Foto: Per Strömbro

"Tv-stugan" en symbol för trästaden Skellefteå

13 mars 2018

Snart riktar sportintresserade tv-tittare över hela landet blickarna mot Skellefteå för att följa SM-veckan. Här kommer sändningarna att utgå från en 40 kvadratmeter stor trästuga, specialbyggd för ändamålet. Och när folkfesten är över väntar ett nytt liv för stugan.

SM-veckan skulle inte vara möjlig utan stöd från det lokala näringslivet. Och det har inte varit någon brist på engagemanget. När frågan om hur den provisoriska tv-studion skulle finansieras dök upp gick en lång rad företag inom den lokala trä- och byggbranschen ihop för att göra det möjligt.
– Skellefteå är en trästad, och det ska märkas. Jag ser stugan som en symbol för det, men även för den starka tillsammansanda som råder här, säger Daniel Wilded, produktchef KL-trä på Martinsons.

Under SM-veckan är stugan placerad vid Vitbergets fot med utsikt över hela området. Det är en noga uttänkt placering för att underlätta tv-sändningarna som sköts av SVT. Ett stort panoramafönster ut mot skidstadion blir en levande fond under studiosändningarna där programledare och gäster diskuterar dagens höjdpunkter.
– I grunden är det en ganska enkel stuga med ett enda stort rum, men på grund av att den ska användas för sändningar har den fått anpassas en del, säger arkitekten Elvira Andersson som lånades ut av Collage Arkitekter för att rita stugan, och fortsätter:
– Den var lite speciell att rita för att klara de krav som SVT ställer, bland annat lutar fönstren tio grader för att undvika reflektioner och det var en ny erfarenhet. Men jag är jättenöjd.

Stugans stomme är byggd i KL-trä från Martinsons, men de är långt ifrån ensamma om att ha bidragit: NCC stod för markberedningen, Beijer Byggmaterial för panelen och SSC för en dörr. Även Andersson och Burén Plåtslageri och Taktech har medverkat liksom Contractor som byggt ihop det hela. Snidex skänkte fönster.
– För oss känns det roligt att kunna bidra. Vi fyller 100 år i år och är med andra ord ett företag med en lång och stark lokal förankring – det här är ett sätt för oss att ge någonting till Skellefteåborna, säger Susann Klippmark, marknads- och försäljningschef på Snidex.

För tanken är att Skellefteåborna ska kunna använda den 40 kvadratmeter stora stugan. Enligt planen ska den få en ny adress på Vitbergsområdet när SM-veckan är över. Där kommer den sannolikt att kunna användas som värmestuga.
– Det är roligt att den kommer till nytta även efteråt och jag är säker på att den passar in fint på Vitberget, säger Elvira Andersson.
– Ja, det är jag inte orolig för, inflikar Daniel Wilded och tillägger att såväl programledare som gäster och Skellefteåbor lär trivas fint i stugan:
– Trä har mängder med fina egenskaper. Vi mår bra av det, helt enkelt och så luktar det gott!

Läs mer om SM-veckan