Människan bakom masken

01 april 2015

En bra målvakt är halva laget, heter det. Markus Svensson är Skellefteå AIK:s enskilt viktigaste spelare i den pågående jakten på ett tredje SM-guld i rad – och han är en person med många strängar på sin lyra utanför rinken.
Möt människan bakom masken.

Markus är född och uppvuxen i Kalmar, en stad som är känd för mycket men inte för någon ishockeytradition.
– För mig handlade det om att hockey var roligast av alla grejer jag har testat att göra, och det är också nyckeln till att jag har fortsatt att kriga på, berättar Markus, som hamnade i målet nästan direkt efter att han inlett hockeyskolan:
– Jag var dålig på att åka skridskor och de behövde en målvakt. Så jag provade att stå i mål, tyckte att det var kul, och blev kvar som målvakt.

Nära satsa på studierna

Efter en brokig karriär på lägre nivå i olika klubbar – Kalmar, Nyköping, Oskarshamn och Mariestad – började Markus hockeykarriär ta fart när han värvades av Malmö till säsongen 2008/09.
Men det var snubblande nära att han något år tidigare valt att satsa på en civil karriär istället:
– Andra säsongen i Mariestad började jag läsa upp gymnasiebetygen. Jag kände att det kanske var dags att börja plugga i första hand och att hålla på med hockey i andra hand som en hobby.
Men Markus enträgna slit på hockeyns bakgårdar började så sakteliga att ge belöning i retur. Efter en allt mer framgångsrik sejour i Malmö, fick Markus till säsongen 2011/12 sedermera chansen i SHL i AIK från Solna.

”Skriv på fort som fan…”

I ”Gnaget” stod Markus i skuggan av Tre Kronor-målvakten Viktor Fasth. Han sablades ner i media efter några mindre lyckade inhopp i högsta serien och bad själv om att bli utlånad till allsvenska klubbar för att få speltid.
– Den säsongen var fruktansvärt lärorik. Jag strukturerade om mitt målvaktsspel, med att jobba lite längre in i kassen, och som med alla förändringar måste man vara medveten om att det kan ta lite tid innan man får det att sitta.
Våren 2012 stod Markus utan kontrakt. Han var inte glödhet på spelarmarknaden då.
– Lasse Johansson i Skellefteå AIK ringde. Även om jag hade spelat upp mig under säsongen, hade jag inte presterat speciellt bra. Ärligt talat var det första jag tänkte då ”skriv på fort som fan!”, säger Markus och skrattar åt minnet av hur snabbt det gick för honom att välja Skellefteå för tre år sedan.
– Skellefteå AIK var en storklubb i ligan även då med två raka SM-finaler, så hockeymässigt kändes det klockrent direkt. Sedan har jag alltid velat bo i norra delarna av landet.

Varför?

– Det är avslappnat här uppe, härlig natur som man kan komma ut i och nära till allting man behöver. Jag trivs verkligen bra i Skellefteå.

Juridisk översiktskurs

Markus har tagit chansen att göra mer av den fritid som en professionell hockeyspelare förfogar över.
– När jag hade Emil Ekblad som lagkamrat i Oskarshamn rekommenderade han mig att jag skulle läsa den så kallade jöken, juridisk översiktskurs.
Emil är för övrigt numera skelleftebo igen och halvbror till Skellefteå AIK:s lagkapten Erik Forssell.
Under förra läsåret gjorde Markus slag i saken med att läsa den juridiska översiktskursen på distans vid Luleå tekniska universitet.
– Det har varit roligt att få leka lite advokat och åklagare, slå i lagböcker, försöka hitta kryphål, och så vidare, säger Markus utan att dölja sin förtjusning.

Hur går studierna?

