Jättesatsning ska sälja regionen globalt

21 oktober 2016

Genom det nya samarbetet med Vattenfall och köpet av The Node Pole hoppas Skellefteå Kraft kunna generera etableringar av nya industrier till norra Sverige och till Skellefteå kommun.
-Jag är övertygad om att det här kommer bli bra för regionen, säger Christoffer Svanberg, affärsområdeschef vid Skellefteå Kraft.

Tillsammans med Vattenfall har alltså Skellefteå Kraft förvärvat The Node Pole som haft som huvudsakligt mål att attrahera datacenterverksamhet till Norrbotten.
Men i det nya samarbetet så fokuseras det på större geografiskt område och fler branscher. Man kommer marknadsföra hela norra Sverige som en självklar etableringsplats.


– Vi går tillsammans in med 50 miljoner kronor över tre år för att det ska bli verklighet. Nu ska vi ut och marknadsföra och sälja norra Sverige i en satsning som vi aldrig tidigare sett. The Node Pole har gjort det bra med de resurser man haft, men tillsammans med Vattenfall så har vi andra muskler att nå ut, säger Christoffer Svanberg. Förhoppningen att det ska resultera i nya jobb är stor.
– Just datacenter är en bransch som är jätteintressant. Det behöver inte vara giganter som Facebook och Google som etablerar sig. Man kan även tänka sig att bygga datacenter där företag får hyra in sig efter behov.


I Luleå finns i dag två megadatacenter som Facebook investerat i, men Christoffer Svanberg ser även en framtida marknad i andra elintensiva branscher som är på stark frammarsch, till exempel batterier.
– Rent teoretiskt hade det kunnat ligga en batteriindustri i Skelleftehamn som har en djuphamn. Om vi tar transportsektorn som exempel, så går den mer och mer mot batteridrift och de bottenplattorna ska produceras någonstans. Men även produktion av solceller och vätgas ligger i tiden, säger Svanberg.
Det handlar främst om att bearbeta Nordamerika, Asien och Europa.


På uppdrag av Business Sweden har det genomförts en undersökning som visar på stor global efterfrågan av datacenter. Det skulle kunna leda till 50 miljarder kronor i ökat tillskott till svensk ekonomi och leda till 27 000 arbetstillfällen under de närmaste tio åren.
– Jag ser mycket framemot att sätta igång arbetet, säger Christoffer Svanberg.