Publikens försvarare återvänder

16 november 2016

Med den nyskapande föreställningen S.E.N.S.E. gjorde regissören Bobo Lundén ett starkt intryck på Västerbottensteatern och lockade en stor och delvis ny publik. Nu är han tillbaka på teatern där han de närmsta åren sätter upp fyra premiärer. Först ut är ”En Julsaga”, en historia som passar Bobos enastående förmåga att vända upp och ner på alla begrepp om hur teater ”ska” göras. På lördag är det premiär.
–Min uppgift som konstnär är inte att se begränsningar utan att tänka fritt, säger Bobo som sätter publikupplevelsen främst.

 

Internet, Facebook och obegränsat med film och tv-serier för 79 kronor i månaden. Idag konkurrerar allt det med teatern. Men istället för att låta sig skrämmas blir Bobo sporrad.
– Jag ser mig som publikens försvarare. Jag tänker hela tiden på hur jag kan överraska och ge någonting mer så att folk tycker att det är värt att lämna soffan, säger Bobo som bland annat har uppbyggnaden och den konstnärliga ledningen av Junibackens Teater på meritlistan.

Han tillför nya dimensioner genom att leka med rummet, perspektiven, sinnena och rollerna. När Bobo nu tar sig an Charles Dickens ”En Julsaga” ser han en teaterfest framför sig.
– Det blir en rapp, mycket rolig och ganska skrämmande familjeföreställning – det är ju faktiskt spöken med. Det är en känd berättelse, men jag hoppas att det ska upplevas fräscht och jag tror att publiken kommer att uppskatta den annorlunda miljö som vi skapar. Till exempel leder entrén från baksidan direkt in på en gata i 1800-talets London.

Lägg därtill 70 roller fördelat på 21 skådespelare och du har en allt annan än traditionell teaterupplevelse framför dig.

Till våren har Bobos nästa föreställning premiär. Den går under arbetsnamnet ”Darling Dorotea” och blir en slags ”feel-good-road-theatre" med en kärlekshistoria i mitten och massor av musik”.
– Den bygger bland annat på intervjuer jag har gjort här i Västerbotten. Jag vill att den ska göra folk stolta, glada och än mer taggade att bo här, säger Bobo.

Han funderar på att göra repetitionerna publika på orter runt om i Västerbotten.
– Rent praktiskt går det inte att turnera med föreställningen. Men det är viktigt att skapa intresse kring den i trakter som den till stora delar berör. Västerbottensteatern är ju hela länets teater.

Med ytterligare två föreställningar, med premiär hösten 2017 och våren 2018, blir Bobo något av en husregissör på Västerbottensteatern.
– Det känns som om våra arbetssätt fungerar väldigt bra ihop och det skänker en konstnärlig trygghet för oss alla, säger han.

Om ”En Julsaga” på Västerbottensteatern:
Charles Dickens världsberömda julskröna från 1843 är en av vår tids mest älskade julklassiker. Den handlar om hur den elaka, snåla och vresige Ebenezer Scrooge vid juletid blir hemsökt av sin sedan länge döde kompanjon som kommit för att varna honom – om du inte förändrar ditt liv så kommer du plågas i evighet. Han får besöka av tre andar som visar honom hur det var förut, hur det är nu och hur det kommer att se ut om han inte förändras. Allt som sker denna julnatt får honom att förändras och bli hjälpsam och givmild.

 

Författare: Charles Dickens
Regissör: Bobo Lundén
Scenografi och Kostym: Helena Weegar
Musik: Cay Nyqvist
Mask: Helena Andersson
Medverkande: Sarah Appelberg, Gunnar Eklund, Göran Hansson, Karin Häggmark, Peter Jankert, Ghailan Al-Khalaf, Mattias Kågström, Niklas Larsson Lirell, Anna Söderling, Jonas Åberg samt lärare och elever från estetiska programmet inriktning teater på Anderstorpsgymnasiet.

Biljetter hittar du här.