Skellefteåbor för fler skellefteåbor

26 augusti 2014

Nu kan du som bor i Skellefteå på ett konkret sätt bidra till Skellefteås inflyttararbete. Skellefteåbor för fler skellefteåbor går ut på att medborgarna själva är med och skapar kommunikationen om hur det är att leva och bo i Skellefteå.

Initiativet samordnas av kommunens samhällsutvecklingskontor som en del i arbetet för att nå målet 80 000 invånare år 2030.


– För att Skellefteå ska växa krävs det att vi startar nu och att vi arbetar tillsammans. Vi hoppas att många sluter upp och vill hjälpa till. Målet är att bygga upp en bank av skellefteåbor som kan delta på olika sätt i de inflyttaraktiviteter som ska göras framöver, säger Maria Edström på samhällsutveckling, Skellefteå kommun.

Tanken är att potentiella inflyttare ska få möjligheten att möta skellefteåbor och få en personlig bild av hur det är att leva här. På det sättet får de som är intresserade av Skellefteå ärliga och relevanta svar på sina funderingar direkt från källan.

– Det finns mängder med undersökningar som visar att vi litar mer på andra människor än på tillrättalagda reklamkampanjer, inte minst när vi ska ta större beslut. Vi vet att det finns många som tycker om och är stolta över Skellefteå och gärna vill välkomna andra hit, berättar Maria Edström och fortsätter:

– Vi vill visa upp Skellefteås mångsidighet och hur vi har utrymme för många idéer om hur livet ska och kan vara. Därför söker vi en stor mängd människor, med alla möjliga livsstilar och intressen, som vill ställa upp och förmedla bilden av sitt Skellefteå, berättar Maria Edström.

Om du vill vara med och bidra till att Skellefteå växer anmäler du dig här:

FORMULÄR FÖR ANMÄLAN

Du kontaktas när det dyker upp en aktivitet som passar din profil och får då ta ställning till om du har möjlighet att delta.


Det finns många olika sätt att engagera sig, till exempel:
  • Delta på träffar med nyinflyttade eller människor på besök, till exempel fikastund, träff i lekpark eller inflyttarpub.
  • Delta som skellefteåbo på t.ex inflyttardag eller event utanför kommunen såsom Älska 0910 eller aktivitet i Mälardalen.
  • Figurera i annonser, vykort etcetera med en personlig hälsning från Skellefteå
  • Delta i reportage om Skellefteåbor på inflyttarweb
  • Göra en kort film om min vardag i Skellefteå (från egen mobilkamera)
  • Ge tips och svara på frågor om hur det är att bo i Skellefteå
  • Berätta om utbud och möjligheter i Skellefteå kopplat till mitt egna intresse. Till exempel dans, mat, idrott, musik, vintage eller annat.

 

– Under de workshops som hållits i Skellefteå 2030-projektet har vi sett ett starkt medborgarstöd och en förståelse för ökad inflyttning. Vi har även fått kontakt med skellefteåbor som är intresserade av att engagera sig i Skellefteås utveckling. Nu finns den möjligheten, avslutar Maria Edström.


 

För mer information

Maria Edström
Samhällsutveckling, Skellefteå kommun
maria.edstrom@skelleftea.se
Tel. 0910-73 74 18, 070-660 09 98