Idéerna gör SM-veckan till en folkfest

08 mars 2018

I Skellefteå ska idéerna ges plats. Även under SM-veckan. Därför välkomnades alla, och då menar vi alla, Skellefteåbor att bidra med idéer. Föreningar, företag, arbetsplatser, frukostmöten, byaråd, ungdomsfullmäktige … Det lyftes på många stenar när SM-veckans delegation gav sig ut i kommunen för att söka hjälp, och ganska ofta kom den även spontant när påhittiga personer helt enkelt kontaktade SM-veckan. Genomslaget blev enormt med ett tusental inkomna förslag. Många av dem blir nu verklighet, andra har visat sig svårare att genomföra. Här är några kreativa guldkorn! Så sträck på dig, Skellefteåbo, och känn dig stolt över vad vi kan åstadkomma tillsammans!

SM-låten
En rakt igenom lokal produkt som visar att Skellefteås förmåga att fostra duktiga musiker och leverera bra popmusik är en fantastisk tillgång. Upphovsmännen Joel Nunez och Markus Nyström tog på eget initiativ fram låten som det lär nynnas på under en lång tid framöver. Låten, ”Champions of Life” kom till efter att Markus mamma deltagit på ett möte om SM-veckan där idén om en låt väcktes.

 

Körkväll på torget
På tal om toner! Vad sägs om ett mäktigt styrkeprov av körensembler från hela Skellefteå? Idén om att låta dem mötas för en gemensam uppvisning på torget låter som ljuv musik i våra öron.

Maskot-race
Klubbars och företags varumärken tävlar ofta i tuff konkurrens om att vinna vårt förtroende. Men hur står de sig i en fysisk drabbning? Snart vet vi, tack vare den lysande idéen att låta deras maskotar möta varandra i ett race. Vem vet – en vacker dag kanske det blir en officiell gren inom SM-vecka? Men det började i Skellefteå

SM-bakelsen
Stigs Konditori är kända för gott fika. Det är Wallins Kafferepet också. Vad händer om de sammanför sitt kunnande och skapar en gemensam bakelse? Det måste enligt all rådande logik bli någonting utöver det vanliga! Frågan är om inte SM-bakelsen är den godaste idén på länge?

Gratis för alla ungdomar
Vi älskar idéer som ökar tillgängligheten. En av dessa är att låta alla ungdomar upp till 18 år ta del av tävlingar, artistframträdanden och övriga arrangemang utan kostnad. SM-veckan är en folkfest för alla Skellefteåbor!

Brolle på torgscenen
Det har dykt upp många önskemål på artister till SM-veckan. Ett tydligt sådant är Brolle vars ljuva stämma går hem i alla åldrar. Brolle som är aktuell med en ny musikal gör ingen turné denna vår, utan gör ett exklusivt uppträdande som avslutande akt under invigningsfesten.

Ge företagen plats!
Skellefteåregionen har flera företag direkt eller indirekt kopplade till sportbranschen. Det är väl klart att det ska synas under SM-veckan, tycker Sportup North som samlar aktörer i Västerbottens sportnäring. Vi håller med! Sagt och gjort: Daco ser till att sätta ut en hockeyrink i Barnlandet, Widman Timing står för tidtagningen i maskot-racen och det sätts upp ett stort utställningsområde för företag i anslutning till skidstadion.

 

Glasbana tar squash till nya nivåer
Squash är i regel inte världens publikvänligaste sport på grund av att utövarna står i ett litet rum och slår hårda bollar mot väggarna. Men varför inte placera spelarna i en gigantisk glaskub? Ja, varför inte! Du vill inte missa när Skellefteå squashklubb tar plats i kombihallen på Skellefteå Kraft arena med en squashbana i glas.

Pannplättar – en rätt som aldrig är fel
Inget evenemang är komplett utan en plättbod! Eller heter det pannkaksbod? För att undvika att den potentiellt hätska diskussionen ska överskugga SM-veckan bestämde vi oss för att följa en klok liten flickas råd: Kalla det "pannplättar". Så blir det! I Pannplättsboden finner du den smakfulla skapelsen av ägg, mjölk, mjöl och salt hopvispat och stekt i smör – oavsett hur du benämner den.

SM-dansen
Skellefteå har en stark danstradition och det ska givetvis märkas under SM-veckan. Därför har Skellefteå Dans- och Balletförening självmant tagit på sig att utforma koreografin till "SM-dansen". Vi garanterar att du håller värmen om du utövar den själv. Passa på att lära dig stegen redan 27 januari då den premiärvisas på City-Kompaniet.

Här är några andra idéer som blir verklighet under SM-veckan:

• Storbildsskärmar på torget och Folkfestområdet där du kan följa tv-sändningar och få information.
• Skellefteå Musikkår spelar i samband med SM-veckans danstävlingar.
• Det ställs ut stora grillplatser i Barnlandet så att besökare kan ta med egen mat.
• Kulturskolan är med och bidrar till en festlig stämning under hela veckan.
• Nöjesfabriken anordnar en skattjakt i Barnlandet.
• Där bygger även Västerbottensteatern upp "Katla-grottan" från Bröderna Lejonhjärta.
• Lokala musiker uppträder på olika platser
• Läsning av vintersagor för barn.
• Prova-på-aktiviteter.

 

Vilka idéer blev inte av då?

– Vi kan ärligt säga att vi utvärderat alla idéer som har kommit in. Vissa förslag var sådana som vi hade tänkt genomföra hur som helst, men det finns även idéer som har fått oss att tänka om – och det är ju jättebra! I många fall var det idéer som påminde om varandra där vi valde ett spår, säger Sinnika Sjunnesson, projektledare för SM-veckan i Skellefteå, och fortsätter:
– Sedan finns det bra idéer som vi tyvärr inte lyckas genomföra. Den vi jobbade mest med och som vi verkligen ansträngde oss för att förverkliga var ett AR-baserat mobilspel om SM-veckan. Men det gick inte den här gången. Vi är otroligt glada över den kreativitet och det engagemang som Skellefteåbor, företag och föreningar här visar och jag är säker på att SM-veckan 2018 blir en folkfest som kommer att göra avtryck.