantbruk
Svedjan Ost
Ulricebergs Gård
Vallbacka Gård
Västerbotten Korv