”Digitaliseringen är framtiden”

04 december 2015

Hur digitaliseringen kan skapa nya möjligheter för basindustrin i Skellefteå stod i fokus när årets näst sista morgonmöte ägde rum på Skellefteå Kraft arena 4 december.

Konsultföretaget Crepidos vd, Charlotta Sundqvist, var inbjuden för att berätta om deras verksamhet och erfarenheter av kombinationen basindustri, digitalisering och lönsam tillväxt. Företaget som nyligen etablerade sig i Skellefteå jobbar med att förena innovationer med affärer och teknikutveckling.
– Vi fokuserar på basindustrin. Därför väljer vi också att etablera oss i Skellefteå där den är väldigt stark. Vi har haft ögonen på Skellefteå en längre tid och betraktar staden som ett nav för marknaden i norra Sverige. Vi ser stora möjligheter att utveckla affärer kopplat till digitalisering här, säger Charlotta.

Skapar värdefull data

Hon gav flera exempel på produkter och tjänster som vidareutvecklats och skapat nya affärer med hjälp av IT. Allt från sopbilen som med hjälp av sensorer skapar värdefull data genom att scanna av vilka kärl den tömt, till vägmarkeringsföretaget som med hjälp av informationsdata bland annat lyckades halvera tidsåtgången för att måla en yta.
– Precis som industrialiseringen och urbaniseringen varit är digitaliseringen vägen framåt och vi har inte råd att inte vara en del av det, säger Charlotta.

Sakernas Internet

På plats fanns även Christer Åhlund, professor i distribuerade datorsystem, som etablerar forskningsprojekt på Luleå tekniska universitet i Skellefteå. Han beskrev sakernas Internet, IoT (internet of things), och de möjligheter som teknologin kan medföra för att skapa innovativa produkter.

IoT är ett spännande område som kortfattat går ut på att ge vanliga ting en form av intelligens med hjälp av små inbyggda sensorer och processorer. Det medför att de kan uppfatta sin omvärld och kommunicera med den, vilket leder till att de bland annat kan medverka till att skapa smarta miljöer, varor och tjänster.
– Det skulle kunna vara en så enkel sak som ett bord som skickar ett sms när det behöver oljas, säger Christer.

Förstärkt verklighet

Han ser en framtid där vi i stort sett lämnar tangentborden och låter detektorer av olika slag uppfatta och utföra våra kommandon. På LTU i Skellefteå forskas det bland annat om så kallad ”förstärkt verklighet” där vi via smartphones eller glasögon kan se digital information på ställen vi befinner oss.
– Jag skulle till exempel kunna hålla min telefon framför er och få upp namnskyltar på alla här inne, säger Christer och fortsätter:
– Men det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad IoT kan användas och leda till.

 

Nästa morgonmöte är redan den 18 december. Det är ett specialinsatt morgonmöte där Skellefteås utveckling med Centrumplanen och byggande står på agendan. Anmäl dig till morgonmötet den 18 december

 

Läs mer om Skellefteås Digitala näringar