Hemmapärlorna du inte vill missa

22 juli 2019

Handen på hjärtat – hur väl känner du egentligen till utflyktsmålen i och runt Skellefteå? Det är lätt att bli hemmablind. Här kommer några pärlor som öppnar ögonen.

Även för den som har Skellefteå i sitt DNA sedan generationer tillbaka, gömmer det sig garanterat ett och annat oupptäckt smultronställe i kunskapsbanken hur väl du än tycker dig känna din kommun.
Saleta Beiro flyttade till Skellefteå från Spanien och jobbar nu på Visit Skellefteå och Skellefteå turistcenter. Hon vill slå ett slag för att hemestra, alltså semestra på sin hemmaplan.

 – Jag är hundra procent säker på att många som bor här tänker ”jag har jättebra koll, för jag har bott här i 50 år”. Men det är inte alla gånger tillräckligt, säger Saleta.


Kom in för personlig service

Tack vare jobbet på Visit Skellefteå matas hon hela tiden med vad som händer i regionen.
– Jag flyttade hit för åtta år sedan och upptäcker saker hela tiden, det händer mer och mer. Skellefteåborna är inte unika med att vara hemmablinda, men det gäller att se på vår omgivning med andra ögon, säger Saleta.

På visitskelleftea.se hittar den nyfikne massor av inspiration och tips på vad som finns att se och göra runt om på destinationen. Och vill man ha personlig service är man varmt välkommen att besöka turistcentret på Trädgårdsgatan 7.
– Skellefteborna är lika välkomna som turister och vi tipsar med glädje om alla aktiviteter, evenemang och utflyktsmål som vi har. Det är en styrka att ha så stort utbud och vi delar gärna med oss av alla pärlor, säger Saleta.


Saleta tipsar om pärlor värda ett besök!

rismyrliden
Rismyrliden. ”Det är en underbar plats som öppnar dörren på glänt till det förflutna, alla måste dit och äta eller baka bröd. Varför inte prova filbryta?”

Edelviks kulturträdgård. ”Här finns guidade turer i grönskan, livemusik, mat i trädgårdskaféet och chans att köpa hem lokalproducerat. Kulturträdgården är en riktig oas att besöka.”

 

svedjan Svedjans ost. ”En stor nyhet är att prisade mejeriet Svedjans ost öppnar sommarkafé. Det blir filbryta på hembakt bröd och fil från gården och självklart ost. Här blir det också flera kulturevenemang.”

Kalvträsk. ”När vi ändå är inne på vandring måste vi rekommendera naturreservatet Vitbergen som är ett lättillgängligt urskogsartat område. Det finns olika nivåer på vandringslederna beroende på hur långt man vill gå. Klättra gärna upp i det gamla brandtornet för vidunderlig utsikt.”

Pite-Rönnskär. ”Ta taxibåten ut till den här skärgårdspärlan från Kinnbäck. Promenera i det gamla fiskeläget och ta en fika på kaféet med utsikt över Bottenviken. Övernatta på vandrarhemmet och upplev en natts sömn i det gamla Lotshuset.”

bjuröklubb 

Munkviken och Bjuröklubb. ”En riktig sommaroas med mat och fika, bara tio minuter från Lövånger. Kombinera med ett besök på Bjuröklubb. Ströva under dagen efter de jättefina vandringslederna som slingrar sig i havsmiljö och övernatta uppe i Bjuröklubbs fyr.”

Svansele vildmarkscenter. ”Den som inte besökt pärlan Svansele längs Skellefteälven bör åka till vildmarkscentret. Ät viltmaten som stekts över öppen eld efter en stärkande cykeltur på de vindlande vildmarksstigarna. Det finns en karta med flera leder att välja mellan.”

skråmträsk kvarn Skråmträsk kvarn. ”Ägarna Asta och Erik har skapat en fantastisk miljö i den gamla kvarnen och kaféet är med i White Guide Café för sin höga standard. Här arrangerar de också allsångskvällar i sommar.”


 

 

Foto: Ted Logardt