White Arkitekter vann arkitekttävlingen om kulturhus och hotell i Skellefteå

07 juni 2016

Med bidraget ”Sida vid sida” vann White Arkitekter arkitekttävlingen som avgör hur Skellefteås nya kulturhus och premiumhotell ska se ut. Det står klart efter den prisceremoni som genomfördes på Skellefteå Stadshotell idag.

Arkitekterna Robert Schmitz och Oskar Norelius ligger bakom förslaget. Båda har varit med och vunnit arkitekttävlingar tidigare, Robert med Täbys kommunhus och Oskar med ett hotell i Älvsjö Centrum. Robert förklarar varför de valde att ställa upp i tävlingen:
– Blandningen av flera olika kulturverksamheter och ett hotell är en drömuppgift för oss arkitekter! Att Skellefteå dessutom satsar på trä och att projektet har en hög hållbarhetsprofil gjorde valet självklart.
– Den största utmaningen var att forma ett kulturhus för Skellefteåborna och att tydligt koppla ihop de olika verksamheterna med varandra för att möjliggöra utbyten. Det var även en utmaning att skapa en gemensam entré och mötesplats för både kulturverksamheterna och hotellet mot torget, och samtidigt skapa levande framsidor ut mot resten av kvarteret och det kommande resecentrum, tillägger Oskar Norelius.

Väl fungerande juryarbete

Harriet Wistemar, kommunarkitekt i Skellefteå kommun och en av tävlingens jurymedlemmar, är nöjd med resultatet:
– Med elva starka viljor och vitt skilda kompetenser i juryn är det fantastiskt att bedömningsarbetet ändå fungerat så bra.  Vi hade många oerhört välgjorda förslag bland de tävlande, men i slutändan var det ”Sida vid sida” som bäst mötte de krav och önskemål vi hade ställt i tävlingsprogrammet.

Etablerat arkitektföretag

White Arkitekter är Europas tredje största arkitektföretag med över 800 medarbetare på 14 kontor i Sverige, Danmark, Norge och England. Bland deras aktuella stora projekt finns Kiruna stadsflytt, Slussen i Stockholm, Norra Kajen i Sundsvall och Oslo havnepromenade.
Kommunens planeringschef Lars Hedqvist och Hilding Holmqvist, ägare Pite Havsbad AB, båda jurymedlemmar och byggherrar för kulturhuset respektive hotellet, känner sig trygga med det vinnande arkitektföretaget:
– Fördelen med ett så etablerat arkitektföretag är att de har massor med erfarenhet i ryggen. De har dessutom redan jobbat med projekt i Sveriges norra del och känner till våra förutsättningar vad gäller klimat och väder med mera, säger Hilding Holmqvist.

Anpassningar och förändringar under projektering

Av 55 tävlande förslag kom en tredjedel från 10 olika länder utanför Sverige. En övervägande andel bidrag kom från etablerade arkitektföretag, men en fjärdedel var förslag från arkitekter som bildat nya konstellationer.
Det vinnande förslaget ses som en programskiss som under projekteringen 2016-2017 utvecklas till ett färdigt projekt med preliminär byggstart under 2017.
– Både större och mindre förändringar kan ske under projekteringen, men samtidigt får inte det färdiga projektet komma så långt från skissen att ursprungsidén inte känns igen, förklarar Therese Bäckström Zidohli, projektledare Kulturhus Skellefteå.

Ytterligare prisvinnare

Juryn delade även ut ett andra pris till förslaget ”Möjligheternas hus” av arkitekterna Filip Lipinski, Juras Lasovsky, Hanna Johansson, samt hedersomnämnanden till fem ytterligare förslag.

Länkar och mer information

Det vinnande förslaget ”Sida vid sida” visas i sin helhet i Skellefteå Stadshus, och du kan även se det vi denna länk:
För mer information om juryns arbete, hur de tagit sina beslut och fullständiga motiveringar, klicka på denna länk: