SM-karaktärer

19 mars 2018

Att mingla runt på alla evenemang i sin SM-mössa har sin charm. Förutom alla häftiga sporter vi upplever så springer vi på en stor mängd människor som är på plats för SM-veckan. För att reda ut vem grannen i publikhavet egentligen är så har vi sammanställt en kompisguide över alla karaktärer. Ta chansen – läs på hur du bäst inleder en konversation och kanske vinner du en ny vän.

Statistikern

Med ett eget stoppur runt halsen (för att klocka egna varvtider såklart), anteckningsblock och blyertspenna står statistikern i en alldeles lagom brant uppförsbacke på skidstadion. Här kan hen se längdskidåkarna passera på treans växel, den allra vackraste åkstilen av alla åkstilar. Statistikern har sedan länge ansökt om semester från jobbet för att stå i just den här backen i veckan. Även om hen kan verka strängt upptagen så råder vi ändå att viska något om vallaföret – det kan vara början på en ny trevlig bekantskap.

Sportfånen

Squash, rallycross eller alpinrodel. Sportfånens intresse vet inga gränser. SM-veckan på hemmaplan är en högtid som betyder att hen avskärmar sig helt från omvärlden. Nu existerar inget annat än vetskapen om salmon distance i casting, rätt viktade variatorer i stadioncrossen och hur tusan ska man hinna se både squashfinalen och cricketen? Upptäcker du någon som vintertältar på Vitberget så vet du vem det är. Sportfånen tänker inte missa en minut av den här folkfesten. Med SVT Play och SR Play som streamas samtidigt är det inte helt lätt att inleda konversation med sportfånen, men med ett genuint intresse kommer du långt.

Barnfamiljen

Vid vilken temperatur fryser rinnande barnsnor? Den stressade men sportintresserade barnfamiljen har koll på allt när det vankas folkfest i skidbackarna eller uppvisning och tävling på torget. Vi känner igen barnen i sina små Goretex-overaller och föräldrarna i sina puffiga Fjällrävenjackor lämpade för en kortare Antarktisexpedition. Här intas lunchen från medhavd mattermos och givetvis utomhus. Att inleda ett samtal är enkelt. Fråga hur man klär ute vinterkylan bäst och du får en avhandling om det senaste inom lager på lager-principen.

Posören

Hitta en folksamling och du hittar posören. Hen dras till anhopningar av människor och står gärna längst fram vid den stora scenen. Posören är den som alltid skymtar i tv när SVT-kameran sveper över publikhavet. Det kan ofta vara en tonårstjej eller kille som utmärker sig med att vägra bära jacka och mössa och helst går i lågskor med sommarsockar. Vill du föra ett samtal? Då gäller det att använda Kik eller Snap.

Traditionalisten

– Det kördes bättre rally på Stig Blomqvists tid.
Den här öppningsfrasen kan leda till att du får en vän för hela SM-veckan. På Klutmarksbanan samlas många motorentusiaster. Traditionalisten känns igen på den söndernötta Saabkepsen, vinterjackan från Biltema och det vänliga tilltalet. Här välkomnas alla in i den stora motorfamiljen – så länge du kör tvåhjulsdrivet (Saab) och vet hur många Svenska rallyt-titlar Stig Blomqvist körde hem.

Medföljaren

Den ofrivillige medföljaren har samlat på sig många evenemang genom åren; ishockeyslutspel, skid-SM, division IV-fotboll hemma i byn och Vasaloppet. För att inte tala om allt på tv. Om det fanns en idrottsgren som publik hade den ofrivillige medföljaren varit mästare. Idrottsintresset är nästintill obefintligt, men när det kommer till folkfest, glada människor och en chans till socialt umgänge då är den ofrivillige medföljaren en trogen kompanjon. Återfinns ofta i korvkön eller står med ryggen mot spurtduellen och dricker kaffe för att titta på människorna i publiken. Hur man inleder ett samtal? Prata om vad som helst, utom sport.