LEDARE: Drömmar som slår in

16 augusti 2018

Bengt Astergren, en varm, påhittig och rallyförande entreprenör, hade en dröm: Att bygga Norrlands första riktiga racingbana på det gamla militärflygfältet i Fällfors. Där somliga kanske suckade över att försvarets omstruktureringar ännu en gång drabbade landsbygden såg han bara hur möjligheter uppenbarade sig.

Högtflygande planer som ibland kanske lät knasiga vid en första anblick, men det var de inte. Snarare modiga och fulla av kreativt nytänkande. Det var omöjligt att värja sig från hans osvikliga optimism, vänlighet och framåtanda. Bengt var raka motsatsen till Jante och jag är säker på att vem som än kom i kontakt med honom kan intyga det.

Tyvärr finns inte Bengt med oss längre. Men jag hoppas att han sitter i sin himmel och gläds åt att hans stora dröm nu går i uppfyllelse. För om ganska precis ett år går den första STCC-racing-tävlingen av stapeln på Skellefteå Drive Center – Bengts skötebarn. Midnattsloppet som legat i träda de senaste 50 åren gör comeback och vet man någonting om motorsportskultur, vet man att det är bäddat för en publiksuccé. Norrländska motorentusiaster är en kraft att räkna med.

För den ständigt växande besöksnäringen i Skellefteå blir det ytterligare ett tillskott som breddar ett redan omfattande utbud. För Fällfors kan det mycket väl innebära gott om nya arbetstillfällen i samband med arrangemanget. Och det skulle göra mig förvånad om vi inte dessutom kommer att se en kraftigt utvecklad testverksamhet i Fällfors, vilket i sin tur skapar nya arbetstillfällen och gästnätter.

Och allt detta började med att någon fick en idé. Vi behöver visionärer. Den kraft som idérika entreprenörer besitter är enorm och vi gör klokt i att ge ibland till synes långsökta projekt vårt stöd. Mycket av det vi har i Skellefteå har sitt ursprung från just de som vågat tänka stort och agerat utifrån det.

Bengt Ivansson
näringslivschef Skellefteå kommun