– Jag har tagit ett uppehåll. Nu lägger jag energi på hockeyn, och så får vi se om jag plockar upp studierna senare. Jag läste jöken på kvartsfart, men tyvärr har inte tentorna gått att kombinera med hockeyn. Första tentatillfället var samma dag som vi hade seriematch, även om den matchen faktiskt var i just Luleå, andra tentatillfället var mitt under SM-slutspelet ifjol, och tredje tentatillfället var när vi befann oss i Tyskland i höstas för att spela en CHL-match…

Handarbete och ”Gubben Noa”

Markus tvekar inte heller att odla sin kreativa ådra på andra sätt. Kvällen före intervjun har han ägnat åt matlagning och en avancerad fond som krävt fyra timmar att göra klar. Han ser sig som omusikalisk men försöker lära sig spela munspel där han än så länge har nått nivån av ”Gubben Noa”. Han hänger sig även åt olika former av mer eller mindre avancerade handarbeten hemma i lägenheten.
– I skolan gillade jag alltid syslöjd. Jag har tagit det där vidare till hockeyn. När jag var yngre och fick ärva målvaktsskydd av andra kunde jag till exempel sy om benskydden lite för att få dem att sitta bättre. Numera har jag kommit upp på den nivån att jag får nya grejer. Men det händer fortfarande att jag trixar med utrusningen – till exempel har jag sytt upp ärmarna på kombinatet som vi använder för att få det att passa mig bättre.

Markus Svensson

Gandhis självbiografi

Markus läser gärna när tillfälle ges.
– Jag läser nog fler böcker än en genomsnittlig hockeyspelare, men jag skulle ändå inte påstå att det är överdrivet många. Jag tycker mest om självbiografier och böcker som jag kan lära mig något av.

Kan du bjuda på något boktips?

– Mahatma Gandhis självbiografi var intressant. Jag är fascinerad av hans nyfikenhet och tålamod. Det var spännande att läsa om allt Gandhi gick igenom och hur han kunde hantera det. Jag tror faktiskt att det har hjälpt mig att hitta mer tålamod och bli lugnare på träningarna…
Markus skrattar när han uttalar den sista meningen. Markus är känd som en extrem tävlingsmänniska, och det har hänt att han har slagit sönder klubbor och kastat klubbor under isträningar med Skellefteå AIK i Skellefteå Kraft Arena.
– Jag vill fortfarande ta varenda puck på träningarna. Men jag har börjat inse att om det är en övning där de kommer tre mot noll så kanske man får acceptera att det blir mål någon gång. Sedan tar det så mycket energi när man blir arg, och det blir lätt att det fortsätter att sitta i.

Hur hanterar du humöret i viktiga matcher när adrenalinet pumpar och mycket står på spel?

– På matchdagar är jag inte så social. Andra kanske mår bra av att skoja i omklädningsrummet före match och då ska de givetvis få göra det, men jag vill gå in i min bubbla då och fokusera på det som jag ska göra i matchen. Sedan har jag hittat ett fungerande knep under matcherna – jag åker ut i ett av sarghörnen och släpper av skit som jag har samlat på mig och i det andra sarghörnet åker jag ut och hämtar energi.

Stänger matchen i arenan

Skellefteå AIK har avverkat en charmerande inledning av SM-slutspelet. Brynäs slogs ut i fyra raka matcher i kvartsfinalen. I semifinalen mot Linköping står det nu 2–0 i matcher i svartgul favör.
När det är extra tätt mellan matcherna, som i en slutspelsserie där det vanligtvis spelas varannan dag, är återhämtningen en viktig del.
Markus resonerar kring vikten av att det inte bara blir hockey hela tiden:
– Det är perfekt att hitta avkoppling med något helt annat än hockey när det inte är match eller träning. Efter varje match jobbar jag med att stänga den medan jag fortfarande är kvar i arenan, så då kan jag vara neutral och tänka på annat när jag åker därifrån.

Ingen får bli större än laget

Inför den pågående säsongen försvann ett tiotal stjärnspelare från Skellefteå AIK.
I Skellefteå AIK med omnejd har få tvivlat på att det har funnits kapacitet i den nuvarande A-truppen, men runt om i landet var det ytterst få hockeytyckare som trodde att Skellefteå AIK skulle ha ens en chans att ta klubbens tredje raka SM-guld mot bakgrund av alla spelarförluster.
Likafullt vann Skellefteå AIK grundserien igen – med 14 poängs marginal till tvåan Frölunda.
Markus ger sin syn på framgångsreceptet för Skellefteå AIK:
– Det finns en tydlig plan för hur vi vill spela och träna. Vi har fortfarande fantastiskt bra spelare i laget, och det finns ett fantastiskt ledarteam runt laget. I många lag tycker man att allt är på topp om man har vunnit en match, men här kan vi vara hårda mot varandra och ställa krav på saker som behöver bli bättre även efter segermatcher. Det viktigaste är kanske att alla i Skellefteå AIK sätter laget främst och att det aldrig är någon som får bli större än laget.

