Collage arkitekter Årets företag i Skellefteå

20 januari 2017

Under fredagskvällen hyllades Skellefteås näringsliv på Alvargalan. Totalt delades tolv priser ut i lika många kategorier till företag som utmärkt sig positivt. Priset som Årets företag, vilket delas ut av Skellefteå Kommun och inkluderar 80.000 kronor, gick till Collage Arkitekter. Flest priser gick emellertid till Maria Forssell som utöver att bli Årets Profil tog emot pris som Årets varumärke med företaget BioCool. Här är samtliga vinnare med motiveringar.

 

ÅRETS NYKOMLING (delas ut tillsammans med Value & Friends)

Stadskällaren
En skön miljö med restaurang, bar och saluhall under ett och samma tak för tankarna till trendiga Berlin. Men denna mötesplats för alla som älskar god mat och bra råvaror ligger i Skellefteå där Pär, Mie och Markus visar på ett fantastiskt driv och entreprenörskap, på mod och viljan att utvecklas

.
ÅRETS HÅLLBARA FÖRETAG  (delas ut tillsammans med Advokatbyrån Kaiding)

Elecosoft
Genom att möjliggöra långsiktigt bra miljöval i byggprocessen sätter Elecosoft Skellefteå på kartan. Företaget har intensifierat arbetet med att utveckla ett kraftfullt verktyg för beräkningar av byggnaders klimatpåverkan och gör på så sätt världen en aning bättre!


Årets exportföretag (delas ut tillsammans med Västerbottens handelskammare och Nordic Light Group)

Latitude 64
År 2005 drev de en småskalig fritidsverksamhet i en källare. I dag tillverkar de miljontals discar på en 3 000 kvadratmeter stor fabriksyta. De blev fjolårets Gasell-företag i Västerbotten, har en makalös tillväxt och dominerar sin marknad globalt. Dessutom tar företagets tävlingsteam hem VM-guld i discgolf på löpande band. Som om det inte vore nog har ett nytt samarbete med Marvel Comics gett dem superhjältevänner som Spider Man och den erkänt svårflirtade Hulken! Latitude 64 är ett levande bevis för att vi aldrig ska sluta leka och vi är glada över att för andra gången få tilldela dem pris som Årets exportföretag.


ÅRETS STARTUP (delas ut tillsammans med Norran affärsliv)

Removit Skadeservice i Sverige
Igor Steisel och Markku Abrahamsson fann varann på en tidigare arbetsplats. Båda bar på en dröm om ett saneringsföretag, vilket de förverkligade tillsammans i januari 2016. Det var ett lyckosamt beslut för duon som redan från starten hade gott om uppdrag.


ÅRETS VARUMÄRKE (delas ut tillsammans med Marknadsföreningen i Skellefteå)

BioCool 
Genom ett strategiskt varumärkesarbete har BioCool gått från att vara en lokal angelägenhet till ett internationellt erkänt varumärke. En sådan resa är bara möjlig om det finns en bra produkt i botten. Just denna har förmågan att skapa rent dricksvatten där det som bäst behövs, något som lett till ett samarbete med FN.


ÅRETS SMÅFÖRETAG (delas ut tillsammans med SEB)

Lundbergs Smedja
Hur vinner du kunders förtroende i mer än 100 år? Är det aggressiva reklamkampanjer? Är det ett flådigt kontor mitt i stan? Nej, det handlar om ett gediget kunnande, en lyhördhet i att förstå dina kunders behov och en genuin vilja att lösa deras problem. Det gällde då och det gäller i dag. Fråga bara Lundbergs Smedja!


ÅRETS HANDELSFÖRETAG (delas ut tillsammans med Skellefteå Handel och Visit Skellefteå)

HairStyle
Med mod och nytänkande har HairStyle satsat på en skönhetssalong som har öppet veckans alla dagar. En efterlängtad flytt innebar en ansiktslyftning och ett ökat utbud som vi höjer våra nyfixade ögonbryn över. Genom målmedvetna satsningar på service, behandlingar och produkter lyckas de på ett förträffligt sätt att möta den moderna människans behov.


ÅRETS TILLVÄXTRAKET (delas ut tillsammans med PwC)

Scandinavian Terrain Vehicles
Ett i Skellefteå verksamt företag som genom aktiv affärsutveckling konverterat en tynande försvarsindustri till ett företag som  utvecklar och säljer banddrivna terängfordon till miljö- och energibranschen på en global marknad. Såväl på Grönland som Sydpolen utforskas med STV-vagnar. Omsättningen har mer än tredubblats på tre år. En riktig tillväxtraket.


ÅRETS  TJÄNSTEFÖRETAG (delas ut tillsammans med Region Västerbotten)

FSG Sverige
Miljöteknikföretag inom fukt och sanering med mycket goda resultat på omsättningsutveckling, soliditet och med mycket stark likviditet. De har dessutom fördubblat antalet anställda under de senaste två åren.


ÅRETS UNGA ENTREPRENÖR (delas ut tillsammans med Ung Företagsamhet och Sammes stiftelse)

Kevin Forss Nordlund, Noted Media
Redan efter gymnasiet vågade Kevin satsa på en karriär som egenföretagare och hans sajt Uppskattat.se har sedan dess växt ordentligt. Nu är det fler än en miljon individuella besökare som klickar sig in på sidan varje dag. Nyligen tilldelades Kevin utmärkelsen Årets Nyföretagare i Sverige 2016. Mycket imponerande, och resan har väl bara börjat?


ÅRETS PROFIL (delas ut tillsammans med Swedbank)

Maria Forsell
En företagsledare som är målmedveten och har tagit bolaget Bio Cool till en ny nivå. Maria har bland annat blivit utsedd till årets kvinnliga entreprenör av Nasdaq Stockholm, pratat inför FN- kongress samt vunnit Dagens Industris tävling Gasellsprånget. Bio Cool som hon leder har dessutom under året blivit utsett till ett av de mest lovande teknik-startups. Sverige. Hon är en god förebild och har ett stort driv som satt både Bio Cool och Skellefteå på kartan.


ÅRETS FÖRETAG (delas ut tillsammans med Skellefteå kommun)

Collage Arkitekter
Ett nygammalt företag som etablerat sig med flera unga kreativa medarbetare. I arbetet med att skapa Skellefteås nya mötesplats för start ups, The Great Northern, har de lyckats bevara den unika 50-talsmiljön och samtidigt med bravur låtit den smälta samman med den nya digitala världen.

 

 

Mer information
Stina Renström, projektkoordinator, Dixie Event/Alvargalan
070 587 54 27
stina.renstrom@dixieevent.se


OM ALVARGALAN
På Alvargalan hyllar vi drivkraften hos de som är en del av Skellefteåregionens näringsliv. Den är för alla företagare oavsett storlek, ålder eller bransch. Alvargalan arrangeras av näringslivet i Skellefteåregionen genom den ideella föreningen Alvargalans vänner: Alvargalan drivs av näringslivsorganisationerna i regionen genom Alvargalans vänner: Connect Norr, Skelleftea Digital Alliance, Visit Skellefteå, Fastighetsägarföreningen, Företagarna Burträsk-Lövånger, Företagarna i Skellefteå, Idéforum Skellefteå, Marknadsföreningen i Skellefteå, Mentorgruppen, Skellefteåföretagarna, Skellefteå kommun, Skellefteå Handel, Teknikföretagen, Västerbottens Handelskammare och Ung Företagsamhet.

Foto: Paulina Holmgren