Starta företag

Är du sugen på att starta eget, eller ska du ta nästa steg med ditt nya företag? Då finns Smartup Skellefteå för dig!

Här samarbetar flera olika stödjande aktörer för att göra det enkelt att utforska en tidig idé, starta och växla upp ditt företag. Du får inspiration och kunskap, coachning, verktyg och kontakter för att kunna utveckla, verifiera, finansiera eller skala affärsidéer och innovationer på ett smartare sätt.

Många av Smartups aktiviteter sker i The Great Northern, Skellefteås co-working-hus och innovationshub som samlar många startups, inkubatorer och events för dig som driver eget. Här finns också kontorsplatser att hyra om du vill utvecklas i en kreativ miljö tillsammans med andra entreprenörer.

Det är enkelt att börja. Skicka ett mail till smartup@skelleftea.se eller kontakta någon av aktörerna inom Smartup, så får du guidning!

Skellefteå kommuns näringslivskontor
Näringslivskontoret är en bra första kontakt när du vill veta mer om möjligheterna att starta eller etablera företag i Skellefteå. Här får du service och svar på praktiska frågor som företagsstöd, lokaler, bygglov, tillstånd, kompetensförsörjning och upphandlingar.

Nyföretagarcentrum Skellefteå
Nyföretagarcentrum ger dig som vill starta eget företag kostnadsfri och konfidentiell rådgivning. Du får hjälp med affärsplan och frågor kring budget, marknadsföring och försäljning.

Skellefteå Science City
Skellefteå Science City driver projekt som stöttar innovationsprocesser i olika former och möjliggör samarbeten mellan olika branscher. De utvecklar kluster inom cleantech, energi och spelindustrin och driver även The Great Northern.

LTU Business
LTU Business innovationsrådgivare ger dig kostnadsfri coachning och hjälper dig att testa en idé i ett tidigt skede för att utforska marknadspotentialen.

Idélabbet
Idélabbet är en kreativ miljö på Campus Skellefteå där du jobbar med idégenerering och prototyputveckling. Du kan lära dig om ny teknik och testa utrustning som 3d-skrivare och 3d-scanner.

Arctic Business
Arctic Business erbjuder affärsutveckling, kapitalförsörjning och nätverk med syfte att skapa snabbväxande och lönsamma företag som kan verka på en internationell marknad. I deras acceleratorprogram får du förbättra din affärsidé och börja planera för tillväxt. I inkubatorprogrammet får du hjälp med finansiering, att bygga team och komma ut på marknaden.

Go Business
Go Business är en inkubator för dig som har startat företag inom kreativa och kulturella områden eller andra delar av tjänstesektor. I de kostnadsfria programmen blir du del av en gemenskap och får inspiration och verktyg för att utveckla dina idéer, ditt varumärke och dig själv som entreprenör.

Coompanion
Coompanion erbjuder kunskap och kostnadsfri rådgivning kring finansiering och utveckling av kooperativa företag, samhällsentreprenörskap och sociala innovationer.

Almi Nord
Almi erbjuder kapital, lån och affärsrådgivning till företag med tillväxtpotential. De arrangerar även olika seminarier och starta eget-utbildningar.

Adopticum
Stiftelsen Adopticum är en verksamhet med kompetens inom optisk mätteknik; både sensorteknik och utveckling av mjukvara för optiska mätsystem. Verksamheten hjälper bolag att utveckla produkter och tjänster baserade på optisk mätteknik och kan bistå med att söka finansiering för utvecklingsprojekt.

Unboxx
Unboxx Business Lab drivs av erfarna entreprenörer. Genom att utgå från varje bolags specifika behov skräddarsys program som skapar förutsättningar för att på bästa sätt pröva innovationer/affärsidéer på marknaden. De vill att innovatören ska fokusera på det de gör bäst och så tar de hand om resten. Tillsammans med sitt nätverk injicerar de 1.000.000-10.000.000 kr i respektive inkubatorsbolag.

IUC Norr
IUC Norr hjälper små och medelstora industriella och industrinära företag att utvecklas och förflytta sig till önskat läge. Verktygen är exempelvis tillväxtanalyser, kompetensutvecklingsinsatser och klusterbyggande.

Region Västerbotten, projekt Innovation +
Innovation + stöttar företag och personer med innovationer för vård, hälsa och omsorg. De knyter samman vårdpersonal, patienter, företag och forskare och skapar förutsättningar för att utveckla, testa och sälja in nya produkter och tjänster.

Region Västerbotten, projekt Arctic Design of Sweden
Arctic Design of Sweden är en plattform som ger regionala designers, formgivare och hantverkare möjlighet att visa upp och etablera sig på en internationell marknad.

T2 College
T2 College utbildar morgondagens medarbetare inom verkstads-, snickeri-, sågverks- och plastindustrin, men erbjuder också samarbeten, workshops, kurser och utbildningar som stärker kompetensen och konkurrenskraften hos både nya och etablerade företag.

Ung Företagsamhet
UF hjälper dig som är ung i Skellefteå att utveckla en affärsidé och testa livet som företagare. De inspirerar också genom konferenser, föreläsningar och läromedel.