Foto: Joakim Zetterberg

Spellegend besöker Nordsken i Skellefteå

08 maj 2018

Spelfestivalen Nordsken, som genomförs i Skellefteå 10-12 maj, får besök av en legend inom den internationella spelindustrin. Det är svensken Fredrik Malmberg, som numera bor i Hollywood och skördar stora framgångar av att äga rättigheterna till Conan the Barbarian, som nu ska bli en tv-serie med en budget på 100 miljoner dollar.

– Det har varit en krokig väg att komma dit vi är idag, bland annat med två stora filmprojekt med både Warner Brothers och Universal Studios som inte nådde fram. Med den nya tv-serien som vi gör med Amazon kommer förhoppningsvis många nya att upptäcka Conan och den Hybo-riska tidsåldern, säger Fredrik Malmberg.
1980 startade Fredrik Malmberg Target Games, Sveriges första moderna spelföretag som bland annat gav ut kultspelet Drakar och Demoner. Tar-get Games blev så småningom spelföretaget Paradox. Efter genidraget att köpa rättigheterna till Conan, en av historiens största fan-tasy/actionhjältar skapad av författaren Robert E Howard på 1930-talet, delades Paradox upp i två bolag och Fredrik Malmberg flyttade till Holly-wood.
– Då var Conan inte speciellt känd för mer än filmen från 1982 med Ar-nold Schwarzenegger i huvudrollen. Vi har arbetat hårt under femton år för att bredda karaktären med nya serietidningar, böcker, datorspel, film, kringprodukter och har fått miljontals nya fans att upptäcka karaktären, berättar Fredrik Malmberg.

Blood Drive

Numera driver han företagen Cabinet och Pathfinder som bland annat fi-nansierar, paketerar och producerar TV och film. De har specialiserat sig på genrematerial, det vill säga det Fredrik arbetat med i hela sitt liv.
– Vi fokuserar på vårt eget material och arbetar med olika medier, allt från datorspel till serietidningar, som komplement till och innan tv och film. Vår senaste serie var ”Blood Drive” som är en kärleksförklaring till Grindhousegenren och nu arbetar vi på Conan, Dark Agnes och El Borak, tre av Robert E Howards karaktärer. Men vi äger fortfarande även våra egna klassiska och kända spelvärldar som Mutant År Noll, Mutant Chro-nicles och Kult, som nu åtnjuter en ny våg av popularitet både i Sverige och utomlands.
Tv-serien i tio avsnitt om Conan Barbaren ska börja sändas på Amazons streamingtjänst Prime Video om två år. Regissör är Miguel Sapochnik, mest känd för att ha gjort prisvinnande avsnitt av tv-serien ”Game of Thrones”.

– Stora tv-serier som den här är vad marknaden vill ha.  Tittarna är äldre, väldigt genrekunniga, och vi utvecklar dessa som väldigt långa filmer. Vi vill också berätta sidohistorier och utveckla karaktärer från serien i exem-pelvis datorspel, böcker och serietidningar.

Och inte nog med det. Marvel Comics som 1970 var det första serietid-ningsförlaget som gav ut tidningar om Conan har nu slutit ett avtal med Fredrik Malmberg om att börja ge ut serietidningar om Conan igen i bör-jan av 2019.
– 2020 är det 50 år sedan Marvel Comics lanserade Conan som serietid-ning första gången. Det är ju passande att Conan har ”kommit hem” igen lagom till det jubileet, säger Fredrik Malmberg.
Han ser fram emot komma till Nordsken.
– Sist jag var i Skellefteå var i slutet av 80-talet när jag reste runt till alla leksaksbutiker för att sälja Rappakalja och Drakar och Demoner. Vi var få vuxna som brann för allt detta på den tiden men idag är allt annorlunda. Nu till Nordsken har vi precis släppt ett spel som heter ”Conan Exiles” och ska börja lansera spelen ”Mutant År Noll” och ”Doomtrooper”. Det ska bli jätteroligt att se ett sådant här stort event i Sverige, avslutar Fredrik Malmberg.

Nordsken

Nordsken är en hyllning till människors fantasi och påhittighet med fokus på spel, kultur och kreativitet. Det är en inkluderande fest där man möj-liggör individers vilda fantasier. Det är även norra Skandinaviens största event för spelkultur och populärfiktion och anordnas årligen i Skellefteå. Nordsken 2018 arrangeras 10–12 maj på Skellefteå Kraft Arena och be-räknas dra mer än 10 000 unika besökare.

Mer om Nordsken