Upplevde Skellefteås pärlor med gratisbussen

12 juni 2018

För tredje året i rad tog mängder av Skellefteåbor i lördags chansen att kliva ombord på den populära hop-on hop-off-bussen och rulla runt bland utflyktsmål i Skellefteå. Som vanligt var det fritt fram att stiga av och på precis som de ville – helt utan kostnad. Årets färd inkluderade allt från tunnbrödsbakning till discgolf.
– Det här är alltid ett uppskattat arrangemang och ett fantastiskt trevligt sätt att visa upp vad Skellefteå har att erbjuda, vilken historia som finns och vad som präglat vår ort, säger Maria Edström på Skellefteå kommun.

Totalt stannade bussarna på sex olika destinationer där det bjöds på en bredd av aktiviteter och upplevelser. Det finns en stolt mattradition i Skellefteå och det togs det givetvis tillvara på under turen vars ena stopp var i Ursviken. Där, i bagarstugan på Ön, stod Assar Nilsson och hustrun Birgitta framför bakugnen redo att visa hur traditionellt hembakt bröd blir till.
– Det här är så roligt! Jag har gillat att baka sedan jag började jobba som springgrabb i ett bageri, säger Assar som sedermera jobbade sig upp till bagare och höll på med det i halva sitt yrkesliv.

Hemligheten bakom brödet

Det sägs att det finns lika många recept på ljusugnsbröd som bagare. Assars recept är något utöver det vanliga och det säljer alltid slut när det hålls öppet hus i Ursvikens bagarstugeförening.
Vad är hemligheten?
– När man bakar ljusugnsbrödet är det kavlingen som ska vara så jämn som möjligt. Då blir brödet jämnt tillagat och inte bränt. Jag använder även hjorthornssalt så att man får blåsbildning på brödet, det blir så ”mört” att det bara försvinner i munnen. Jag tycker själv att vi har ett fantastiskt ljusugnsbröd och alla som smakar berömmer mig för det, säger Assar som erbjöd sina besökare en att prova på att baka sitt eget ljusugnsbröd eller mjukkakor.
– Det känns viktigt att vi väcker nyfikenhet för det här kulturarvet och lockar en yngre generation att baka.

Övriga stopp

På kulturområdet Nordanå hölls en kort guidad tur, liksom i Bonnstan där besökarna även fick titta in i en kammare och känna historiens vingslag. Många passade också på att besöka den intilliggande torgmarknaden. Dessutom erbjöd turen en guidad visning bland experiment och roliga utmaningar på Exploratoriet – Skellefteå Science Center.

Men frågan är om inte de yngsta passagerarnas höjdpunkt var besöket på 4H-gården Lilla Lyckan på Morö Backe. Där fick de med stor förtjusning hälsa och klappa på ponnyer, grisar, getter och får. Och i Bergsbyn fick alla som ville prova på hur roligt det är att kasta frisbeen på discgolfbanan. Sådant kan göra vem som helst hungrig, men efter ett stopp i Stackgrönnan på Café Kajutan – vida omtalade för sina räkmackor – var det inte ett bekymmer längre.
– Det är roligt att se hur såväl nyinflyttade som infödda Skellefteåbor passar på att åka med. Det visar att det finns ett intresse för hembygden – och det finns massor att upptäcka, säger Maria Edström.