Festivalernas stad

17 juni 2015

De senaste åren har festivaldöden svept över landet och satt flera av festivalgiganterna i konkurs. Men Skellefteå har klarat sig bra. Här återkommer Stadsfesten, Trästockfestivalen, Joypeak och Matfesten år efter år. För att inte tala om Burträsksvängen som ifjol firade sin 40:e omgång av festivalen. Varför lyckas Skellefteå så bra?

När Trästockfestivalen sattes upp för första gången 1991 var det för att föreningen Musikfabrikens band skulle få ett tillfälle att uppträda inför en större publik. Med fritt inträde och några gästande band från andra städer bjöd man skellefteborna på en festival som de flesta nog uppfattade som ganska kufisk, med skramlig musik och besynnerliga frisyrer. Totalt spelade 14 band fördelat på två tältscener.

Största gratisfestivalen

I dag är det Sveriges största gratisfestival som varje år lockar stora artister och mängder av folk. Men i grunden är tanken densamma. De lokala banden får en scen och en speltid i utbyte mot att de jobbar med festivalen. Snarlika koncept dyker upp då och då landet över, men de har en tendens att bli engångsföreteelser. Så varför funkar det i Skellefteå?
– I och med att det är fritt inträde är publiken sällan ett problem att få dit. Det som är den verkliga framgången är att vi har haft en återväxt i föreningen med nya band som ständigt ansluter och som ställer upp på att jobba hårt för att göra festivalen möjlig, säger Nils Andrén, projektanställd på arrangerande Kulturföreningen Mullberget, och en av ytterst få personer som faktiskt får betalt för att jobba med Trästockfestivalen.
– Allt bygger på bandens vilja att på ideell basis genomföra detta, men vi har också många volontärer som sliter hårt bara för att de tycker att det är en bra grej och gillar gemenskapen.

Hjärta för saken

Det handlar alltså om engagemang inom organisationen och hjärta för saken. Gunnar Karlsson, festivalgeneral för Stadsfesten är inne på samma spår. Festivalen är inne på sin 23:a upplaga och med cirka 100 000 besökare per år är Stadsfesten Skellefteås största arrangemang.
– En viktig faktor är att vi har bra kompetens här. I Skellefteå finns ett antal personer med stort kunnande och uthållighet. Det innebär att vi kan ha en tajt organisation som inte är så kostsam. Det tror jag skiljer oss från många andra festivaler och gör att vi klarar oss även efter svårare år, säger Gunnar.

Stark publikgrund

Han nämner även andra faktorer som att festivalerna inte konkurrerar mot varandra och att Skellefteå är en sommarstad med många hemvändare som passar på att lägga sin vistelse här i samband med någon av festivalerna.
– Det bidrar starkt till att festivaler här får en stark publikgrund. Men den viktigaste faktorn för Stadsfestens del är nog ändå att vi tänker efter och inte tar några dumma risker. Tyvärr innebär det ibland att vi inte kan ha alla artister som vi önskar, men vi är duktiga på att sätta ihop ett bra utbud ändå och vid det här laget vet folk vad de kan förvänta sig.

 

Mer festivaler:

JOYPEAK – 18 juni
www.joypeak.se

STADSFESTEN – 29 juni - 3 juli
www.stadsfesten.nu

BURTRÄSKSVÄNGEN – 7-8 juli
www.burtrasksvangen.nu

TRÄSTOCKFESTIVALEN – 17-18 juli
www.trastockfestivalen.se

MATFESTEN – 25-28 augusti
www.matfesten.se