Slutspelets hetaste målvakt

Markus fyller 31 år i sommar och spelar sitt livs hockey. Han är SM-slutspelets hetaste målvakt och toppar för närvarande de två tyngsta statistikkategorierna för en målvakt – segerprocent (100) och räddningsprocent (93,29).
Markus relativt sena utveckling i karriären och att han verkligen har tvingats kämpa för att ta nästa steg, har gjort honom ödmjuk inför framgångarna.
Han menar att det hjälper honom att bli en bättre spelare genom att inte tänka på sig själv som hockeyspelare:
– Det har alltid varit viktigt för mig att jag i första hand känner att jag är människan Markus och att jag inte bara är hockeymålvakten Markus. Då finns det en tryggare grund att hela tiden stå på, oavsett om det har gått bra eller dåligt i en hockeymatch.

Debut i Tre Kronor

Markus storspel mellan stolparna har medfört att han uppmärksammats i större sammanhang. Den här säsongen har han fått chansen att debutera i Tre Kronor, och även om han har kontrakt med Skellefteå AIK över nästa säsong så omgärdas han av NHL-rykten.
– Jag tänker inte längre fram än slutspelet vi är inne i. Det kommer hela tiden en ny match som man vill vinna, säger Markus.

Vem är SHL:s bäste målvakt?

– Det finns många duktiga målvakter. Jag har inte sett så mycket mer av de andra målvakterna än när vi själva har spelat. Joel Lassinantti har gjort det jäkligt bra i Luleå, Oscar Alsenfelt i Leksand likaså. Julius Hudacek har hjälpt Örebro till deras framgångar den här säsongen.
Var hamnar Markus Svensson i Markus Svenssons målvaktsranking?
– Jag vet inte. Det är inget jag funderar på. Det viktiga för mig är att vi vinner SM-guld.

 

Se film med Markus Svensson

 

TRE RÖSTER OM MARKUS SVENSSON

Rolf Nilsson, kiropraktor, Skellefteå AIK:
– En härlig kille. Otroligt noggrann med allt, det finns inte en grej som han lämnar åt slumpen när det gäller kroppen och hälsan. Markus är en kille som bara kräver behandling när det verkligen behövs, inte annars.

Mikael Lundström, materialförvaltare, Skellefteå AIK:
– Ett riktigt superproffs. Markus är alltid seriös med sina grejer och ser till att ha allt i ordning, helt och rent. Markus bygger själv om sin utrustning, skruvar och filar på grejerna så att de ska bli perfekta för honom. Med Markus dyker det aldrig upp en rem som man plötsligt upptäcker har gått av fem minuter före match. Utanför isen är Markus väldigt lugn, en stabil smålänning.

Karin Rundblad, läkare, Skellefteå AIK:
– En ung man med många sidor hos sig själv som han inte är rädd för att utforska och utveckla. Markus söker ständigt efter sätt att utvecklas som människa, ishockeyspelare och livskonstnär. Markus har ett stort hjärta och bryr sig om andra människor, men han har också ett otroligt temperament och man ser när han bli svart i ögonen. Jag slutar aldrig att förvånas av Markus tankar och idéer. Det kan handla om att han vill bli musikalisk eller börja träna yoga. När Markus har varit skadad har han ägnat tid åt att utveckla den fysiska och mentala träningen. En riktigt god kille och fin människa. Markus bidrar verkligen till att vi har bra harmoni i gruppen. Mitt hjärta blir varmt när jag tänker på Markus.

 

Markus SvenssonFAKTA

Namn: Markus Svensson.
Född: 1984–07–09 i Kalmar.
Bor: Lägenhet i Skellefteå.
Familj: Sambon Ellen.
Sysselsättning: Ishockeymålvakt i Skellefteå AIK.
Längd: 184 cm.
Vikt: 87 kg.
Plockar: Vänster.