En guide till Matfesten

29 augusti 2017

Matfesten i Skellefteå är igång igen, med en ny karaktär. Matstånden och det stora dryckestältet som vi vant oss vid är ett minne blott. Istället serveras maten på restaurangerna som anstränger sig extra mycket under veckan. Och det finns fortfarande på sina ställen möjlighet att lyssna på livemusik.

Den stora fördelen är förstås att de lokala restaurangerna får bättre möjlighet att visa vad de går för. Med tillgång till sina egna kök och serveringar kan de fokusera mer på kvaliteten än vad ett provisoriskt kök i ett marknadsstånd möjliggör. Utbudet av dryck blir också avsevärt mycket bredare. Nackdelen är att vi inte längre kan få en snabb överblick och känna dofterna av utbudet, men misströsta inte – en vecka efter Matfesten kommer den internationella matmarknaden på besök och utlovar allt från krokodilburgare till engelsk fudge.

Vi har gjort en djupdykning i programmet och bland menyer för att kunna guida dig rätt. Oavsett om du är en vegan som älskar drinkar eller en köttälskare som gillar rock n' roll finns det garanterat någonting för dig. OBS! Det här är ett urval. Det fullständiga programmet med tider, utbud och medverkande restauranger hittar du på www.matfesten.se


SM i utomhusmatlagning

Många av de aktiviteter som sker under Matfesten är koncentrerade till fredagen och lördagen då även den stora skördemarknaden äger rum i Stadsparken. Den stora publika händelsen är lördagens uttagning till SM i utomhusmatlagning. Där är åtta lag bestående av proffs och amatörer sysselsatta med att under tre timmar tillaga en trerätters måltid av lokala råvaror på vedeldad Muurikka och Trangiakök. En jury bedömer rätterna och vinnarna går till finalen i Skövde den 16 september.

Känner du dig fylld av inspiration efteråt går du raskt till den intilliggande skördemarknaden och plockar på dig ur ett imponerande utbud av lokala råvaror och delikatesser, springer hem och börjar skapa ett nytt mästerverk hemma i köket.

Lokala smaker

Eller så låter du proffsen göra det. På Bryggargatan laddar kockarna upp med en tio-rätters "surprise-meny" som består av råvaror från skördemarknaden och andra lokala leverantörer. Stadskällaren matchar det med en tre-rätters "Farmers Dinner" med kött från lokala gårdar och grönsaker, svamp och bär plockade i bygden.

Stadskällaren har för övrigt en skaldjursmarknad på fredag och lördag, men föredrar du att få skaldjur och färsk fisk serverad är Kajplatsen med sina två stora flottar i Skellefteälven ett bra tips.

Musikaliskt utbud

Du som tycker att Matfestens själ består i gemenskapen med andra Skellefteåbor, men inte nödvändigtvis vill föra konversationer med dem och uppskattar om det finns ett partyband som slätar över eventuell pinsam tystnad gör nog bäst i att besöka Verandan. Där pumpar Hat Over Hills ut covers under helgen. I restaurangen finns en meny som domineras av olika typer av hamburgare – bland annat älg- och chorizburgare.

Är du mer för något lugnare tongångar bör du tillbringa din lördagseftermiddag på Brygg Club & Café som bjuder på livemusik hela dagen. På scenen ser du Leo Englund, Window Weather, Tennessee Road och Northern Indians. Brygg Club & Café har öppet i såväl det vanliga köket som utomhusköket och erbjuder både vanliga fullstora portioner och mindre portioner.

Provsmakningar

Ett angenämt bekymmer i matfestsammanhang är annars att vi har en tendens att bli väldigt mätta lite för fort. På Nygatan 57 har de tagit till sig av det och erbjuder smakprover med olika teman. På torsdag är det ostprovning i "Skafferiet", följt av champagneprovning på fredag och provsmakning av diverse smårätter på lördag.

Även Verandan erbjuder provsmakning av dryck, ost och charkuterier på fredag och lördag. Noterbart är att det anordnas en loppis bredvid restaurangen på fredag.

Tillfälligt indiskt

Årets upplaga av Matfesten kännetecknas inte av gästspel, men visst finns de! Till dyrkare av det indiska köket kan pop up-restaurangen World Kitchen bli ett välkommet inslag. Restaurangen som bara existerar på fredag håller till på The Great Northern och erbjuder såväl ett köttbaserat som ett vegetariskt alternativ till lunch och middag.

Svansele Vildmarkscenter är en flitig återvändare till Matfesten och är med sin "viltbräda" med älg, ren, ädelfisk, potatis, lök, och morötter en given punkt på programmet för många. I år slår de sig ner hos Alhems Trädgård vars gelato-glass är omtalad. Därmed är efterrätten också räddad.

Efter maten

På tal om efterrätter. Om du inte har testat kombinationen tv-spel och fika är det kanske dags att besöka Café på bit. Här finns bland annat veganskt fika och lättare veganska maträtter. Inte långt därifrån dukar Society Café upp för en "Taste of Västerbotten Afternoon tea" bestående av smörgåssnittar med smaker från Västerbotten med en engelsk tvist, västerbottensostscones med hjortronsylt, några söta go’bitar och te förstås!

Öl och drinkar då? Javisst! Såväl The Bishops Arms som Stadskällaren erbjuder en ölprovning med utvalda öl från lokala bryggerier. I Saluhallens bar hittar du även en drink med hjortron plockade i Lövånger. Och i Bryggargatans cocktailbar utlovas drinkar på skördetema.

Smakliga måltider!

 

Ett fullständigt program med tider, utbud och medverkande restauranger hittar du på www.matfesten.se