David hyllar hembygden inför Mellofesten

25 februari 2017

Äntligen har schlager-festen kommit hem till David Lindgrens gata.
Vi fick ett snack med bygdens son om stolthet, feststämningen och hur han präglats av sin hemort. Hasse Andersson och Clara Henry avslöjar också mörka sidor om Skellefteås främste svärmorsdröm.

Han har dragit fram som en Mello-storm i Skellefteå den här veckan. Invånarna har kunnat se honom på stadens gator omgiven av Skellefteåbor och rosa ballonger.
– Det har varit skitroligt! Jag har haft kläder som synts och varit pimpad med päls. Massor av människor har kommit fram för att ta en bild och sagt att de är stolt över mig. Då blir man glad, säger David.

Produktionen av en musikvideo till Mello-kvällen har inte gått obemärkt förbi.
– Vi kommer att visa upp stan på ett skämtsamt sätt men jag hoppas att Skellefteåborna också känner stolthet. Vi har fått med många sköna profiler som Hanna Marklund och Skellefteå AIK och alla bjöd verkligen på sig själva.

David Lindgren och Hanna Marklund är ju två tv-profiler som också bjuder på sitt ursprung när de syns och hörs i tv, inte minst dialektalt.
– Jag ska försöka göra det ännu mer nasalt i helgen, säger David och skrattar.
David har gjort sig en karriär som musikalartist och även medverkat i Melodifestivalen som artist 2012, 2013 och 2016. Alla gånger har han gått till final.


Hur känns det att istället vara i programledarrollen?
– Jag känner mig väldigt bekväm i situationen, jag känner att jag på rätt plats. Det finns egentligen inga fel att göra, det är bara att att köra på. Skulle det hända något tar man det bara. Det är lite annorlunda när man själv tävlar och det finns skivbolag som räknar massa pengar och säger att du måsta ta den kameran, du måste göra si och så, säger David.
– Det är så styrt. Det måste vara tre perfekta minuter, men nu har jag sex veckor på mig och är i rutan hela tiden. Säger man fel telefonnummer, som jag råkade göra förra veckan, blir jag inte stressad över det. Sånt händer. Jag är här för att någon vill ha mig här, säger han.

Programledartrion som även består av Clara Henry och Hasse Andersson har klickat med David i rutan, även om det uppstått vissa situationer bakom scenen de inte hade väntat sig av den till synes pryde västerbottningen.
– Det har gått jättebra, men han drar hela tiden snuskiga skämt. Det tror man inte, säger Clara.
– Första helgen såg de ut så här (stor mun och uppspärrade ögon) men nu skrattar båda hela tiden, säger David.
– Jag har blivit härdad och har själv börjat dra snuskiga skämt, bara för att jag vet att han kommer göra det, säger Clara.
– Man kan inte tro att denna svärmorsdröm skulle hysa sådana mörka sidor, säger Hasse och skrattar.
– Men vi märker att han är på hemmaplan, åååh vad David varit lycklig i veckan. Han har lärt oss att man uttalar ”Schälläftä” på rätt sätt och han är verkligen speedad, han slänger in ”Schälläftä” så fort han har en chans; ”Schälläftä”, ”Schälläftä”, ”Schälläftä”, säger Hasse.


Vad har du Clara fått för intryck av stan?
– Tyvärr har jag inte hunnit se särskilt mycket, vi tar oss mellan hotellet och arenan, det blir lätt inrutat men jag har en förkärlek för svenska småstäder och i grunden vill jag bo i en småstad. Det livet verkar fantastiskt, ironiskt nog bor jag i en storstad, men här får jag svensk småstadskänsla och tycker att det verkar jättemysigt, säger Clara.
– Alla är så positiva, de skiner upp och är väldigt glada. Det märks att vi är välkomna, säger Hasse.

David har inte varit sen att framföra något om Skellefteå i Melodifestivalen – i Växjö gjorde han ett minde bejublat framträdande när han frågade hur många i publiken som höll på Skellefteå AIK.
– Jag kanske ger mig på något liknande här och då hoppas jag att det får en annan respons, säger David.

 

Du framstår som en stolt ambassadör för din hembygd, hur har Skellefteå präglat dig?
– Det är jag verkligen, bygden har präglat mig på ett sätt som gjort att jag fått väldigt mycket driv. Bestämmer man sig för att sjunga och dansa när man bor i Ersmark, där det finns ungefär 700 personer, är det inte serverat på samma sätt. Nu har det säkert hänt mycket på den fronten i Skellefteå genom åren, jämfört med när jag växte upp, men det har hjälpt mig jättemycket att jobba hårt.


Hur märker du att Skellefteå utvecklats genom åren?
– Jag ser det på innerstan och ”byggboomen”, titta bara på hur det blivit nere vid älven. Det gör att staden utvecklats enormt mycket, det har blivit ett lyft och det känns som att det händer mycket.
– Jag pratade med Petter i somras efter hans spelning på flotten, och han tyckte att flotten var det galnaste och häftigaste han gjort. Man måste hitta på sådana coola grejer för att få skruv på det hela. Det är den driftigheten jag pratar om som finns här. Jag tycker att det är jättejätteroligt, säger David.

Numera bor David och hans familj fyra mil utanför Stockholm i Värmdö.
– Jag har aldrig sett mig själv bo i en lägenhet, utan på landet i ett hus. Vi bor i ett sommarstugeområde och det har jag fått med mig hemifrån. Jag vill att mina barn ska kunna spela landhockey på gatan utan att det händer något.

 

Och prata lite nasalt?
– Men preeeeciiis!
Nu kör vi.

 

 

Läs mer om Melodifestivalen i Skellefteå här.