Alexander berör med sin musik

12 juli 2017

Alexander Engström har alltid haft mycket känslor inom sig. Musiken blev hans megafon att uttrycka sig – och lyssnarskaran växer.
– Jag skriver bara om sånt som jag känner. Nu vill jag berätta genom musiken
att jag ser ljusare på livet, säger Skellefteås senaste musikunder

”Denna låt har satt spår i mitt liv som alltid kommer att följa med mig genom livet”. ”En av de vackraste låttexter jag hört. Gråter varje gång”.
Alexanders första singel, The Lake, fick en respons från lyssnarna på Youtube han bara kunde drömma om. Alexander skakar på huvudet när han berättar om det.
– Det är ganska otroligt. För ett år sedan hade jag inte skrivit en textrad och nu hör okända människor av sig och berättar jättejobbiga livshistorier och hur de fått hjälp av min musik att gå vidare, säger Alexander.

Ingen kan tro att Alexander bara är 15 år gammal när han spelar sin musik eller där vi sitter i vardagsrummet och pratar, för den delen. Musiktexterna speglar hur långt han hunnit som människa. Det är moget, utlämnande och inte minst ärligt.
– Det ska vara äkta och inte pålagt, konstaterar han.
– Jag har själv ställt mig frågan flera gånger – vad är det som gör att just jag slagit igenom? Och jag tror att det handlar om det. Jag skulle inte kunna sjunga om att dansa på klubb och dricka. Det är inte jag, säger Alexander.

 

INSPIRERAD AV EN KOMPIS
Han vill gärna vara en röst för de som inte hörs i musikbruset. Mamma Anna Norén Engström är såklart stolt över Alexanders utveckling och musiken han skriver.
– Livet har inte varit lätt alla dagar, han är väl värd all uppståndelse och det är väldigt kul att få vara en del av allt som mamma. Det krävs en oerhörd styrka att sitta i direktsändning och prata om utanförskap som 15-åring, säger Anna.
– Förhoppningsvis kan jag uppmärksamma folk som känner sig utanför i sina olika sammanhang. Det handlar om att våga närma sig alla människor, säger Alexander.

Allting började med att han blev inspirerad av en kompis som skrivit lite musik. Alexander satte sig vid datorn. Han mådde dåligt och behövde skriva ur sig känslorna.
– Till slut kom det bara. Orden vällde ut inifrån och jag skrev på inspiration, en skön känsla.

Genombrottet kom efter att han släppte ”The Lake” på Youtube. Efter det ville alla prata med honom på skolan och låten blev viral. En eftermiddag ringde det från tvshowen Breaking News med Filip och Fredrik som bjöd in honom – samma kväll.

 

FICK TV-STJÄRNAN ATT GRINA
– Det blev bråttom, säger han och skrattar. Jag var tvungen att korta låten och hann bara öva två gånger, men det gick ju bra. Sedan bjöds han in till programmet Efter Tio med Malou von Sivers. Han spelade så vackert att tårarna strömmade nerför hennes kinder.
– Ja, något rätt gjorde jag uppenbarligen. Det var en dröm som gick i uppfyllelse när jag fick vara med i tv och även höra min egen låt på radio – det känns fantastiskt. Jag känner mig priviligierad som fått vara med om allt.

Hans tredje låt och den andra singeln, Close To You, är ett kärleksbudskap.
– Jag vill berätta att jag mår bra och ser ljusare på livet. Jag är taggad, men undrar såklart hur jag ska kunna följa upp succén med ”The Lake”, skrattar han.