Hanna Marklund – en ständigt aktuell idrottsprofil

21 februari 2019

Under sin framgångsrika fotbollskarriär var Hanna Marklund en stenhård back som aldrig vek undan. Numer är hon känd som rättfram fotbollsexpert som kommenterar de stora mästerskapen på tv och vid årets Alvargala vann hon utmärkelsen ”Årets profil”. Hanna Marklund är lika aktuell som under sin aktiva karriär om än på ett annat sätt.
– Att jag jobbar som expertkommentator är lite motsägelsefullt eftersom jag inte är extrovert på något sätt och inte alls dras mot uppmärksamheten. Bäst trivs jag med att bara vara hemma, säger Hanna.

Under hela fotbollskarriären var hon som ett kärnkraftverk som bara tuffade på utan varken skador eller sjukdomar. Men nu när Hanna fyllt 40 år har det hänt något med den tidigare vinnaren av Diamantbollen.

– Det gör mig inget att bli äldre, livet är rätt trevligt som 40-åring. Men skadorna – hur är det möjligt, frågar hon sig själv.

I samband med fotbollsgalan i Stockholm skulle Hanna dela ut pris. Till mångas förvåning anlände hon till röda mattan på kryckor och fick rubriker i kvällstidningarna.
– Det hände på min dotters fotbollsträning där jag är tränare. Hon är tio år. Jag var med på ”kvadraten” och lite annat. Sen så … ja det kändes som att någon sparkade mig på vaden, säger hon om vadbristningen.

Året innan blev Hanna också skadad efter att ha hjulat med barnen på sommarlovet och då råkat dra på sig historiens värsta sträckning i baksida lår.
– Jag kanske skulle behöva gå till gymmet och inte bara träna löpning. Det har tagit lite på självkänslan, säger Hanna med ett skratt.

 

NÄRA KONTAKT MED ELITFOTBOLLEN

Första bollarna kickade Hanna Marklund i byn Åliden mellan Skellefteå och Boliden där hon växte upp med sina två systrar, mamma och pappa. Moderklubben Varuträsk IF blev starten på en av vårt lands mest framgångsrika fotbollskarriärer med 118 landskamper och tre utnämningar till Årets back. Meritmässigt väger VM-silvret 2003 i USA såklart tungt, men även Champions League-titlarna med Umeå IK 2003 och 2004.

Fotbollskarriären avslutades 2010 och livet därefter har handlat om att umgås med familjen och njuta av vardagslivet i villan på Medlefors, något som Hanna värdesätter starkt.
– Det känns väldigt bra. Jag befinner mig i en period i livet när jag väljer vilka roliga extrauppdrag jag vill ha. Jag har aldrig haft en vanlig heltidstjänst utan gått ner i tid sedan barnen kom. Jag vill inte jobba så mycket – det är full fart med barnen så det räcker. Helst är jag hemma och det känns som det viktigaste av allt.

Jobbet på TV4 hamnar i kategorin roligt extrauppdrag. För Hanna Marklund är det en utmaning som skapar en lämplig balans mellan jobb och den idrott som hon fortfarande brinner så mycket för.
– Jag har något i mig som vill ha driv och behöver utmaningar även om jag inte vill ha det på heltid.

Det är säkert en kvarleva från min aktiva tid som gör att jag tar mig an en ett sånt uppdrag, säger hon

TV-jobbet har blivit ett sätt att bibehålla kontakten med elitfotbollen på nära håll. Under VM i Ryssland 2018 gjorde Hanna debut som tv-kommentator i par med Lasse Granqvist. Sedan 2013 har hon funnits med i rollen som expertkommentator och analyserat från sidlinjen eller studion.

Du har blivit en bekant röst för tittarna nu, känns det som en bekväm roll?
– Jo, det gör det men det var jobbigt inför VM i Ryssland i somras eftersom jag kommenterat ytterst lite under matcherna, då jobbar man på ett annat sätt än i studion. Herregud, vad jobbigt det kändes. VM är stort och nu skulle jag sitta med Lasse Granqvist och kommentera de bästa matcherna. Jag var rätt nervös men fick jättebra stöd och Lasse är tokrutinerad så jag tycker att det gick bra för oss, säger Hanna.

I dagsläget utgörs Hannas huvudsyssla av jobbet som HR-specialist på Peab. Dessutom är hon delägare i Sunnanå Utveckling AB. Frågor kring lärande och utveckling har sedan länge intresserat henne.

– Redan när jag kom till Sunnanå som tolvåring fanns det många drivna personer i Sunnanå som jobbade med utvecklingsfrågor. Om jag inte fått det tänket redan i tidig ålder skulle jag aldrig ha blivit landslagsspelare. Det började med planeringsträffar och frågor om hur jag kan ta ansvar för min utveckling och hur jag bidrar jag till att alla andra mår bra kopplat till stämning och prestation, förklarar Hanna.

Då låg det nära till hands att senare börja jobba med HR-frågor?
– Ja, jag läste till lärare i Umeå när jag spelade för Umeå IK och det kändes naturligt eftersom jag var intresserad av lärande och människor.

Att läsa har alltid legat Hanna varmt om hjärtat. Därför har hon också engagerat sig i Läsligan som handlar om att uppmuntra idrottande ungdomar mellan 9 och 14 år till att förstå vikten av och tjusningen med att läsa, utan att det behöver konkurrera med idrotten och skolan. Som Läsligan-ambassadör slår hon gärna ett slag för att de yngre ska plocka upp en bok och inte bara mobilen.

– Jag är inte extrem på något sätt men har läst en hel del genom livet. Jag gillar att blanda skönlitteratur med fakta och biografier beroende på vilket humör man är på. Jag tycker det är jätteviktigt att hålla i en bok för avslappningens skull. Det är också bra för att hålla sig uppdaterad kring samhällsfrågor. Dessutom stärker det empatiförmågan. Jag har sett på mina egna barn att det kommer ut många positiva funderingar av att läsa en bok.

 

NYTT PRIS FRÄMJAR LÄSANDE

Hanna sitter i juryn för det nyinstiftade Läsliganpriset som kommer att delas ut för första gången under 2019. Priset på 20 000 kronor ska gå till en person, organisation eller förening i Skellefteå som på ett föredömligt sätt verkat för en god läs- och idrottsanda hos barn och unga under året.

– Jag tycker det känns jätteroligt att lyfta goda föredömen och där kommer Läsliganpriset att ha en viktig funktion. Det är mycket som konkurrerar med läsningen hos dagens unga och kan vi uppmärksamma hur mycket läsning betyder för hur man utvecklas som person så är det bara positivt, menar Hanna.
 
Hanna vet själv vilka positiva effekter läsningen haft på henne. Under fotbollskarriären var det ett bra sätt att tänka på något annat, särskilt under intensiva matchperioder.
– Många av mina lagkamrater pluggade i perioder när vi var iväg på matcher. Det är skönt att vila tankarna på något annat, annars hade jag blivit jättetrött mentalt, inte minst under mästerskapen som pågick i fyra veckor, säger hon.

FAKTA / HANNA MARKLUND
Ålder: 41.
Bor: Medlefors.
Yrke: HR-specialist hos Peab, delägare i Sunnanå utveckling och expertkommentator TV4.
Familj: Sambon Rickard Jonsson, döttrarna Elma, 10, Alice, 7, Ina, 5.
Intressen: Att umgås med vänner över god mat eller fika och att träna.

Läs mer om Läsligan: https://bibliotek.skelleftea.se/web/arena/lasligan