Jobbar globalt från The Great Northern

06 mars 2017

Det är lätt att tänka Stockholm direkt när ett företag ska etablera sig internationellt och växa.
Kevin Forss Nordlund tänkte Skellefteå och finns nu i tio länder.
– Vi håller på att bygga ett huvudkontor. Det finns mycket kompetens här, säger han.

På The Great Northern luktar det nytt i korridorerna. Kanske kommer doften inte bara från nya mattor och möbler, utan lika mycket från idéerna som spirar hos alla start-up-företag samlade under ett och samma tak. Bakom en av skjutdörrarna sitter Noted Media i en treklöver med datorer som driver trafiken i tio länder runt om i Europa.

Kevin Forss Nordlund, 21, har blivit välkänd entreprenör via företaget Noted Media som han startade i slutet av 2014. Via företaget drivs sajten Uppskattat.se som har tagit ett aktivt val att sprida sköna webbvibbar med klipp och nyheter som är glada eller peppande. Publiken har svarat med likes. I massor.
Trafiken har i sin tur gjort att annonsörerna har dragits till sajten och då har också pengarna kommit in.
– 2016 har varit ett extremt roligt och bra år. Årsomsättningen kommer att ligga runt tio miljoner kronor. Året innan hamnade vi på 5,8 miljoner, konstaterar Kevin.

Länderna där uppskattat-konceptet från Skellefteå har slagit rot har bara växt. I dag finns sajten etablerad i följande länder:
Sverige, Finland, Danmark, Norge, Tyskland, Holland, Frankrike, Italien, Ungern och Polen.
– Vi gör artiklarna här i Skellefteå, sedan väljer konsulterna ute i Europa bland innehållet utifrån kunskaperna de har om deras kulturer, och vad de tror passar. Sedan översätter de artiklarna, säger Kevin.

För att fungera på ett så smidigt sätt som möjligt använder sig Noted Media av en frilansbyrå.
– Vi hyr konsulternas tjänster via den. Då löser de allt som har att göra med serveravgifter, skatter och avgifter. Det skulle bli ganska jobbigt och starta upp, när vi är verksamma i så många länder, att sätta sig in i vad som gäller på varje ställe. Det skulle behövas två heltidsanställda för att hålla koll på allt. Det har fungerat jättebra för oss med den lösningen.
Förutom kontoret i Skellefteå så finns Noted Media även i Malmö och Stockholm.

 

Ni är på väg att anställa ännu en person här i Skellefteå nu. Vad egenskaper tittar du efter för att det ska passa hela ert koncept?
– Det handlar mycket om personliga egenskaper och det blir såklart lättare när jag träffar någon på plats här i Skellefteå. Utomlands är det svårare. När vi anställt online så har jag fått bilda mig en uppfattning om personen via tidigare referenter och säkerställa genom korrläsning att det varit bra kvalité. Jag får lita på personen, helt enkelt, säger Kevin.

Kevins insatser som entreprenör uppmärksammades på Alvargalan 2017. Han fick han kliva upp på scenen och ta emot priset som Årets unga entreprenör som delades ut tillsammans med Ung Företagsamhet och Sammes Stiftelse.
– Det var verkligen superkul! Priset är trots allt ett kvitto på att jag gjort mycket bra under året.

 

Du har fått mycket uppskattning i Skellefteå, hur är det att driva ett multinationellt företag från Skellefteå?
– Ska jag vara krass spelar det egentligen ingen roll var jag sitter rent tekniskt, men jag har fått jättebra stöd från kommunen, organisationer och andra företag. Det känns som att det är positiva tongångar kring företagsamhet och entreprenörskap i Skellefteå.
– En fördel i Skellefteå är att vi har mycket kompetens här. Det jag däremot kan tycka är att de yngre borde våga söka fler jobb. Mycket i yrkeslivet handlar om att våga visa framfötterna. Hyrorna går heller inte att jämföra med storstäderna, jag får inte ens ett skrivbord i Stockholm för priset av vad jag betalar för hela kontoret här. Jag hade heller inte fått samma publicitet om jag startat upp i Stockholm. The Great Northern har också inneburit att vi samlat mycket intressant folk och deras företag under samma tak. Alla vill ju sitta i en kreativ miljö. Det här kommer bli jätteintressant.

 

Namn: Kevin Forss Nordlund
Ålder: 21
Bor: Norrböle
Familj: Flickvän, mamma, pappa och storebror
Utbildning: Ekonomiprogrammet på Anderstorp
Intressen: Vara med flickvännen, spela fotoboll, titta på ishockey
Aktuell: Grundare och delägare till Noted Media AB som driver Uppskattat.se och är i färd med att bygga ett huvudkontor i Skellefteå