Familjens nya framtid skapas i Burträsk

25 juli 2017

Det känns nästan overkligt för Thembikosi Museye och Prisca Butau när de beskriver sin nya vardag i Burträsk. Flickorna är redan med i fotbollslaget, det springer nyblivna kompisar till barnen i gårdshuset och hela familjen lär sig svenska. Att komma till Skellefteå kommun blev vändningen i livet.

I vardagsrummet står tv:n påslagen. Barnkanalen rullar och barnen Nicole Museye, 14, och Samantha Museye, 10, tar in vad som sägs.
– Den står jämt på, vi kan aldrig se nyheterna men tjejerna lär sig svenska och det är bra, säger pappa Thembikosi och ser glad ut.

Gårdshuset på två våningar är varmt och skönt, i köket luktar det hemtrevligt och vattenkokaren bubblar på högtryck.
– I Sverige dricks det kaffe hela tiden, vi gillar te men det finns kaffepulver till gästerna, säger mamma Prisca.

För gäster är något som kommer och går hos familjen. Knappt hann de göra sig hemmastadda förrän grannen bjöd med tjejerna att spela fotboll i Burträsk IK.
– Vi har blivit så väl mottagna. Folk har bjudit in oss på middag, utflykter och jag fick till och med en cykel av en granne, säger Thembikosi.
Men framför allt:
– Vi känner oss säkra här.

 

FICK POLITISK ASYL
Familjen kommer från Zimbabwe i södra Afrika och huvudstaden Harare. För drygt ett år sedan sökte de politisk asyl och har nu fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. För att skapa bättre förutsättningar för nyanlända flyktingar som fått permanent uppehållstillstånd drivs BISA-projektet i Skellefteå. Det står för boende, integration, stödja och aktivera.
– Att integrera handlar mycket om att få sitt eget boende. Vi på kommunen söker därför aktivt efter privatpersoner eller företag som vill hyra ut en bostad – och det var så gårdshuset i Burträsk blev deras nya hem, säger Mukhtar Muse Mohamed, som är integrationsassisten som hjälpt familjen.

Under 2017 ska 170 personer ges möjligheter att hitta sin egen bostad. En del i projektet är att inventera tomställda hus och lägenheter, mestadels på landsbygden, och stötta de som ska integreras.
– Vi hjälper till med själva hyreskontraktet men även att kontakta föreningar inom idrott och kultur som gör det lättare att komma in i samhället. Vi är också behjälpliga med att lära ut praktiska saker som hur de sköter spisen i köket, byter säkringar och sånt som underlättar att veta. Då blir både hyresvärden och de boende trygga, säger Mukhtar.

 

BRA KONTAKT VIA PINGSTKYRKAN
– Med tanke på vår situation är vi väldigt glada över att vara här. Eftersom vi är kristna har det varit ett bra sätt att gå till Pingstkyrkan och få kontakt med svenskar, säger Prisca.

Hon gjorde praktik på en afrikansk hårsalong i Umeå men drömmer om att öppna eget i Skellefteå. Thembikosi fick praktik på räddningstjänsten i Skellefteå. Eftersom han kört lastbil och varit mekaniker passade det att han bytte däck och olja samt fick utföra andra serviceuppdrag.
– Jag trivdes jättebra. Jag fick till och med följa ut och se hur de jobbar. Jag hade ingen tanke på att bli brandman men är väldigt stolt över alla där. Det vore en dröm att utbilda sig till brandman, säger han.