Digitala näringar

På 80-talet var Skellefteå en av de absolut första kommunerna att investera i en superdator och i dag är Skellefteå en framstående
IT-stad. På campus Skellefteå finns flera utbildningar inom IT, t ex datornätverk, mobil applikationsutveckling, datorspelsutveckling och datorgrafik.

Digital upplevelseproduktion

Det är lätt att imponeras av Skellefteås internationella framgångar inom den kreativa näringen. Platsen har gjort sig känd som ett globalt kluster av företag inom allt från digitala medier och design till spelutveckling, film och kommunikation. Genom nära samarbeten och med självförtroendet att spela på den internationella scenen har Skellefteåföretag kammat hem priser världen över. Dessutom har Campus i Skellefteå välrenommerade utbildningar inom digitala medier som förser branschen med inspirerande och kompetent arbetskraft.  

IKT & teknikutveckling

Skellefteå har varit starkt förknippat med IT och tekniska innovationer allt sedan databranschen tog fart i Sverige. Än i dag fortsätter Skellefteå att ha en framträdande position som en av landets ledande IT-städer. Här finns nationellt och internationellt hyllade specialistföretag inom till exempel system- och mjukvaruutveckling, affärssystem, IT-infrastrukturer, informationshantering och optronik. De lokalt ägda företagen inom teknikutveckling och IT erbjuder trygga samarbeten och möjliggör långsiktiga satsningar på utveckling.

Exempel på företag är North Kingdom, Hello Future, Nuiteq, Explizit, Data Ductus, Tieto, Visma och Datapoolarna.